Låna lite pengar snabbt – fungerar det?

Av: , Publicerad: 20 augusti, 2018

De vanligaste sökkombinationerna på Google är “Låna pengar snabbt” och “Låna lite pengar snabbt”. Det beror på olika anledningar men vanligt är att man som låntagare inte är i behov av ett så stort lån egentligen utan behöver tillgång till en mindre summa. En mindre summa som snabbare kan betalas tillbaka.

Så fungerar det att “låna snabbt”

Generellt kan sägas att låna pengar snabbt handlar om Smslån, mikrolån eller snabblån vilket handlar om mindre summor som mellan 5000 – 20 000 kr men med högre avgifter och räntor. För snabba lån gäller generellt även följande för utbetalning och handläggning;

  • Låna mellan 5000-20 000 kr
  • Utbetalning direkt alla öppna dagar i veckan.
  • Du kan låna samma dag samt kvällstid.
  • Du kan låna på helger.
  • Återbetalningstid mellan 1 månad till 12 månader.
  • Bättre ränta om du väntar med utbetalning 1 bankdag.

När det gäller återbetalningen av ett snabbt lån så gäller det att du ganska omgående kan betala tillbaka ditt lån när du fått pengar på kontot.

Ingen UC och högre avgifter

Många långivare av snabblån gör ingen UC (kreditupplysning) på låntagaren, vissa accepterar betalningsanmärkning och vissa inte. Återbetalningstiden är kortare för dessa lån och därför är det kanske inte jämt representativt att använda sig av begreppet effektiv ränta för att beskriva den totala kostnaden för lånet. Långivare av snabblån hävdar att deras kostnader för lånet ser dramatiskt mycket mer ut än ett privatlån då de vill ta ut en avgift som säkerhet för det mindre lånet och de lägre kraven på låntagaren.

Den effektiva räntan är den totala summan

Den effektiva räntan är den totala summan som blir när man lägger samman räntekostnaden och avgifter för lånet. Det blir alltså den totala summan för vad du ska betala. Men ett lån som beskrivs med effektiv ränta har generellt en återbetalningstid på minst 1 år vilket gör att summorna ser lägre ut och och månadskostnaden på så sätt ser rimligare ut.

Ett snabblån har ofta till synes betydligt högre räntor eller avgifter än ett privatlån. Men ett privatlån med utdragen återbetalningstid kan också bli ganska kostsamt.

Regeringen föreslår räntetak för snabblån hösten 2018

Den först september 2018 väntas en lagändring träda i kraft som har föreslagits av Regeringen. Lagändringen handlar om att man föreslagit ett räntetak för högkostnadskrediter det vill säga snabblån. Rent konkret så ska lagen innebära att man inte ska behöva betala mer utöver den summa som krediten är.

Regeringens hemsida skriver man så här om lagändringen; “För en högkostnadskredit ska kostnaderna, till exempel räntor, avgifter och inkassokostnader, aldrig få överstiga ett belopp som motsvarar kreditbeloppet. Vid ett lån på 1 000 kr ska man som konsument alltså inte behöva betala mer än totalt 2 000 kr.”

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån