Så beräknar du den totala kostnaden för bolån

Av: , Uppdaterad: 2020-07-06

beräkna den totala räntekostnaden

Då det kanske är den största investeringen man gör under sin livstid att köpa ett hus eller bostad så kräver det att man har gjort beräkningar och kalkyleringar innan. Detta för att till exempel veta vad den totala kostnaden för lånet hamnar på.

Beräkna den totala bolånekostnaden

  1. Den totala lånekostnaden inkluderar även avgifter och kostnader utöver ränta och amortering.
  2. Amorteringstid påverkar kostnaden på lånet.
  3. Vilken typ av lån påverkar också din kostnad.
  4. Den effektiva räntan är viktig att ta med i beräkningarna, det innebär ränta plus avgifter för lånet.
  5. Genom att räkna ut den totala kostnaden för ditt lån är du bättre förberedd och du undviker otrevliga överraskningar.

Avgifter tillkommer vid husköp

Det finns flera avgifter som tillkommer vid ett husköp, det är viktigt att vara medveten om dessa så de inte kommer som en otrevlig överraskning. Här tipsar vi dig om hur du kan räkna ut den totala lånekostnaden och på så sätt ta kontroll över dina kostnader. Genom att göra det så förenklar du enormt för din ekonomi, och tar kontrollen.

Beräkna din totala kostnad för bolån och boende

Hur kan du påverka och ställa in din kalkylator på nätet? Det är enkelt att räkna ut din totala lånekostnad på nätet och det finns flera möjligheter på olika sajter att beräkna med hjälp av en online kalkylator. Du kan till exempel ställa in din lånekostnad till att börja med, sen kan du även påverka räntan och testa om räntan till exempel skulle höjas och se hur stor skillnad det då blir för dig.

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Påverka din amorteringstid

Här kan du också påverka amorteringstid, lång amorteringstid eller kortare. Vid en kortare amorteringstid så blir avgifterna högre per betalningstillfälle men du får också lägre total räntekostnad när du betalt av lånet.

Låneavtalet visar vilken typ av lån

Du fyller också i vilken typ av lån du har, vilken typ av lån du har anges på ditt låneavtal. Kanske är det annuitetslån, eller rak amortering. Har du ett så kallat annuitetslån så betalar du samma summa vid betalningstillfällena, fast till en början större del ränta och mindre amortering.

Om du har rak amortering så betalar du samma summa per månad men också en större del ränta i början av av avbetalningstiden varje månad. Fördelen med rak amortering är att du får en lägre total räntekostnad allt eftersom din skuld minskar. Något som kan vara lite tuffare är att du med rak amortering i början får betala varje månad på amorteringarna av lånet.

Varför beräkna den totala lånekostnaden?

Det handlar om att ta kontroll över dina utgifter och att du kan planera för eventuella “överraskningar”. När du beräknar den totala lånekostnaden så får du reda på vad du ska betala under hela låneperioden.

Ta kontroll över den totala lånekostnaden

Du ser också hur stor summa du kommer behöva betala innan skattereduktionen varje månad. Något som är bra är att du även kan få tillgång till den effektiva räntan vilket innebär att ränta och utgifter läggs samman till en total räntekostnad.

Det underlättar för dig när du vill jämföra den totala kostnaden mellan olika typer av lån. En annan fördel med att räkna ut den total lånekostnaden på nätet är också att du då kan få mer detaljer runt dina kostnader och vara på så sätt mer förberedd.

Översikt och insikt i lån och skulder

Vi önskar och hoppas att du genom det här inlägget ska bli inspirerad att ta tag i dina lånekostnader och göra en beräkning på din totala lånekostnad. Också att du fått mer information om vad det innebär att göra en beräkning på den totala lånekostnaden.

Vi vill uppmuntra dig att ta kontroll och få en god översikt över dina kostnader, men även få en mer detaljerad inblick i vad du faktiskt betalar för och till. Det lönar sig alltid att ta sig lite extra tid och sätta sig in i saker. Lycka till med beräkningarna av din totala lånekostnader.