Snabba lån – Vad är det?

Av: , Uppdaterad: 2021-07-13

Snabblån - vad är det

Men vi ska i det här inlägget granska och fundera över om det finns tillfällen då man faktiskt kan ta ett snabblån och hur man då ska gå tillväga. Vad innebär då ett snabb-lån? Vi börjar med lite historik av snabblånemarkanden i Sverige.

Varför snabblån?

Det finns flera frågor du bör ställa dig och din ekonomi innan du ansöker om ett snabblån, kanske är det ett privatlån du ska fundera på istället för en snabb och osäker lösning med snabblån? Ett privatlån har en tydlig avbetalningsplan och du kan använda det till vad du vill.

Så fungerar snabblån

  • Återbetalningstiden för ett snabba lån kontrolleras av landets regler för betalning av fakturor.
  • I Sverige är en generell betalningsfrist på 30 dagar men det kan också variera.
  • Situationer när det kan vara befogat att ansöka om ett snabblån kan vara om du har en kontrollerad ekonomi och snabbt behöver extra pengar, som du vid nästa lön kan betala tillbaka.
  • Återbetalningstiden är det som ofta ställer till problem för de som ansöker om snabblån, den är ofta kort och sedan säljs fakturan vidare till inkassoföretag för indrivning.
  • Överväg noga innan du tar ett beslut gällande snabblån.

Privatlån är mycket bättre och billigare

Undvik alltid snabblån i största möjliga mån. Ta hellre ett privatlån eftersom det är billigare (har betydligt lägre ränta). Jämför alltid bankerna innan du väljer vem du skall låna av. Det gör att du får den lägsta möjliga räntan.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från upp till 30 st banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Snabblån av pengar

I Sverige var det 2006 som företeelsen kallat “SMS-lån” etablerades. Då kunde man ca 15 minuter efter att låneansökan gått in få sina pengar tillgängliga. Men vid 2008 så grep storbankerna in och väntetiden förhalades till att pengarna kunde nås dagen efter ansökan. Betalningsfristtiden är beroende av de regler som gäller för varje land när det kommer till utfärdande av fakturor.

Missa inte att göra avdrag för ränta vid deklarationen

I Sverige är det bokföringslagen som gäller. Då är det en betalningsfristtid på normalt 30 dagar och lånet dokumenteras via en faktura. Det som då kan hända är att företagen som lånar ut pengar antingen kan belåna fakturan eller sälja den vidare. För enskilda personer så kan problem vid deklarationen av snabba lån uppstå då låneföretagen inte alltid skickar ut räntebesked för den ränta man betalt och då kan man missa att göra avdrag för ränta vid avbetalning av lån.

Återbetalningsproblem med snabba lån

Efter det att snabba-lån blivit etablerat så har tyvärr också problemen med återbetalning ökat kraftigt. I många fall är det unga människor som tagit sms-lån för att hänga med i teknik-trender eller annat som lockar för att man ska leva på en viss nivå. I början av 2007 så rapporterade Kronofogdemyndigheten om en lavinartad ökning av betalningsanmärkningar och återbetalningsproblem.

Ökad användning av snabblån bland äldre och kvinnor

Åldersgruppen 18-35 år var kraftigt överrepresenterad, men nu kan man även se att äldre personer ökar i användandet av sms-lån och att även en ökning av användandet av sms-lån ökat hos kvinnor. Många av kreditföretagen kritiseras hårt för sina vilseledande lånevillkor av bland annat Konsumentombudsmannen och Kronofogdemyndigheten.

När kan man ta ett snabb-lån?

Ja den enda situationen som det rent logiskt går att tänka sig ett snabb-lån är om du har en fast inkomst och goda möjligheter att snabbt betala av ditt lån igen när du fått pengar på kontot. Kanske handlar det om några dagar till lön och du måste snabbt få pengar till oväntad utgift. Men så snart dina lönepengar sitter på kontot så gör du bäst i att genast betala av ditt snabb-lån.

Stabil inkomst och snabb avbetalning

Lånekostnaderna tenderar att snabbt bli mycket högre än vid första anblicken. Räntorna som erbjuds är höga och stiger väldigt fort och risken om du inte betalar av snabbt är att du hamnar i ekonomiska bekymmer och till och med personlig konkurs. Det är det tillfälle som kan tänkas att ta snabblån- om du har en säker och stabil inkomst och snabbt kan lösa ut dig ur skulden.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från upp till 30 st banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Möjligheter och risker med snabblån

Snabb-lånen bli ett otrevligt äventyr som helt klart kan ta bort den där eftersträvansvärda guldkanten på tillvaron. Vi hoppas att du känner dig mer informerad med riskerna och möjligheterna med SMS-lån eller snabblån, och att du tänker efter på konsekvenserna som kan uppstå om du inte har en trygg och stabil ekonomi när du ger dig i kast med snabba krediter. De kan vara räddningen vid en ansträngd ekonomisk situation men de kan också vara det som kastar dig in i en ekonomisk kris. Vi föreslår ett noga avvägt val.

Läs mer om fakta gällande lån

Kanske är du intresserad av;