Omstartslån – så fungerar det  • Lån för dig med svårigheter att bli beviljad lån på grund av skulder hos Kronofogden, samt betalningsanmärkningar.
  • Krav för lånet är att det främst måste användas till att lösa skulder, sedan kan det användas till önskat ändamål.
  • Det måste finnas en bostad eller tillgång till bostad som säkerhet för lånet.

Ett begrepp som på senare tid blivit populärt hos låneförmedlare är omstartslån. Men vad innebär det egentligen? Och kan man ”starta om sin privatekonomi”? Vi ska försöka svara på vad det egentligen innebär att ansöka om ett omstartslån och hur du gör det.

Att starta om sin ekonomi – går det?

Omstartslånet hos Marginalen Bank anger i sin beskrivning att lånet är till för dig som har betalningsanmärkning, skulder hos Kronofogden. Omstarten ska vara en möjlighet för dig med hinder att få ett traditionellt bolån eller privatlån, likt ett privatlån så sätts räntan och lånets förutsättningar efter din ekonomiska situation. Det innebär att man tittar på din sammanlagda ekonomiska situation med skulder och tillgångar, inkomst med mera. Det som är speciellt för Marginalens Omstartslån är att du inte behöver lösa in andra lån som är bra för din ekonomi.

Omstartslånet kan användas till både husköp och andra ändamål, men kravet hos Marginalen är att du måste ha löst dina skulder hos Kronofogden först. Som säkerhet för lånet kan du använda din bostad, men det finns också möjlighet att ha flexibla säkerheter såsom någon närståendes bostad som säkerhet.

Så fungerar omstartslånet

När du ansöker om ett omstartslån så är ett av grundkraven att du har en bostad eller har tillgång till någon närståendes bostad som du kan använda som säkerhet. Om du har som avsikt att köpa en bostad och använda den som säkerhet för lånet så kan du ange det i ansökan. Du kan alltså ansöka om lånet trots att du har betalningsanmärkning eller skulder hos Kronofogden. Ett krav som Marginalen sätter för användandet av lånet är att du först måste lösa skulder och förehavanden hos Kronofogden innan du använder ditt lån till något annat. Du måste alltså börja med skulderna innan du påbörjar renovering, bil eller husköp.

Vill du använda lånet till att köpa en bostad så måste du ha minst 15% av köpesumman som kontantinsats. Skulle bostaden du vill köpa vara belånad sen tidigare måste du lösa de lånen först. Du måste också själv stå för lagfart och pantbrev när du köper hus, samt att fastigheten är förmedlad av en registrerad fastighetsmäklare.

Läs mer och jämför olika låneförmedlare

 Kommentera eller Fråga