Låna till semestern

Av: , Publicerad: 11 juni, 2018

  • För att låna till semestern är det privatlån du kan använda dig av.
  • Privatlån är ett lån utan säkerhet med högre ränta.
  • Beräkna den effektiva räntan för att se hur lånet kommer att belasta din ekonomi under lånetiden.

Hur fungerar det egentligen med att låna till semestern? Den frågan är något som många familjer ställs inför när ledighet kommer på tal. Ska man låna och vilket typ av lån kan man ansöka om för att åka på en semesterresa?

Behöver du låna till semester?

Först och främst- ska man låna pengar för att åka på en semester? Ett privatlån är det som kan användas till semesterresa, vi jämför flera långivare och deras räntor. En stor aktör inom privatlån är Lendo, läs mer om dem här. Men en relevant fråga att ställa sig är; behöver jag låna till semestern?

Många skulle säga att det är bättre att spara till sin drömresa och på så sätt finansiera den. Och det är det bästa sättet, på det viset vet du att du inte hamnar i skuld och har egen finansiering till resan. Men det kan vara tillfällen då du faktiskt kan och när det fungerar att låna till semestern.

När kan jag ta lån till semestern?

lana-till-semesterDet första svaret är kanske nej, när det gäller att ta lån till semestern. Om du måste låna så betyder det att du egentligen inte har pengarna just nu för att åka på en resa till Thailand.

Bättre skulle vara att spara ett tag och sen åka på semesterresan. Men har du en fast inkomst och har möjlighet att snabbt betala av ditt lån så kan det fungera.

När det passar att låna till semestern

Men det behöver inte riktigt vara så hårt. Om du tillfälligt har ont om pengar och inväntar en insättning på kontot så kan faktiskt ett lån vara en idé. Då kan du snabbt betala av resan när pengarna kommit in på kontot.

Många researrangörer erbjuder också resa på avbetalning. Men tänk på att kreditköp ofta blir dyrare i längden. Även om 300 kr i månaden låter billigt.

Vilken typ av lån kan jag ta till min semesterresa?

När man tar ett lån till semester så finns inget du kan lämna som säkerhet som vid ett hus eller billån. Du kan inte lämna tillbaka semestern.

Då kan du ta ett privatlån med lite högre ränta istället för säkerhet. Ett privatlån kan du använda till det ändamål du önskar och det är inte låst till ett specifikt ändamål som till exempel bil eller hus.

Läs mer

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån