Låna till sommarstugan

lanelofte

Det är en fröjd att plöja igenom Hemnet just nu för att titta på små röda stugor med vita knutar och äppelblommor. Och för många blir längtan stark att köpa en liten stuga eller sommarhus. Fritidshus som banken kallar det kan du söka bolån för, något som du däremot måste se upp med är kolonilott. När det gäller att köpa en liten stuga på kolonilott så kan du inte ansöka om bolån (du kan belåna ditt hus om du redan har ett hus och få bolåneränta till kolonilotten) anledningen till att du inte kan ansöka om bolån är för att kolonistugan ofta står på ofri grund. Det betyder att du inte äger marken som ditt hus står på, den arrenderas ofta av kommunen, då kan du inte ha stugan som säkerhet för lånet.

Så lånar du till sommarstuga

Att låna till sommarstuga går till på samma sätt som när du köper ett hus, när du går in i budgivningen så är det bra om du har fått ett lånelöfte av banken. Ofta kan det vara ett lägre pris på ett sommarhus eller stuga så att lånet inte behöver bli så stort och du har möjlighet att betala av det snabbare. (Om du inte köper en liten ö på västkusten eller liknande). Är det en kolonistuga som du ska köpa så kan du ansöka om ett privatlån, tänk på att du inte kan ha huset om som säkerhet utan att räntan blir högre istället. Räntan för privatlån sätts utifrån din ekonomiska situation, med utgångspunkt från skulder och tillgångar och månadsinkomst.

Tips inför sommarstugeköpet

Det finns några hållpunkter som listas på Hemnet inför ett köp av hus eller sommarstuga, förutom att skaffa lånelöfte vilket du kan börja med. Börja med att fundera på vilken nivå prismässigt du vill ligga på, det hjälper dig att avgränsa utbudet. Sedan går du på visningar och hittar du ett spännande objekt så försök att lära känna kvarteret, ta del av detaljplaner för området så att det inte blir överraskande händelser i framtiden.

Sedan är det dags att läsa på om din potentiella sommarstuga, vad står det i objektsbeskrivningen om uppvärmning, driftkostnader, renoveringar och pantbrev? Läs sedan energideklaration, hur mycket energi går åt i huset? Du som köpare har undersökningsplikt, även om säljaren har viss skyldighet att upplysa om brister så gör en egen inspektion av huset så att inga dyra överraskningar väntar. Du kan inte få ekonomisk ersättning för fel som du upptäcker i efterhand.

Beräkna sedan kostnader för eventuella renoveringar eller andra inköp till huset, och vad din månadskostnad kommer att bli.

Kommentera eller Fråga