Passa på att köpa båt billigt i höst

Rekordmånga valde att spendera den gångna sommaren på hemmaplan. Begrepp som ”Hemester” och ”Svemester” användes flitigt med innebörden att semestra hemma eller i Sverige. Ett sätt att uppleva vårt fantastiska Sverige på är från vattnet. Att skaffa båt är något som många drömmer om, med den enorma frihetskänslan det ger är det inte svårt att förstå varför. Hösten är en perfekt period att genomföra båtköpet då de i regel är som billigast just nu. Att köpa båt är dock inte helt enkelt, vi har samlat de bästa tipsen så att du kan känna dig trygg med ditt båtköp.

Hösten är köparens marknad

För att komma undan så billigt som möjligt är hösten en bra period att införskaffa sig en båt, oavsett om det är motorbåt eller segelbåt du är ute efter. Efter sommaren har många ägare tröttnat, det är dags att ta upp båten och göra den redo för vintervila. Här öppnas ett guldläge för att pruta, eftersom många är måna om att sälja istället för att betala för vinterförvaring.

Finansiering av båtkostnader

Det är inte gratis att köpa en båt trots att den är begagnad. Om du kan tänka dig en äldre modell kan du komma undan billigt, men andrahandsvärdet är inte särskilt högt om du en dag väljer att sälja vidare. Värt att notera är att de omtyckta serietillverkade båtarna oftast är ett bättre köp än en udda båt. Förutom själva båten tillkommer en hel del kringkostnader:

 • Kostnad för transport till din hemmahamn
 • Är utrustningen i gott skick eller behöver något bytas ut?
 • Upptagning och sjösättning
 • Hyra av båtplats
 • Bränsleåtgång
 • Vinterförvaring

Undersök priset för dessa utgifter och gör en kalkyl så att du vet vilka kostnader din båt innebär. Om du har svårt att finansiera hela båtköpet finns det hjälp att få:

 1. Ta ett hypotekslån med kontantinsats
 2. Låna till en kontantinsats
 3. Ta ett privatlån för hela summan

Om du behöver låna till hela båtköpet kan du vända dig till långivare inom privatlån. Ett bra exempel är wastgotafinans.se som beviljar båtlån upp till 300 000 kr utan någon säkerhet. Det spelar ingen roll om du ska köpa en begagnad eller en ny båt och om du blir beviljad har du pengarna utbetalda inom 1–3 dagar.

Kontroll innan båten köps

Om du köper båten av en privatperson gäller villkoren i köplagen medan det är konsumentköplagen som gäller om du köper båten av en båthandlare. På så vis har du ett grundläggande skydd, men det finns några viktiga faktorer som du själv bör kontrollera innan du köper din båt.

 • Identifiera att säljaren verkligen äger båten genom att be om ägarbevis, kvitton, ID-handling, försäkringshandlingar och servicehistorik.
 • Säkerställ att båten inte är belånad. Detta gör du genom att kontakta låneinstitutet eller banken för att se vad de har för villkor.
 • Kontrollera båtens skrov- och motornummer, för att se så att inte båten är stöldgods.

Våga vara lite besvärlig när du ska köpa båt. Naivitet och artighet utnyttjas av bedragarna. Att förskottsbetala är en varningsflagg, all typ av handpenning bör man se upp med. Vidta säkerhetsåtgärder och kräv att få se ordentliga handlingar som styrker båtens äkthet och ägarens trovärdighet. Framförallt ska du skriva ett köpekontrakt.

 

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.