4 av 6 hushåll kan inte köpa bostad i storstäderna

Av: , Uppdaterad: 2020-01-23

Var har du råd att köpa bostad? Var vill du köpa en bostad? Att kunna köpa bostad i innerstan i någon av våra storstäder har genom en undersökning visat sig vara få förunnat. Men vi ger lite tips om hur du kan tänka för att komma runt problemet och ändå kunna köpa en bostad.

4 av 6 kan inte köpa bostad i storstäderna.

Om bostadsköp

  1. Att köpa bostad i innerstaden i någon av storstäderna kräver en mycket hög årsinkomst.
  2. Sikta på utkanter av staden eller i platser ute i landet för att få ner huspriserna.
  3. Spara till kontantinsats som är på 15% av huspriset.
  4. Ta ställning till rörlig eller bunden bolåneränta.

DN skriver den 22 oktober 2018 om en undersökning som LO gjort om möjligheten för svenska familjer att köpa bostad i storstäderna. Dystert nog visar den att bara 2 av 6 hushåll har råd att köpa bostad i centrum av storstäderna och att det krävs en årsinkomst på minst 700 000 kr för att kunna närma sig ett bostadsköp.

Var kan familjer köpa bostad?

I artikeln i DN så beskrivs vilka typer av hushåll som kan köpa bostad på andra platser i landet än just mitt i centrala Stockholm eller Göteborg. Och även de som kan köpa samt inte kan köpa över huvud taget beskrivs. Normen för bolån är fortfarande relativt fyrkantig när det kommer till att bevilja bolån. Att fast anställning och månadsinkomst fortfarande är styrande när det gäller bolåneansökan blir tydligt genom undersökningen.

Vem kan köpa bostad?

För att kunna köpa en bostad på andra platser i landet eller utanför centrum i storstad  motsvarande 2 vuxna och 2 barn  så krävs en månadsinkomst på minst 50 000 kr i månaden efter skatt och vanligast är då att man är två vuxna i hushållet med fast anställning. För ensamstående eller singelhushåll så är det tuffare att få köpa en bostad på andra platser i landet. Möjligheterna ökar givetvis om det finns fast anställning och fast inkomst. Och att du inte köper hus mitt i någon av de största städerna här i Sverige.

Krav för bostadsköp

För att få köpa en bostad idag så krävs det generellt;

  1. Fast anställning
  2. Fast inkomst.
  3. Inga betalningsanmärkningar.
  4. God ekonomi, med eventuellt ett sparande.

Det finns naturligtvis vägar som att ha en medsökande vid bolåneansökan som kan fungera som garant för ditt lån om du vet att du har en mer ansträngd ekonomi under en kortare period. Vi kan även läsa om bolåneförmedlare och bolånegivare som har andra typer av krav på den lånesökande än fast anställning då det är allt vanligare med projektanställningar och tidsbegränsade anställningar eller att man arbetar som egen företagare.

Spara eller låna till kontantinsats

Beroende på din månadsinkomst och förmåga att kunna spara så varierar det hur fort du kan spara ihop till en kontantinsats. Kontantinsatsen för ett bolån är idag på 15% av kostnaden för bostaden och den måste du själv kunna betala vid ett bostadsköp. Sen kan du även belåna ditt hus olika mycket och maximal belåningsgrad är upp till 85% av huspriset. Idag väljer även många att låna till handpenningen och det är vanligt att man lånar genom ett privatlån.

Bolåneränta – bunden eller rörlig?

Bunden bolåneränta innebär att du binder räntan från 1 år upp till 10 år. Under den här tiden som räntan är bunden så är  räntan helt låst och ändras inte. En rörlig ränta är inte helt obunden utan binds i 3 månader i taget, men kallas för att den är rörlig. Efter varje 3 månaders period kan du välja att binda räntan om du vill.

Det finns både för och nackdelar med båda sätten. Med bunden ränta så vet du din månadskostnad från månad till månad och med rörlig kan det vara mer osäkert vad du ska betala. Fördelen med rörlig är att du kan vänta in den lägre räntan enklare än när du väljer bunden ränta.