Går du i tankar på att köpa bil och funderar på hur det fungerar att låna pengar till begagnad bil? I den här artikeln går vi igenom vilka möjligheter till att låna pengar du har som funderar på att köpa en bil privat eller genom en auktoriserad bilförsäljare.

Låna pengar till begagnad bil

När du köper en begagnad bil är det inte alltid enkelt att få till ett bra billån. Det här beror på att många av de vanligaste bankerna som erbjuder lån till bilar vill att man köper bilen av en auktoriserad bilhandlare och du kanske vill köpa bilen av en privatperson.

Så lånar du till ett bilköp

  1. Med ett billån ligger bilen som säkerhet.
  2. För att ge billån måste bilen köpas av en auktoriserad bilhandlare
  3. Med billån måste du betala minst 20% av bilens pris i kontantinsats.
  4. För köp av bil privat är ett vanligt privatlån ett bra alternativ.
  5. Med privatlån får du låna till hela beloppet för bilen, dvs ingen kontantinsats behövs

Allmänt – Vad gäller för ett billån?

Egentligen liknar ett billån på många vis ett bolån. Du måste betala en handpenning (för bilar oftast runt 20 %) och du använder bilen som säkerhet för att kunna få lite bättre ränta än vad du får om du tar ett privatlån.

Det finns ju ett visst värde i bilen för banken vilket gör att risken minskar för dem när de lånar ut pengar till dig.

Billån eller privatlån?

Ett billån är i de allra flesta fall att föredra om du skall låna pengar till en bil eftersom du får bättre ränta hos banken. Nackdelen skulle kunna vara att du måste betala en kontantinsats på minst 20 % av bilens värde och har du inte pengar till detta så är det svårt att få ett billån.

Det är förstås alltid att rekommendera att ha denna kontantinsats då du annars får en mycket sämre ränta.

Ta ett privatlån till bilköpet istället
Om du saknar kontantinsats eller om du inte vill ha bilen som säkerhet för lånet kan du välja att ta ett vanligt privatlån för att finansiera bilköpet istället.

Med Lendo kan du jämföra räntor & erbjudanden från ca 40 stycken långivare med en enda ansökan. Du får en lista med erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du jämför banker och långivare på Lendo.se.

Låna hela beloppet till bilen med privatlån

Men har du inte dessa pengar så kan du fundera på att ta ett privatlån och förvissa dig om att du klarar av att hantera ränta och amortering på ditt billån.

Då kan du låna hela beloppet till bilen. Dessutom kan det finnas en poäng med privatlån om du skall köpa en begagnad bil.

Ta billån via din bank och köp bilen hos en auktoriserad bilhandlare

För dig som tänker dig att du skall gå via auktoriserade bilhandlare så har du möjligheten att ta ett vanligt billån hos de flesta banker. Prata då med din bank om detta.

Köpa begagnad bil

En begagnad bil kan du förstås köpa på ett antal olika vis. En del köper den utomlands, andra av en bilhandlare (och byter kanske in sin äldre bil) och en del av privatpersoner via exempelvis annonser på blocket.

Alla bilmärken finns inte hos bilhandlare

Det kan ju dessutom vara så att vissa bilar inte ens säljs särskilt ofta hos auktoriserade bilhandlare.

Ett exempel på det kan ju vara det svenska bilmärket Saab som numera har gått i graven men ändå är ganska populärt ute på de svenska vägarna. Då är det inte alltid så lätt att ta ett Saab-billån.

Köp bilen av privatperson

Det krävs ett lån utan säkerhet ifall du istället vill köpa bilen från en privatperson eller en annan aktör på begagnatmarknaden

Här vill vi rekommendera att du jämför olika privatlån med hjälp av Lendo.se innan du bestämmer dig för vilken bank du vill använda dig av. Då har du större möjlighet att få bättre villkor och ränta.

Hur går en bilaffär till?

Vi rekommenderar alltid att du gör din research och kollar runt ordentligt på olika aktörers hemsidor. Ett starkt tips är att använda sig av Blocket för att matcha priser och se vilket erbjudande som är bäst.

Se till att åka och kontrollera bilens skick och provkör bilen för att se ifall det finns några skavanker som ej skrivits i annonsen. Se till att förhandla om priset ifall något är sämre än vad du tänkt.

Förbered alltid ditt lånelöfte så att banken är redo att betala ut ditt lån. Se till att vara förberedd så slipper du eventuella problem när du står där och skall betala för din nya begagnade bil.