Guide – Att samla flera lån till ett lånDet är ingen lätt sak att skriva en guide hur man kan samla flera, dyrare lån, i ett lån eller som det ibland kallas att lösa sina dyra lån och krediter. Det är nämligen så att det ofta beror på en mängd olika faktorer om detta är möjligt eller inte.

Samla lån och krediter

Varför byta från flera lån till ett?

Banker/tjänster som hjälper att samla lån


Om man har hamnat i situationen att man har tagit flera olika lån från olika kreditgivare får detta ofta till följd att man får en dyrare, total, lånekostnad än om man har alla lån hos en bank. Det här beror på att i de flesta privatlån (kallas ofta blanco lån) så finns det fasta avgifter. När dessa avgifter samlas på hög så blir helt enkelt större totala avgifter.

Anledningarna till att det blir så här kan vara olika, alltifrån att man vid krissituationer har varit tvungen att ta ett lån snabbt till att man har konsumerat genom att ta lån. När detta sedan läggs på hög finns risken att de sammanlagda kostnaderna för lånen blir mycket höga.

Att samla alla lån från flera banker till en gör förstås inte att du blir av med alla kostnader i ett svep. Däremot kan de totala kostnaderna sänkas då du får allt samlat på ett ställe.

Vad krävs för att få samla lånen?

Sammanfattning – Att samla lånen
 • Se till att förbereda dig innan du kontaktar banken.
 • Samla all info om lån, lön, medlånare osv.
 • Börja att kontakta banken där du har lönekonto, sedan banken där du har störst lån.


Nu är det tyvärr så att det inte bara är att ta sina låneavier till första bästa bank och samla lånen utan det kan vara ganska svårt att övertyga banken innan de säger ja till detta. För banken är det förstås en risk att ta över dina lån om du inte sedan kan betala för dessa och samtidigt amortera lånet.

Några tips innan du bestämmer dig för att närma dig banken är följande:

 • Samla först ihop alla dina avier och låneavtal så att du har en detaljerad överblick över alla dina lån och krediter samt information om hur stor din totala månadskostnad är idag.
 • Ett vanligt villkor är ofta att man har en stadig inkomst, så ta fram hur mycket du, och eventuella medlånare tjänar.
 • Innan du går till banken kan det också vara bra att sälja av allt onödigt som du har. Om det är en krisig situation i din privatekonomi så kanske det kan vara värt att byta ut LED-tvn mot en tjockare variant?
 • Om det är möjligt, och du har tid till detta, så kan du även leta efter extrainkomster i form av extrajobb. Ju mer pengar du får in varje månad desto lättare kommer du att få att övertyga banken.
 • Försök också få ner dina månadskostnader genom att göra dig av med dyra abonnemang och tjänster som du inte behöver. Många bäckar små leder ofta till en bättre privatekonomi och därmed ökar möjligheterna till att få samla lånen.

När du väl känner att du har gjort det du kan för att förbättra din situation så är det förstås mycket bra om du kan sänka dina totala lånekostnader. Ett sätt att göra detta är alltså att samla lånen hos en bank. Här är tipset att börja hos banken där du har ditt lönekonto. Eftersom de redan har någorlunda bra översikt över din ekonomi så kan det vara bra att börja där.

Det kan också vara en idé att kontakta den bank, om du litar på denna, där du har störst lån. Kanske att de kan hjälpa dig att samla dina lån där? Nedan hittar du också en lista över banker som alldeles särskilt riktar sig mot de som vill samla sina lån på ett ställe.

Vad gör man om banken säger nej?

Samla lån och krediter hos en bankDet är tyvärr så att banken, med full rätt, kan säga nej till dig som önskar att samla dina lån. De punkter som nämns i stycket ovan kan förstås hjälpa dig på vägen och förbättra dina utsikter att få lån hos banken men det kan ändå bli ett nej. Vad gör man då och vilka vägar finns det?

Den mest uppenbara lösningen är att fortsätta att kontakta en mängd olika banker för att höra hos dem vad som krävs av dig för att få samla lånen och minska räntan där. Du kan även ringa till alla banker du har lån hos och försöka att förhandla med dem för att få det bästa möjliga upplägget.

Nästa steg kan vara att kontakta ditt fackförbund, om du är medlem i ett, då dessa ofta har möjligheter att hjälpa till med mycket förmånliga lån.

Om du någonstans på vägen har kört hela din ekonomi till botten och du inte ser några utsikter att kunna betala alla dessa lån så kan en möjlighet vara att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Detta är förstås en sista utväg men det kan vara bra att känna till att detta finns.

Tips på banker och tjänster som samlar lån

Här samlar vi också ett antal olika alternativ på banker som på ett särskilt sätt kommunicerar att de hjälper privatpersoner att samla sina lån. Notera att det ändå inte är säkert att du får lån där men utsikten bör ändå vara att det finns en möjlighet.

Även Marginalens omstartslån

Marginalen Bank har något som de kallar för omstartslån för dig som har svårt att få ett lån. Exempelvis om du har betalningsanmärkningar eller om du vill lägga om dyra lån och krediter. Gå till Marginalen.

 

 11 Kommentarer

 1. catharina skriver:

  Hej !

