Rocker är det nya namnet på den gamla tjänsten Bynk. Hos Rocker kan du låna från 10.000 kr upp till 600.000 kr. I denna artikel kommer vi ge vårt omdöme om Rockers privatlån. Men företaget erbjuder även sparkonto, kontokredit och kreditkort.

Grundkrav för att låna

  • Ålder mellan 20 – 70 år
  • Fast anställd, pensionär och förtidspensionär
  • Egenföretagare (Aktivt bolag under minst 2 år)
  • Årsinkomst på minst 120.000 kr
  • Inga betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden
  • Du måste ha ett mobilt BankID

Jämför privatlån & hitta lägsta räntan

Compricer.se kan du jämföra ett stort antal banker helt kostnadsfritt och se vilken bank som erbjuder den lägsta räntan.

Rocker omdöme

Rocker och deras moderna app

Marknaden för lån och krediter är extremt konkurrensutsatt. För att slå sig in på den marknaden måste man skilja sig från sina konkurrenter. Rocker har satsat stenhårt på att det skall vara smidigt och bekvämt att använda deras tjänster via deras app och deras hemsida Rocker.com.

Det är deras mobil-app som är deras konkurrensfördel. I appen kan man sköta allt. Man styr och ändrar helt enkelt allt med sin mobil. Man kan till exempel utöka sitt lån, aktivera en betalningsfri månad, höja/sänka månadsbetalningarna osv. Deras slogan i marknadsföringen är ”som en bank borde fungera” och det är just dessa funktioner och flexibiliteten som de syftar på.
Man har även sitt system med Rockerpoäng. Det innebär att man får poäng som man till exempel kan använda för att betala in extra på sitt lån via appen.

Olika tjänster som erbjuds

Följande tjänster erbjuds och finns att läsa om i denna artikel

  1. Privatlån, även kallat blancolån, och lån utan säkerhet.
  2. Kontokredit (Rockerkredit)
  3. Betalkort (Rockerkortet)
  4. Betalningslösning för köp/sälj på Blocket.

1. Privatlån

Hos Rocker kan man låna från 10 000 kr upp till 600 000 kr. Hur stort lån man kan få och vilken ränta man erbjuds avgörs av deras egna betygssystem. Systemet ger dig ett eget kreditbetyg efter det att de kollat upp dig via en kreditupplysning. För att få ett Rockerbetyg måste man ansöka om lån via Rocker.com. Ansökan är dock gratis och icke bindande.

8 st funktioner som de erbjuder till sina privatlånekunder:

  1. Fyra stycken valfria betalningsfria månader varje år (om du tex får extra mycket utgifter en månad kan du pausa betalningen den månaden)
  2. Möjlighet att justera storleken på månadsbetalningarna direkt i appen
  3. Möjlighet att amortera (betala av) extra på lånet när du vill via appen
  4. Utöka lånet direkt i appen
  5. Tjänsten månadsskydd+ ingår de första månaderna (försäkring som ger dig ersättning vid arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall)
  6. Rockerpoäng – få poäng som kan användas till att betala in extra på ditt lån
  7. Rockerbetyg – visar vad som påverkar din kreditvärdighet
  8. Få pengarna på ditt konto inom en bankdag

Vårt omdöme och recension om Rockers privatlån

Vi har testat att låna pengar hos Rocker.com. Tack vare god kreditvärdighet landade vi på den lägsta möjliga räntan 1,95%. Det är ganska lågt men det går ibland att få lägre räntor ute på marknaden om man jämför banker & långivare med hjälp av till exempel Compricer. Om man inte lyckas få lägre ränta någon annanstans eller om man uppskattar smidigheten med Rocker-appen så är absolut Rocker ett bra alternativ.

Appen funkar som den skall och allt är som vi hade väntat oss. Summa sumarum, räntan är inte den absolut lägsta men fördelarna man får med appen gör att det faktiskt kan vara värt att använda Rocker för privatlån.

2. Kredit – Rockerkrediten

Detta är en kontokredit som du styr själv via den vanliga appen helt enkelt. Om du har denna tjänst kan du på bara några minuter låna upp till 10.000 kr som förs in på ditt konto. Om du till exempel måste skaka fram några tusenlappar till något akut och lönen inte ännu har kommit så kan denna kontokredit nyttjas för att rädda situationen. När sedan lönen trillar in på kontot igen kan du swisha tillbaka pengarna med din vanliga Swish.

Denna tjänst kostar ingenting om du inte använder krediten. Om du nyttjar krediten betalar du bara ränta under tiden som du har lånet. Om du endast lånar några dagar eller veckor blir alltså kostnaden/räntan väldigt liten. Tanken är helt enkelt att ge kunderna en ökad flexibilitet.

Rocker-krediten är en av Sveriges billigaste kontokrediter. Det är dock alltid dyrare med kontokrediter än med privatlån. Ett alternativ till kontokredit är snabblån men det är absolut inget vid rekommenderar. Man skall helst undvika kontokredit också om det inte är absolut nödfall. Läs mer om kontokrediten på Rocker.com.

3. Kort – betalkort som kallas för Rockerkortet

Man kommer inom kort att lansera ett betalkort och som vi förstått det hela så kommer det fungera som så att man fyller på sitt Rockerkort med sin vanliga Swish och sedan kan man använda kortet för att betala i affärer som vanligt. Varje gång du gör ett köp med kortet får du en notis på din mobil och du kan dessutom ställa in i appen i vilket land som kortet får användas i. Det gör att kortkapare inte kan betala med kortet utomlands om de lyckas komma åt dina kortuppgifter via bedrägerier.

Kortet hjälper dig även att hålla koll på alla dina utgifter och du slipper avgifter samt valutapåslag om du handlar eller tar ut pengar utomlands.
Ökad säkerhet, hjälp att hålla koll på sin ekonomi, enklare och billigare utlandsresor verkar vara hela tanken med kortet. Läs mer om kortet på Rocker.com.

4. Blocketpaketet

I appen finns en funktion som hjälper till när du skall köpa eller sälja saker via blocket. Blocketpaketet gör att du som säljare kan vara säker på att du kommer få pengarna innan du skickar iväg ett paket. Som köpare får du ta emot och godkänna varan innan pengarnas betalas ut till säljaren. Om du köper en vara via Blocket så fungerar funktionen/tjänsten enligt följande:
Du får en faktura av Rocker när du hämtat ut och godkänt prylen du köpt på Blocket. Om prylen kostar mer än 2 000 kr erbjuds du dessutom 24 månaders räntefri delbetalning av prylen. Du kan såklart välja själv om du vill nyttja delbetalningen eller inte. Som säljare så garanterar Rocker att du får dina pengar för varan som du skickat iväg. Pengarna trillar in på ditt konto 3-5 dagar efter att du skickat iväg varan. Läs mer om Blocketpaketet, även kallat checkout på Rocker.com.

Vad tjänar de på alla dessa tjänster?

Rockers alla olika tjänster bygger på att de tjänar pengar på de krediter eller lån som du tar. Så fort du lånar pengar, oavsett om det är under lång eller kort tid så får du betala en ränta. Vissa av tjänsterna är gratis om du inte lånar. Det stämmer faktiskt då att det är gratis. Det som Rocker då tjänar pengar på är de personer som utnyttjar krediten eller lånar i någon av funktionerna. Det innebär att de som som lånar pengar betalar tjänsten för de som nyttjar endast gratistjänsterna. Det är precis på samma sätt som kreditkorts-marknaden fungerar. Kreditkort är ju oftast gratis så länge du inte utnyttjar krediten (utöver den kostnadsfria krediten) på kortet.

Är Rocker en bra bank?

De har inte marknadens lägsta räntor men det har de inte heller marknadsfört att de har. Deras tjänster bygger istället på smidighet, säkerhet och tekniska funktioner.
Om man är beredd att betala några kronor extra för att få de tekniska funktionerna med appen, hemsidan osv så är absolut Rocker ett bra alternativ. Kika på deras hemsida Rocker.com och läs alla villkor innan du tar några lån eller nyttjar krediter.

Om det endast är räntan som är viktig för dig så är det ett givet val att använda Compricer istället och se om du kan få lägre ränta.
Om du tycker att flexibiliteten är det viktigaste så är absolut Rocker den bästa aktören på marknaden. Appen är såpass funktionell och smidig så att den lår alla konkurrenterna med hästlängder.

Rockers ränta – Bra eller dålig?

Räntan på privatlån varierar.
Vilken ränta man får beror helt på vilka ekonomiska förutsättningar man har. Precis som alla andra banker och kreditinstitut så görs det en individuell bedömning på alla som söker lån eller kredit. En individuell bedömning innebär att banken tar en UC/kreditupplysning på dig. Via kreditupplysningen får banken reda på om du har:

  1. Taxerad inkomst (lön)
  2. Betalningsanmärkningar
  3. Om du har några lån sedan tidigare

Baserat på dessa uppgifter får du sedan ett Rocker-betyg. Detta är deras egna betygssystem m en det fungerar som hos de flesta andra långivare. Du kan förbättra ditt Rockerbetyg successivt genom att sköta dina betalningar osv.
Om du har ett riktigt bra betyg så får du den lägsta möjliga räntan.
Om du har ett sämre betyg kommer du att bli erbjuden en högre ränta.
För att få ett betyg måste du göra en ansökan. Det är dock gratis att ansöka och man förbinder sig inte till att låna när man ansöker.

Det går att få lägre räntor hos flera av konkurrenterna. Via en kostnadsfri jämförelse på till exempel Compricer kan du få en lista presenterad för dig med alla bankernas erbjudanden till dig. Där ser du vilken ränta och vilka villkor som respektive bank & långivare kan erbjuda dig. Du väljer sedan själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Tjänsten är gratis så varför inte testa.

Effektiv ränta – exempel

Effektiv ränta på ett privatlån är den ränta som man betalar inklusive eventuella avgifter. Exempel: Du lånar 100 000 kronor med en rak amortering. Lånet löper på 5 år och har en ränta på 5 %. Avbetalning (ränta och amortering) på lånet sker varje månad. Om lånet har en uppläggningsavgift på 300 kr och en avi-avgift på 25 kr blir den effektiva räntan 5,85 %. Efter fem år kommer du att ha betalat totalt 114 508 kr för ditt lån. Då har du alltså betalat tillbaka de 100 000 kronorna som du lånat men även betalat ränta och avgifter på totalt 14 508 kr.
Ränta + avgifter = effektiv ränta, dvs den verkliga kostnaden för ditt lån.