Låna till renovering

Av: , Publicerad: 11 juni, 2018

  • Låna till renovering, privatlån eller utöka bolånet.
  • Ett renoveringslån är ett privatlån, där du inte behöver ha huset som säkerhet för lånet.
  • Ett byggnadslån är ett lån som löper under hela byggtiden och du betalar bara ränta för nyttjat belopp. Lånet blir sedan en del av ditt bolån.
  • Utnyttja belåningsbart utrymme på ditt bolån, max 85%.
  • Renovering kan höja värdet på din bostad.

 

Finansiera renoveringen – hur går det till?

Låna till renovering, hur går det till? Har du blivit med renoveringsobjekt? Köpt “något för den händige?” eller ska ni helt enkelt bara renovera köket eller badrummet hemma?

Att ta lån till renovering av hus eller bostadsrätt är idag väldigt vanligt och erbjuds i princip av banken när du köper huset eller lägenheten. Vi ska här tipsa dig om hur det går till att ta ett renoveringslån eller byggnadslån och hur du kan gå tillväga.

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är ett privatlån där du kan ansöka upp till 350 – 500 000 kr med rörlig individuell ränta. Räntan sätts efter hur din ekonomiska situation ser ut. Privatlånet är ett lån utan säkerhet. Och det passar bra för dig som kanske har nått 85% belåningsgrad och inte kan belåna huset mer. Du behöver inte ha huset som säkerhet för ditt renoveringslån.

Utöka bolånet för att finansiera renovering

Du kan även utöka din belåning av husets bolån för renovering men det skriver vi mer om lite längre ned.

För att få ansöka om ett privatlån måste du vara 18 år, ha en fast inkomst samt utan betalningsanmärkningar (läs gärna om omstartslån).

Renoveringslån från SEB enkla lånet är anpassat just för renovering. Även ICA Banken erbjuder ett lån som du kan använda till renovering.

Bolåna till renovering

Ibland kan det även passa att du utökar belåningsgraden på ditt hus och på så sätt lånar extra pengar som du använder till renovering på din bostad. Bostaden kan bara belånas upp till 85% av husets värde. Säg att du har en 65%-ig belåningsgrad på ditt hus, det innebär att du då har 20% i belåningsbart utrymme kvar.

Ett annat lån som till exempel Swedbank erbjuder är Byggnadslånet, det innebär att du blir beviljad ett lån som löper under hela byggtiden. Du betalar endast ränta på den summa du använder av lånet. Lånet övergår sedan att bli en del av ditt bolån.

Höja värdet på hus/bostadsrätt genom renovering

Genom att göra en renovering så kan du höja värdet på bostaden, hur stor värdeökningen blir beror på flera olika parametrar. Ofta talar man om att ökningen av värdet motsvarar den summa som du använder till renoveringen men det kan också bli ett annat högre värde som handlar om var du bor med mera.

Det handlar också om vad du renoverar, banken bedömer större omfattande renoveringar som värdehöjande. Det räcker alltså inte med att du tapetserar om i hallen för att få värdet höjt på bostadsrätten.

Renovering som höjer värdet på din bostad

Tips på renovering som kan höja värdet på din bostad är kök och badrum samt uppvärmningssystem. Men enligt Länsförsäkringar Fastighetsbyrån så är det läget på bostaden som mest påverkar om värdet stiger mycket.

Det handlar alltså mest om vilket område din bostad ligger i och hur attraktivt det är för köpare. Men det påverkar naturligtvis mycket om bostaden är nyrenoverad, det är en faktor som gör bostaden mer lättsåld.

Läs mer om privatlån

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån