Seniorlån – Inte alltid bästa valet

Av: , Publicerad: 20 november, 2015

Senior lånSeniorlån är en speciell låneform som flera banker erbjuder. Som namnet visar handlar det om ett lån till seniorer. Däremot varierar det något mellan bankerna var åldersgränsen går för att få ta ett sådant lån. Fördelen med ett seniorlån är att man kan frigöra låst kapital. Många som är äldre har bostäder som de amorterat kraftigt på genom åren. Det gör att de har en mycket låg belåningsgrad på bostaden.

Låga inkomster hos pensionärer

Men samtidigt är det många pensionärer som har låga inkomster. Detta gör att de får lite pengar att röra sig med varje månad samtidigt som en stor summa som kan vara låst i bostaden. Yngre personer kan öka bolånet men många banker säger nej till pensionärer gällande detta. Det är där som seniorlånet fyller sin funktion.

Teckna lån med bostaden som säkerhet

Det som sker är att ett lån tecknas med bostaden som säkerhet. Man kan därefter välja om pengarna ska betalas ut direkt eller om de ska betalas ut per månad. Det är även möjligt att välja att varken ränta eller amortering ska betalas under löptiden. Den ränta som byggs upp under lånet löptid läggs i sådant fall på den slutgiltiga skulden.

Höj månadsinkomsten som pensionär

Därmed kan en pensionär antingen höja sin ”månadsinkomst” eller få ut en större summa som kan gå till resor eller annat. När lånet förfaller måste däremot hela lånet återbetalas. I detta fall kommer bostaden att behöva säljas för att frigöra kapitalet som kan återbetala skulden. Många har då kommit till den ålder då de ändå hade tänkt flytta.

Räntan på seniorlån liknar ränta på privatlån

Samtidigt finns det seniorlån som löper så länge som personen är i liv. När sedan dödsboet ska tas om hand om kommer banken att få skulden återbetald efter att huset sålts. Det kan låta som en smart lösning men det finns en nackdel. Det är framförallt räntan. De som jämför seniorlån kommer se att räntan ligger i nivå med ett privatlån. Med andra ord är räntan minst dubbelt så hög som på ett bolån.

Detta gör inget i det fall som personen inte bryr sig i att arvet kommer att minska rejält. Detta eftersom räntan sakta men säkert ökar belåningsgraden på huset. I detta fall är det bättre att sälja huset till något barn. Dessa ökar sitt bolån och lånar sedan ut pengar till sina föräldrar som även kan bo kvar i huset. Därmed fås en betydligt mindre ränta. Dessutom är allt redan klart för arvsskifte gällande boendet då det står på ett av barnen.

Källa: Bloggen Sparaellerlåna.se – inlägg ”Spara eller låna – till Pension”

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån