Samlingslån – Hitta bästa samlingslånet 2024

Samlingslån
Genom ett samlingslån kan du samla ihop dyra små-lån och krediter till endast ett privatlån. Detta passar dig som har flera lån med orimligt höga räntor och avgifter. Det finns idag möjlighet att samla lån hos flera banker och långivare.

Målsättningen med denna artikel är att dela med oss av ekonomiska tips som kan leda till att du lyckas få ett privatlån med en lägre ränta framför dina dyra små krediter.
Anledningarna till att man hamnar i denna situation kan vara olika, alltifrån att man vid krissituationer har varit tvungen att ta ett snabblån eller att man har konsumerat lyx genom lån. När detta sedan läggs på hög finns risken att de sammanlagda kostnaderna för lånet blir för höga och man får svårt att kunna betala tillbaka.
Att samla alla lån från flera banker till en gör förstås inte att du blir av med alla kostnader i ett svep. Däremot blir det smidigare att endast betala till en långivare, samt att du sänker din månadskostnad.


Innehåll i artikeln:


Varför ett samlingslån

Om man har hamnat i situationen att man har tagit flera olika lån från olika kreditgivare får detta ofta till följd att man får en dyrare, total, lånekostnad än om man har alla lån hos en bank. Det här beror på att i de flesta privatlån (kallas ofta blanco lån) så finns det fasta avgifter. När dessa avgifter samlas på hög så blir helt enkelt större totala avgifter. Lösningen på detta är att ansöka om ett samlingslån.

  • Samla alla lån på ett ställe
  • Du sänker dina ränta
  • Mindre avgifter
  • Du får bättre kreditvärdighet
  • Endast en faktura

Grundkrav för att låna

Alla banker har givetvis olika grundkrav vid utlåning. Men här nedanför kan du se vilka dom lägsta kraven är hos några av Sveriges banker.

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige (12-36 mån)
  • 120 000 kr i årsinkomst
  • Att man inte har skulder hos Kronofogden

Jämför samlingslån hos olika banker & långivare

Här samlar vi också ett antal olika alternativ på banker som på ett särskilt sätt kommunicerar att de hjälper privatpersoner att samla sina lån. Notera att det ändå inte är säkert att du får lån där men utsikten bör ändå vara att det finns en möjlighet.

Räkna på lånets kostnader

Här nere kan du få en uppfattning om vad ett lån med en viss ränta kommer att kosta dig per månad. Jämför gärna olika räntesatser för att se hur en minskning av ränta hjälper dig.

Lånebelopp:

Ränta: Använd gärna den effektiva räntan

Återbetalningstid: Kallas ibland också för löptid (max 30 år)


Månadskostnad:

Total lånekostnad (Ränta + lånebelopp):
Info: I kalkylatorn görs beräkningarna enligt avbetalning med annuitetslån.
Vill du göra mer avancerade låneberäkningar? Använd då vår lånekalkylator

Samla dina lån [Guide]

Nu är det tyvärr så att det inte bara är att ta sina låneavier till första bästa bank och samla lånen utan det kan vara ganska svårt att övertyga banken innan de säger ja till detta. För banken är det förstås en risk att ta över dina lån om du inte sedan kan betala för dessa och samtidigt amortera lånet.

Få koll på läget!

  1. Samla ihop alla dina avier och låneavtal för att få en detaljerad överblick på dina lån och krediter. Du kan också använda Min Upplysning hos UC och Bisnode för att hitta krediter och lån du har.
  2. Ett vanligt villkor är ofta att man har en stadig inkomst, så ta fram hur mycket du, och eventuella medlåntagare tjänar.
  3. Sälj av onödiga prylar och betala av de lån med högst ränta.
  4. Om det är möjligt, och du har tid till detta, så kan du även leta efter extrainkomster i form av extrajobb. Ju mer pengar du får in varje månad desto lättare kommer du att få att övertyga banken.
  5. Försök också få ner dina månadskostnader genom att göra dig av med dyra abonnemang och tjänster som du inte behöver. Många bäckar små leder ofta till en bättre privatekonomi och därmed ökar möjligheterna till att få samla lånen.


Sänk lånekostnaderna genom ett samlingslån

När du väl känner att du har gjort det du kan för att förbättra din situation så är det förstås mycket bra om du kan sänka dina totala lånekostnader. Detta gör du enklast genom att ansöka om ett samlingslån hos en bank. Här är tipset att börja hos banken där du har ditt lönekonto. Eftersom de redan har någorlunda bra översikt över din ekonomi så kan det vara bra att börja där.