  Min ekonomi är kört i botten sedan jag ett antal år tillbaks hade en enskild firma där jag hade en stor kund. Och när denna kund flyttade sin verksamhet så jag var tvungen att stänga ner min verksamhet. Då företaget gick väldigt bra så satte min revisor över pengar på så kallade obeskattade reserver samt periodiseseringsfonder. När jag sedan var tvungen att avsluta min verksamet så var jag ju sedan tvungen att betala skatt för dessa. Där började mina skulder. Sedan även övergången att ha levt bra med mycket pengar och sedan få mindre så levde vi över våra tillgångar. Problemet idag är att jag har en massa lån hos flera låntagare. Jag har ännu inga betalningsanmärkningar och prickar hos kronofogden men de kommer snart att komma då jag inte klarar av att betala alla mina räkningar. Mitt problem är att jag räknat ut om jag kan få ett lån hos någon för att samla de flesta av mina skulder på ca 250 000 kr så kommer jag att spara 8000 kr per månad minus det nya lånet. Och detta kommer att räcka för mig för att klara mina avbetalningar och inte hamna hos kronofogden. Mitt problem är att ingen bank (som jag hittills kollat med) vill låna ut dessa fast de ser att jag inte har någon betalningsanmärkning. Problemet blir även att när jag söker blir det ny förfrågan på min KU sin då medför mindre chans. Hur skall jag gå till väga för att få någon bank att tro på mig annars kommer betalningsanmärkningarna att komma och det kommer att sluta med skuldsanering. Har fast anställning med månadslön. Har Ni något råd till mig vad jag skall göra ?

  MVH
  Catharina

  • Hittalånet.se skriver:

   Hejsan Catharina och tack för din kommentar,

   Eftersom du har ett fast jobb med månadslön låter det som om dina grundförutsättningar ändå är relativt goda, det finns ju även möjligheter att ta extra jobb för att verkligen visa för en bank att man är villig att jobba för att bli av med lånet och därmed också kunna samla lånen.

   I nuläget har vi inga andra råd än de vi nämner här ovan, dvs att fortsätta att kontakta banker och fråga vad man kan göra för att de skall bevilja ett samlingslån. De borde kunna bemöta just den frågan så att du vet vad du kan göra för att öka möjligheterna.

 2. nazar skriver:

  hijag har en firma och har eknomi problam och har anmräkning .vem kan jag kontakta for att losa mitt problam kan ni ge råd.tack

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej,
   Jag tycker att du ska kontakta Skatteverket telnr: 0771–567 567, samt Kronofogdemyndigheten telnr:0771‑73 73 00 för att få mer information om vad du kan göra för att lösa just din situation.
   Mvh
   Sofia
   http://www.hittalånet.se

 3. Ziko skriver:

  Hejsan!
  Jag har tagit på mig några dyra sms-lån vilket jag betalar ganska mycket ränta på. Jag har fastanställning och en månadslön, men jag har tyvärr betalningsanmärkning! Jag har årsinkomst på över 300000kr. Jag vill gärna ta ett nytt lån för och samla mina dyra sms-lån. Vad kan jag få för hjälp eller råd från er? Tacksam för all svar!

  Mvh
  Ziko

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej,
   tack för din fråga! Det du kan göra är att kontakta Lendo eller Advisa angående din situation.
   Lycka till,
   mvh
   Sofia

 4. Maria skriver:

  Det är faktiskt inte så som ni beskriver! Även om man har betalningsförmåga o kan påvisa det har banker regler som säger nej. Även om förutsättningarna är goda

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Det var tråkigt att höra att du har fått nej till att samla dina lån hos en aktör, det kan ju verkligen göra att man sänker sina total kostnader.
   Tyvärr har vi ingen ”gyllene formel” på hur man säkerställer att man får samla sina lån, precis som vi skriver i vår artikel, utan utgår ifrån det grundläggande som de allra flesta banker kräver. Hoppas ändå att du hittar en väg framåt och att en bank snart är villig att hjälpa dig.

 5. Ziko2 skriver:

  Har inga betalningsanmärkningar, tjänar ca 320000 på mitt ordinariejobb. Även fixat extra jobb som kanske kommer ge 40k på ett år. Är ordentligt skuldsatt efter ett tidigare missbruk. Rehabar det genom min nuvarande arbetsplats och har en behandlingsplan. Men har ändå svårt att samla till bättre ränta.. Sen vågar man ju fan inte ta kreditupplysningar..jag vill ju inte försämra mina chanser, tycker det är så jävla konstigt system. Har ni några tips till mig?

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej
   Det låter verkligen som att du har tagit tag i ditt liv och verkligen är på väg åt ett positivt håll. Vi kan ju tyvärr inte påverka bankerna även om vi önskade att vi kunde. Man kan ju tänka sig att om de ser att din privatekonomi verkligen börjar att bli stabil så kommer de vara mer villiga att samla dina lån. Ge inte upp utan fortsätt kämpa på tycker vi!

 6. Anders skriver:

  Hej! Jag är en 70-årig pensionär med dyra kreditlån hos olika banker på ca 165.000 kr. Jag har inga betalningsanmärkningar. Tyvärr inga direkta tillgångar. Min årsinkomst är 264200 kr. Genomsnittlig ränta 12%.

  Tror du att jag kan samla min lån och krediter hos en bank, till en lägre ränta? Bör jag börja hos banken där jag har mitt lönekonto?

Kommentera eller Fråga