Ansök om bolån och lånelöfte

Här kan du jämföra olika bostadslån när du skall låna pengar till köp av bostad. Vi samlar banker och låneinstitut där du kan jämföra räntor och prova att ansöka om lånelöfte.

Lär dig om bolån

Sök lån till bostad hos följande låneförmedlare


Fakta om Lånekoll.se
Återbetalningstid: 1 - 15 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: Årsinkomst på minst 100 000 kr - Fast anställning behöver man ej för att ansöka om bolån
Typ av lån: Förmedlar och jämför lån

Lånebelopp
10000 - 8388607 kr

Beskrivning av banken
Lånekoll.se hjälper dig att jämföra räntor på privatlån, bolån och billån genom att samla in erbjudanden från ca 30 st banker och presentera dem för dig på en lista. Du väljer sedan själv vilket erbjudande som passar dig bäst och du kan alltid tacka nej till samtliga erbjudanden om du vill. Med en enda kostnadsfri ansökan får du erbjudanden från upp till 30 st banker. Lånekoll.se är enligt oss den absolut bästa kostnadsfria jämförelsetjänsten för lån.

Ansök Recension Lånekoll.se

Support:
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Ålder mellan 20-60 år, månadsinkomst minst 15 000 kr, inga betalningsanmärkningar senaste halvåret.

Skaffa lånelöfte och Låna till bostadsköp

Vad är ett bolån?

Ett bolån eller bostadslån är ett lån du tar för köp av ett hus eller lägenhet (bostadsrätt). Här gäller att bankens säkerhet när du tar lånet är bostaden vilket gör att du kan låna stora summor pengar till en idag ganska låg ränta.

En bils värde minskar snabbt efter det att du köpt bilen medan en bostad istället ökar. Så har det i alla fall sett ut historiskt på bostadsmarknaden så oftast har du möjlighet att låna flera miljoner kronor när du lånar till din kommande bostad. När du skall ta ett lån så gör du det innan

Vilken ränta är det?

Räntan för ett bolån är beroende av reporäntan som bestäms av riksbanken och hur bra (eller dåligt) du förhandlar hos banken. Förutom att betala ränta så behöver du också amortera på ditt bolån vilket innebär att du regelbundet betalar av ditt lån.

Ansök om lånelöfte

Innan du köper en bostad så behöver du ansöka om ett lånelöfte. I lånelöftet bestämmer banken utifrån sina beräkningar på din/er lön och levnadssituation hur mycket ni kan få låna. Detta använder du dig sedan av när du börjar att buda på bostaden. Då vet du hur mycket som du kan våga buda.

Du kan få ett lånelöfte genom att kontakta en bank eller använda dig av några av de onlineverktyg som finns för få ett lånelöfte. Det är framförallt bra för att få en inledande bild över hur mycket du/ni kan låna. Det kan också vara bra att kontakta banken för att få till ett fysiskt möte så att du lär dig mer om hur banken gör sina beräkningar.

Handpenningen / Kontantinsatsen

När du skall ta ett bolån behöver du också betala det som kallas för handpenning eller kontantinsats. Den är vanligtvis 15 % av köpesumman. Så om du köper ett hus för 2 miljoner kronor så behöver du själv betala 0,15*2 000 000 = 300 000 kr.

Låna pengar till köp av bostad

Vanliga frågor och svar

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte där du får reda på hur mycket du kan låna till ett bostadsköp. Lönelöftets storlek beror på antalet sökande, inkomster och din nuvarande ekonomiska situation. Lönelöftet brukar gälla cirka 6 månader.

Vad är en kontantinsats/handpenning?

Kontantinsatsen brukar ligga på minst 15 % av kostnaden för att köpa bostaden och är den del av köpeskillingen (kostnaden för bostaden) som man får betala själv. Det är rekommenderat att betala detta själv men det går också att ta ett privatlån till handpenningen. Ett privatlån har högre ränta än ett bolån då detta är ett lån utan säkerhet.

Vad är bunden och rörlig ränta?

Med bunden ränta så får du en ränta som är förutbestämd en viss tid framöver oavsett hur ränteläget i landet (reporäntan) ser eller hur banken förändrar sina räntar. Detta skapar ekonomisk förutsägbarhet och det blir enklare att planera privatekonomin. Det behöver dock inte vara det mest lönsamma alternativet. Med en rörlig ränta så kan räntan förändras beroende på hur ränteläget i landet och banken ser ut för tillfället.

Vad är rak amortering och annuitet?

Med rak amortering menas att du betalar samma summa i amortering vid varje betalningstillfälle. Den del av inbetalningen du gör som består av ränta kommer att vara högre i början av lånetiden och minska allteftersom lånet minskar. Med annuitet så betalar du iställa samma total summa i inbetalning vid varje betalningstillfället. Det här innebär att amorteringsdelen kommer att vara mindre i början av lånet och öka allteftersom att räntedelen minskar. Läs gärna mer om rak amortering och annuitet här.

Kan man låna pengar till kontantinsatsen?

Det är alltid rekommenderat att kunna betala handpenningen (kontantinsatsen) med egna pengar istället för att ta ett lån till detta. Eftersom att man då får ta ett lån utan säkerhet (privatlån) så kommer detta innebära en högre ränta. Du kan dock ta ett privatlån till detta om din ekonomi tillåter det. Räkna alltid på hur mycket detta kommer att kosta dig månadsvis.

Vad är ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån kan tas när man säljer en bostad och samtidigt köper en ny. Lånet, som har en kort löptid, kan användas för att finansiera ett bostadsköp om du ännu inte hunnit sälja din gamla bostad.

Vad är en kreditprövning?

När banken gör en kreditprövning (kreditupplysning) görs en undersökning på din betalningsförmåga och om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Vad är en ränteskillnadsersättning?

Om du vill lösa ett lån i förtid har banken rätta att ta ut en avgift för de förlorade intäkterna som detta innebär för dem. Detta kallas för ränteskillnadsersättning och denna beräknas av banken som du har ditt lån hos.

Vad innebär reporäntan?

Reporäntan som också kallas för styrräntan sätts av riksbanken. Målet med denna ränta är att stabilisera inflationen i Sverige. Räntan påverkar också hur billiga/dyra bolån då denna ränta i praktiken blir den ränta som bankerna i Sverige kan låna eller låna ut pengar från och till svenska staten.

Senaste artiklarna om bostadslån och lånelöfte

Beräkna pantbrev – pantbrevskostnader 2021

Pantbrev är ett dokument som är kopplat till en fastighet och det gör att du […]

Läs artikeln

Rörlig eller fast ränta vad gäller bolån

Rörlig ränta En rörlig ränta på ett bolån innefattar en avtalstid på 3 månader. Att […]

Läs artikeln

Låna till kontantinsats

Det bästa alternativet är om kontantinsatsen kan finansieras med kontanter, vilket också är grundtanken. Kan […]

Läs artikeln