Det kan också vara en idé att kontakta den bank, om du litar på denna, där du har störst lån. Kanske att de kan hjälpa dig att samla dina lån där? Nedan hittar du också en lista över banker som alldeles särskilt riktar sig mot de som vill samla sina lån på ett ställe.


Vid betalningsanmärkning

Det är inte ovanligt att man har dragit på sig en betalningsanmärkning när man har tagit ett eller flera lån under en period. Det blir då svårare att få ett lån hos vissa banker. Det finns dock låneförmedlare som hjälper till ändå, exempelvis Lendo.


Samla dina snabblån

Vi får ganska ofta frågan om hur man samlar flera snabblån till ett privatlån istället. Snabblån kan sägas vara lån man kan ta när du har möjlighet att mycket snabbt betala tillbaka lånet. Räntan på snabblån är otroligt hög och om du inte snabbt kan betala tillbaka lånet så går det snabbt för skulden att öka.

Undvik att ta flera sms-lån

Det första och viktigaste när du skall samla sms-lån är att du inte tar ett sms-lån till. Istället gäller det att sikta in sig på att kunna ta ett privatlån som betalar av alla sms-lån. På det viset kan du få ner din ränta rejält. Kanske du tycker att det låter heltokigt att betala av ett lån med ett lån till? Men nej i det här fallet är det faktiskt inte det även om det generellt förstås är bättra att betala av ett lån med egna pengar. Det du gör är att byta ut lån med höga räntor till ett med mer normala räntor.


Samla lån med dålig kreditvärdighet

När man ansöker om ett lån så gör banken en kreditupplysning på dig. Det kan vara svårt att samla sina lån ifall du har en dålig kreditvärdighet. Men nu ska vi berätta om hur det fungerar med kreditvärdighet och hur den påverkar dig som vill ansöka om ett samlingslån.

När kontrolleras med kreditvärdighet?

Din kreditvärdighet kontrolleras också när du tecknar hyresavtal eller köper något på avbetalning. Varje gång det görs en kontroll så registreras det hos Uc.se (upplysningscentralen) och sparas där i 12 månader. Anledningen till att bankerna inte är så förtjusta i sådana registreringar är för att de anser att du är mer riskbenägen om du har många UC på en gång. Du har då ett antal olika alternativ om du ändå vill ta ett lån.

Vad är för många kreditupplysningar?

Det behöver inte vara antalet kreditförfrågningar som avgör ifall din kreditvärdighet är bra eller dålig. Riskprognosen som UC gör innefattar flera faktorer och antalet kreditupplysningar är bara en av dom. Vi rekommenderar att du kollar upp din kreditvärdighet hos Minuc.se ifall du är osäker på din privata ekonomi innan du lånar. En upplysning hos Minuc.se kostar 29 kr.

Tänk på detta

  • En kreditupplysning hos UC ligger kvar i 12 månader.
  • Du kan bra kreditvärdighet trots många kreditförfrågningar.
  • Du kan enkelt följa ditt UC-score på Minuc.se och se hur din kreditvärdighet utvecklas innan du ansöker om lån.
  • Vänta några månader innan du ansöker om lånet. Till slut kommer dina kreditupplysningar att försvinna från systemet.
  • Leta efter banker som hjälper till trots att du har många förfrågningar. Läs gärna vidare om våra omdömen om Advisa.se, Lendo.se och Lånekoll.se.
  • Du kan också leta efter banker som erbjuder samlingslån utan UC.

Om banken säger nej

Det är tyvärr så att banken, med full rätt, kan säga nej till dig som önskar att samla dina lån. De punkter som nämns i stycket ovan kan förstås hjälpa dig på vägen och förbättra dina utsikter att få lån hos banken men det kan ändå bli ett nej. Vad gör man då och vilka vägar finns det?

Den mest uppenbara lösningen är att fortsätta att kontakta låneförmedlare och banker för att höra hos dem vad som krävs av dig för att få samla lånen och minska räntan där. Du kan även ringa till alla banker du har lån hos och försöka att förhandla med dem för att få det bästa möjliga upplägget.

Nästa steg kan vara att kontakta ditt fackförbund, om du är medlem i ett, då dessa ofta har möjligheter att hjälpa till med mycket förmånliga lån.

Om du någonstans på vägen har kört hela din ekonomi till botten och du inte ser några utsikter att kunna betala alla dessa lån så kan en möjlighet vara att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Du kan även se om tjänsten skuldfinansiering är något för dig. Tjänsten erbjuds av SveaEkonomi.se. Detta är förstås en sista utväg men det kan vara bra att känna till att detta finns.


Källhänvisning:

www.konsumenternas.se
www.kronofogden.se
www.minuc.se