Ansök om bolån och lånelöfte

Här kan du jämföra olika bostadslån när du skall låna pengar till köp av bostad. Vi samlar banker och låneinstitut där du kan jämföra räntor och prova att ansöka om lånelöfte.

Lär dig om bolån

Sök lån till bostad hos följande låneförmedlare


Fakta om Lånekoll.se
Återbetalningstid: 3 mån - 50 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: 18 år, folkbokförd i Sverige
Typ av lån: Förmedlar och jämför lån

Lånebelopp
0 - 8388607 kr

Beskrivning av banken
Lånekoll.se hjälper dig att jämföra räntor på privatlån, bolån och billån genom att samla in erbjudanden från ca 30 st banker och presentera dem för dig på en lista. Du väljer sedan själv vilket erbjudande som passar dig bäst och du kan alltid tacka nej till samtliga erbjudanden om du vill. Med en enda kostnadsfri ansökan får du erbjudanden från upp till 30 st banker. Lånekoll.se är enligt oss den absolut bästa kostnadsfria jämförelsetjänsten för lån.

Ansök Recension Lånekoll.se
Support:
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Se grundkrav för bolån.

Fakta om MittBolån / Compricer bolån
Återbetalningstid: 3 mån - 50 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: 18 år, folkbokförd i Sverige
Typ av lån: Förmedlar och jämför lån

Lånebelopp
0 - 8388607 kr

Beskrivning av banken
MittBolån / Compricer bolån är en bolåneförmedling som samlar banker och långivare som erbjuder bolån. Med en enda ansökan kan du jämföra bolån hos alla de anslutna bankerna samtidigt. Du får en lista med erbjudanden och väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att jämföra bankerna och du förbinder dig inte till något när du ansöker. Även du med betalningsanmärkning eller utan fast jobb kan ansöka om bolån.

Ansök Recension MittBolån / Compricer bolån
N/A
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Se grundkrav för bolån.

Skaffa lånelöfte och Låna till bostadsköp

Vad är ett bolån?

Ett bolån eller bostadslån är ett lån du tar för köp av ett hus eller lägenhet (bostadsrätt). Här gäller att bankens säkerhet när du tar lånet är bostaden vilket gör att du kan låna stora summor pengar till en idag ganska låg ränta.

En bils värde minskar snabbt efter det att du köpt bilen medan en bostad istället ökar. Så har det i alla fall sett ut historiskt på bostadsmarknaden så oftast har du möjlighet att låna flera miljoner kronor när du lånar till din kommande bostad. När du skall ta ett lån så gör du det innan

Vilken ränta är det?

Räntan för ett bolån är beroende av reporäntan som bestäms av riksbanken och hur bra (eller dåligt) du förhandlar hos banken. Förutom att betala ränta så behöver du också amortera på ditt bolån vilket innebär att du regelbundet betalar av ditt lån.

Ansök om lånelöfte

Innan du köper en bostad så behöver du ansöka om ett lånelöfte. I lånelöftet bestämmer banken utifrån sina beräkningar på din/er lön och levnadssituation hur mycket ni kan få låna. Detta använder du dig sedan av när du börjar att buda på bostaden. Då vet du hur mycket som du kan våga buda.

Du kan få ett lånelöfte genom att kontakta en bank eller använda dig av några av de onlineverktyg som finns för få ett lånelöfte. Det är framförallt bra för att få en inledande bild över hur mycket du/ni kan låna. Det kan också vara bra att kontakta banken för att få till ett fysiskt möte så att du lär dig mer om hur banken gör sina beräkningar.

Kontantinsatsen

När du skall ta ett bolån behöver du kunna betala minst 15 % av bostadens pris själv, detta är din kontantinsats. Resterande 85 % kan du låna av banken som ett bolån. Om du köper ett hus för 2 miljoner kronor så behöver du alltså kunna finansiera 0,15*2 000 000 = 300 000 kr med sparade pengar eller genom att låna till kontantinsatsen av föräldrar eller via ett privatlån.

Låna pengar till köp av bostad

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte från banken där du får reda på hur mycket du kan låna till ett bostadsköp. Lånelöftets storlek beror på antalet sökande, inkomster och din nuvarande ekonomiska situation. Lånelöftet brukar gälla cirka 6 månader.

Vad är en kontantinsats?

Kontantinsatsen, minst 15 % av bostadens pris är den del av köpeskillingen (bostadens pris) som du får betala själv. Resterande 85 % kan du låna av banken som ett bolån. Det är rekommenderat att finansiera kontantinsatsen med sparade pengar men det går också att finansiera kontantinsatsen med ett lån av föräldrar eller via ett privatlån. Ett privatlån har högre ränta än ett bolån eftersom det är ett lån utan säkerhet.

Vad är bunden och rörlig ränta?

Med bunden ränta så får du en ränta som är förutbestämd en viss tid framöver oavsett hur ränteläget i landet (reporäntan) ser eller hur banken förändrar sina räntor. Bunden ränta skapar ekonomisk förutsägbarhet och det blir enklare att planera privatekonomin. Det behöver dock inte vara det mest lönsamma alternativet. Med en rörlig ränta så kan räntan förändras beroende på hur ränteläget i landet och banken ser ut för tillfället.

Vad är rak amortering och annuitet?

Med rak amortering menas att du betalar samma summa i amortering vid varje betalningstillfälle. Den del av inbetalningen du gör som består av ränta kommer att vara högre i början av lånetiden och minska allteftersom lånet minskar. Med annuitet så betalar du iställa samma total summa i inbetalning vid varje betalningstillfället. Det här innebär att amorteringsdelen kommer att vara mindre i början av lånet och öka allteftersom att räntedelen minskar. Läs gärna mer om rak amortering och annuitet här.

Kan man låna pengar till kontantinsatsen?

Det är alltid rekommenderat att kunna betala kontantinsatsen med egna pengar istället för att ta ett lån till den. Om man tar ett privatlån till kontantinsatsen så innebär det att man tar ett lån utan säkerhet (privatlån). Ett lån utan säkerhet har en högre ränta än ett bolån. Räkna alltid på hur mycket denna lösning kommer att kosta dig totalt innan du lånar. Banken måste dessutom godkänna detta upplägg för att de skall godkänna ditt bolån.

Vad är ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån kan tas när man säljer en bostad och samtidigt köper en ny. Lånet, som har en relativt kort löptid, kan användas för att finansiera ett bostadsköp om du ännu inte hunnit sälja din gamla bostad.

Vad är en kreditprövning?

När banken gör en kreditprövning (kreditupplysning) görs en undersökning på din betalningsförmåga och om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Vad är en ränteskillnadsersättning?

Om du vill lösa ett lån i förtid har banken rätta att ta ut en avgift för de förlorade intäkterna som detta innebär för dem. Detta kallas för ränteskillnadsersättning och denna beräknas av banken som du har ditt lån hos.

Vad innebär reporäntan?

Reporäntan som också kallas för styrräntan sätts av riksbanken. Målet med denna ränta är att stabilisera inflationen i Sverige. Räntan påverkar också hur billiga/dyra bolån då denna ränta i praktiken blir den ränta som bankerna i Sverige kan låna eller låna ut pengar från och till svenska staten.

Senaste artiklarna om bostadslån och lånelöfte

Bluestep bolån

0 kommentarer

Nordax bolån

0 kommentarer

SBAB bolån

0 kommentarer

Skandia bolån

0 kommentarer

Avanza bolån

0 kommentarer

Hypoteket Bolån

0 kommentarer

Svea ekonomi bolån

0 kommentarer

Skuldkvot för bolån

0 kommentarer

Ta bostadslån

2 kommentarer

Förhandla om ränta

2 kommentarer

Överbryggningslån

0 kommentarer

Topplån & bottenlån

0 kommentarer