Lån och betalningsanmärkning

Av: , Publicerad: 2 april, 2013

betalningsanmärkning

  • Betalningsanmärkning syns vid en kreditprövning
  • Betalningsanmärkningen ligger kvar i 3 år hos Kreditupplysningen.
  • Kreditupplysningen samlar uppgifter om dig från och med 15 års ålder.
  • Informationen hos Kreditupplysningen tillhandahålls av myndigheter och banker.
  • Ta kontroll över din ekonomi och se över inbetalningsdatum för undvika en betalningsanmärkning.

När en långivare lånar ut pengar så görs i regel en kreditprövning av den som söker lånet. Det görs för att undersöka vilken risk som finns hos den som lånar pengar och hur företaget eller banken som är långivare ska bedöma den personen.

Om du har vad man kallar betalningsanmärkning kommer det att synas när kreditprövningen görs.

En betalningsanmärkning ger en information om att du vid ett tillfälle eller flera inte skött dina betalningar.

Givetvis kan det ha flera olika anledningar och det kan också handla om otur, att du missat betalningstillfällen och så vidare. En betalningsanmärkning ligger kvar på dig som person hos kreditupplysningen i 3 år från registrerat tillfället.

Betalningsanmärkning

Alla över 15 år hamnar i register hos kreditupplysningen som samlar information hos olika myndigheter bland annat.

Du kan inte på något sätt bli uttagen ur registret. En del långivare backar även ur om de ser att det finns flera kreditprövningar inlagda på dig, vilket de tolkar som hög risk. Men det ska vanligtvis inte vara den största orsaken till att de avslår en låneansökan.

En betalningsanmärkning är alltså en information som ligger kvar på ditt namn hos kreditupplysningen i 3 år från registrerat datum. Den kan hindra dig från att få lån, bostad och telefoni med mera.

Men det finns ändå låneinstitut som kan godkänna en låneansökan trots betalningsanmärkning. Om det ska vi redogöra för här nedan.

Lån trots betalningsanmärkning

Det finns flera låneinstitut som trots betalningsanmärkningar kan godkänna en låneansökan. Ofta kostar lånet då lite mer för att det är en större risk för banken eller låneinstitutet.

Du kan titta på kostnaden genom att räkna ut den effektiva räntan. Undersök också om det är en seriös långivare som beviljar dig lånet. Har du redan en skuld hos Kronofogden så beviljas i regel inte ditt lån.

För att undersöka om det är en seriös långivare kan du kontakta Finansinspektionen då man måste vara godkänd av dem för att bedriva utlåningsverksamhet. Ofta är det inte större summor du kan låna om du skulle ha en betalningsanmärkning.

Idag handlar det mest om så kallade snabba lån med småsummor, där lån över 5000 kr kan bli svårare att få godkända.

När din betalningsanmärkning gått ut så kan du alltid omskriva dina lån. Tänk på att räntor och uppläggningsavgifter i regel är högre om du ansöker om lån med betalningsanmärkning.

Tips för att undvika betalningsanmärkning

För att undvika att få en betalningsanmärkning och på sätt få svårigheter att få ett lånelöfte så kan du med några enkla tips förbättra kontrollen över din ekonomi och på så sätt undvika betalningsanmärkningar.

  • Det första du bör tänka på är att faktiskt ta bättre kontroll över dina utgifter och din ekonomi. Var noggrann med dina betalningar och se till att alla utgifter täcks när det är dags att betala.
  • Beräkna hur mycket pengar som går åt till vad och se om du kan omfördela utgifterna för att dra ned på vissa kanske onödiga utgifter.
  • Gör en budget. En annan sak du kan göra är att arbeta förebyggande, det vill säga om du vet med dig att du kan få svårigheter att betala av en räkning någon månad kan du i god tid höra av dig till företaget för att kanske få alternativ för betalningen.
  • Det kan handla om att skjuta upp betalningen eller att få delbetala. Om du skulle hamna efter med betalning och få ett inkassokrav och sedan betalar direkt till fodringsägaren var noga med att även kontakta inkassobolaget så att även informationen går fram till dem. Självklart ska du alltid opponera dig vid eventuella felaktigheter.

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån