Bostadsmarknaden stagnation – köparens marknad

Av: , Uppdaterad: 2020-12-09

Marknadens rörelser är beroende på både utbud och köparnas reaktioner inför utbud. En marknad som stagnerar brukar benämnas som köparens marknad.
bostadsmarknaden

Att bostadsmarknaden saktar ned betyder inte att priserna faller.

Bostadsmarknaden

Efter flera år av bostadspriser som stiger och stiger ser det nu ut hösten 2017 som om det stannar upp en aning. Köparna tar det helt enkelt lugnare enligt Aftonbladets Min Ekonomi. Både i Stockholm, Göteborg och Malmö syns en något lugnare bostadsmarknad med säljare som får sänka utropspriset på sin bostad. I Stockholm nämns att ca 5 % av säljarna fått sänka sina priser mellan augusti – september i år, för två år sedan var det endast 2% som fick sänka utropspriset.

Köparnas marknad

Behöver det då skapas någon oro kring den här inbromsningen av bostadsmarknaden. Nej, enligt Booli´s pressanvarige Matilda Adelborg så välkomnas en lugnare bostadsmarknad. En marknad med hetsiga beslut och budgivningar skapar inte bra köp eller affärer.

Lugnare köp och bättre beslut

Det kan också kännas lugnare för dig som köpare så du hinner att fundera igenom ditt beslut bättre och ta det i en lugnare takt. Att köpa en bostad är en av de större händelserna i livet och att stressa in i en sån process är inte att föredra.

Att sälja sin bostad

Behöver du som säljare då känna oro inför att det inte ska gå att sälja din bostad? Nej, även om bostadsmarknaden lugnar ned sig och budgivningarna inte är lika hetsiga så kommer du ändå att kunna sälja din bostad. Det kan handla om två budgivare istället för 8 och det fungerar precis lika bra.

Att marknaden lugnar ned sig behöver absolut inte tolkas som ett prisfall utan att bara att det saktas in. Det senaste året har prisökningarna varit extrema och det fungerar psykologiskt så att säljarna snabbt går med när priserna ökar. Likadant är det med köparna när priser börjar stanna till, då funderar fler längre och de som kanske inte har råd med köpet avstår.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra mäklarna och samla in offerter från de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja för att välja mäklare och förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Att ansöka om bolån- börja med lånelöfte

När du börjar gå på visningar kan det vara bra att ha stämt av med banken och ansökt om ett lånelöfte. Ett lånelöfte kan du ansöka om via webben hos de flesta banker och låneförmedlare. Det du behöver för att ansöka om lånelöfte är uppgifter om din inkomst, anställning, sparande, tillgångar och skulder. Viktigt att veta är också att du INTE måste köpa en bostad bara för att du har fått ett lånelöfte. Det är inte bindande på det sättet. Lånelöftet är däremot tidsbegränsat till några månader så det löper ut. Då kan du ansöka om ett nytt.

Ett löfte och inget tvång att använda

Ett lånelöfte är just ett löfte som banken ger dig efter de prövat din ekonomiska situation och sett att du klarar att betala tillbaka lånet som de ger dig. Vid ett bostadsköp har banken bostaden som säkerhet för lånet vilket ger möjlighet att få bättre ränta för lånet. Till skillnad från ett privatlån utan säkerhet så har bolånet ofta lägre ränta.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.