Privatlån – Så fungerar det

Privatlån är ett samlingsnamn för mängder av olika typer av lån. Typiskt för alla privatlån är att det är aningen högre ränta och att det inte spelar så stor roll varför och till vad du tar lånet.

Video om Privatlån

Bolån, billån och sedan privatlån

För vissa lån vill banken ha viss säkerhet. Sådana lån är exempelvis bostadslån och billån där banken noggrant undersöker din ekonomi och även kräver kontantinsatser Den del av köpeskillingen som betalas kontant med egna pengar och inte de som har lånats.
Läs mer
Vid köp av hus till exempel så måste en del av köpet vara en kontantinsats. Banken brukar kräva en kontantinsats på ungefär 15%.
.

För banken är det därför en större risk att låna ut pengar till köp av en diskmaskin, en soffa, dator eller varför inte en båt. Därför kommer ränta och effektiv ränta Effektiv ränta är den totala summan av avgifterna för lånet inklusive ränta, aviavgifter, uppläggningsavgifter o.s.v.
Läs mer
Den effektiva räntan är ett  sätt att ange de totala kostnaderna för ett lån. När man tar ett lån så är det vanligt att räntan på lånet anges. Det är inte lika vanligt att den effektiva räntan lyfts fram lika tydligt. I den effektiva räntan ingår bland annat följande avgifter:

  • Ränta
  • Aviavgifter (Avgifter för fakturautskick).
  • Uppläggningsavgift (avgift när lånet startas upp).
att vara högre för dessa typer av lån och man har därför samlat dessa orsaker till lån under namnet privatlån.

Privatlånet, ränta och säkerhet

På grund av, den för banken, högre risken är därför räntan något högre för privatlån (dock inte lika hög som för snabblån och blancolån) och det finns stor anledning att jämföra olika banker innan du tar dessa typer av lån.

Men innan du gör det kan det vara bra att känna till att du behöver vara över 18 år samt att du i de allra flesta fall kommer att behöva ange din inkomster och utgifter samt att banken gör en kreditprövning. Vid kreditprövningen undersöks din historik kring betalningar och betalningsanmärkningar.

Att undersöka innan du bestämmer dig

Det finns mängder av olika aktörer på privatlånemarknaden, alla med sina erbjudanden och villkor. Det finns därför stor anledning för dig som låntagare att jämföra dessa aktörer innan du bestämmer dig.

Här finns det alltså pengar att slippa betala om du jämför lånen innan du bestämmer dig. Vilken ränta du får hos olika banker beror bland annat på faktorerna lånesumma, avbetalningstid och även din egen ekonomiska situation.

Att förverkliga en dröm med ansvar

Att ta ett privatlån kan verkligen vara att förverkliga en dröm. Du kan i princip köpa alltifrån en fallskärm (om du vågar sådant), en bil eller en ny tvättmaskin. Men samtidigt som det här är en mycket bra möjlighet att köpa eller göra något så kräver det att du själv tänker till noga innan du tar lånet.

Eftersom räntan är högre än vid bolån kommer det innebära högre kostnader för er som familj eller privatperson och tänk gärna till i god tid innan du bestämmer dig för lån och långivare i form av bank.