Så lånar du pengar till bilköp

För många är bilen en frihet, om än en relativt dyr sådan. Ofta behöver du som privatperson ta ett billån för att finansiera köpet av en begagnad eller en ny bil. I den här artikeln går vi igenom de viktigaste frågorna att ställa sig inför att ta ett lån till bilen.

Video om Billån

Hur mycket kan jag låna till bilen?

Hos de allra flesta bankerna kan du lån upp till 80% av bilens pris. Resten betalar man antingen kontant eller genom att säljer alternativt byta in sin gamla bil. Så i likhet med bostadslån krävs det alltså en kontantinsats som i detta fall är 20%

Tips på bra billån

Här hittar du flera bra billån. Jämför räntor och priser.

Vanliga krav på dig som tar ett billån

De allra flesta över 18 år har möjlighet att finansiera sitt bilköp genom att ta ett lån. Dock så finns det en del krav på dig som låntagare. Du måste t.ex. hos vissa banker köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare och inte av en privatperson.

Alternativet för dig som vill köpa bilen av en privatperson och ändå vill ha möjligheten att låna är att istället skaffa ett privatlån. Här finns det inte samma krav på vad du köper och av vem du köper det.

Att hålla koll på den effektiva räntan

När du väl har bestämt dig för både bil och bank att låna av gäller det förstås att förstå de avgifter som finns i samband med ett billån. Här rekommenderas att antingen läsa på kring eller räkna ut den effektiva räntan (om inte banken anger detta).

I den effektiva räntan räntan ingår både den vanliga räntan för lånet samt de avgifter, t.ex. avier, uppläggningsavgifter, faktureringskostnader o.s.v., som är relaterade kring lånet till bilen. Så håll gärna koll på detta för att vara förberedd på hur din privatekonomi kommer att belastas under låneperioden.

Ska jag välja rak amortering eller annuitet?

Ofta har du möjligheten att välja om du vill ha rak amortering eller annuitet i din avbetalningsplan till banken. Det finns för- och nackdelar med bägge sätten.

Med annuitet menas att du hela tiden betalar samma samma belopp under låneperioden. Det här gör att du kommer att ha samma kostnad varje år/månad och att lånet kommer att gå lite snabbare att betala av på slutet då räntedelen av lånet kommer att minska samtidigt som amorteringsdelen ökar.

Med rak amortering menas att du hela tiden betalar samma amorteringsbelopp men att räntedelen kommer att minska med tiden. Det totala beloppet du betalar minskar alltså med tiden.

Det finns alltså både fördelar och nackdelar med båda typerna av avbetalningsplaner. Med rak amortering kommer den totala räntekostnaden som du betalar till banken att vara mindre. Däremot så får du inte samma jämna betalningsflöde som du får av ett annuitetslån där du tryggt vet vad du skall betala varje månad.

Kommentera eller Fråga