Låna till bostad - Ansök om lånelöfte

Här kan du jämföra olika bostadslån när du skall låna pengar till köp av bostad. Vi samlar banker och låneinstitut där du kan jämföra räntor och prova att ansöka om lånelöfte.

Lär dig om bolån

Banker där du kan ansöka om lånelöfte


Fakta om Mitt Bolån Compricer
Återbetalningstid: 0 - 12 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: 18 år, svenskt personnummer, årsinkomst på minst 120 000 kr.
Typ av lån: Förmedlar och jämför lån

Lånebelopp
0 - 0 kr

Beskrivning av banken
Mitt Bolån är en bolåneförmedling som samlar banker och aktörer som erbjuder bolån. Även du med betalningsanmärkning eller utan fast jobb kan ansöka om bolån.

Ansök Recension Mitt Bolån Compricer

N/A
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Se grundkrav för lån.

Fakta om Svea Ekonomi
Återbetalningstid: 5 - 12 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: Minst 20 år, fast inkomst minst 120 000 kr per år, vara skriven i Sverige minst 3 år.
Typ av lån: Bank

Lånebelopp
50000 - 7500000 kr

Beskrivning av banken
Svea Ekonomi hjälper dig med ditt bostadslån, låna mellan 50 000 - 7 500 000kr, med en belåning upp till 85%. Avbetalningstid är mellan 5 - 40 år.

Ansök Recension Svea Ekonomi

Support:
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Minst 120 000 kr i årsinkomst, 20 år, vara skriven i Sverige minst 3 år.

Fakta om Hypoteket Bolån
Återbetalningstid: 0 - 12 år
Tillåter betalningsanmärkning: Nej
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: 18 år
Typ av lån: Bank

Lånebelopp
0 - 0 kr

Beskrivning av banken
Hypoteket bolån erbjuder bolån med belåningsgrad upp till 65%. Alla sökande genomgår en kreditprövning. Förmånlig rörlig eller bunden ränta. Hypoteket förmedlar lån via en fond där Sveriges största försäkringsbolag och pensionsfonder investerar i. Du slipper förhandla om räntor med olika banker utan blir erbjuden låga förmånliga räntor från start

Ansök Recension Hypoteket Bolån

Support:
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:

Fakta om Marginalen Bank Omstartslån
Återbetalningstid: 1 - 15 år
Tillåter betalningsanmärkning: Ja, se villkor* nedan
Låna utan UC: Nej
Grundkrav: Minst 20 år, ha en årsinkomst på minst 200 000 kr om ni är 2 personer som söker minst 350 000 kr.
Typ av lån: Bank

Lånebelopp
100000 - 0 kr

Beskrivning av banken
Marginalen har ett lån kallat omstartslånet som kan användas för att köpa bostad även om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Omstartslånet kan både användas till köp av ny bostad eller renovering av bostad.

Ansök Recension Marginalen Bank Omstartslån

Support:
Ansökan:
Beviljande:
Utbetalning:
Villkor:
* Du måste först betala av din skulder hos Kronofogden och Inkasso innan du investerar i något annat.

Skaffa lånelöfte och Låna till bostadsköp

Vad är ett bolån?

Ett bolån eller bostadslån är ett lån du tar för köp av ett hus eller lägenhet (bostadsrätt). Här gäller att bankens säkerhet när du tar lånet är bostaden vilket gör att du kan låna stora summor pengar till en idag ganska låg ränta.

En bils värde minskar snabbt efter det att du köpt bilen medan en bostad istället ökar. Så har det i alla fall sett ut historiskt på bostadsmarknaden så oftast har du möjlighet att låna flera miljoner kronor när du lånar till din kommande bostad. När du skall ta ett lån så gör du det innan

Vilken ränta är det?

Räntan för ett bolån är beroende av reporäntan som bestäms av riksbanken och hur bra (eller dåligt) du förhandlar hos banken. Förutom att betala ränta så behöver du också amortera på ditt bolån vilket innebär att du regelbundet betalar av ditt lån.

Så får du ett lånelöfte

Innan du köper en bostad så behöver du få ett lånelöfte. I lånelöftet bestämmer banken utifrån sina beräkningar på din/er lön och levnadssituation hur mycket ni kan få låna. Detta använder du dig sedan av när du börjar att buda på bostaden. Då vet du hur mycket som du kan våga buda.

Du kan få ett lånelöfte genom att kontakta en bank eller använda dig av några av de onlineverktyg som finns för få ett lånelöfte. Det är framförallt bra för att få en inledande bild över hur mycket du/ni kan låna. Det kan också vara bra att kontakta banken för att få till ett fysiskt möte så att du lär dig mer om hur banken gör sina beräkningar.

Handpenningen / Kontantinsatsen

När du skall ta ett bolån behöver du också betala det som kallas för handpenning eller kontantinsats. Den är vanligtvis 15 % av köpesumman. Så om du köper ett hus för 2 miljoner kronor så behöver du själv betala 0,15*2 000 000 = 300 000 kr.

Låna pengar till köp av bostad

Vanliga frågor och svar

Vad är ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett preliminärt löfte där du får reda på hur mycket du kan låna till ett bostadsköp. Lönelöftets storlek beror på antalet sökande, inkomster och din nuvarande ekonomiska situation. Lönelöftet brukar gälla cirka 6 månader.

Vad är en kontantinsats/handpenning?

Kontantinsatsen brukar ligga på minst 15 % av kostnaden för att köpa bostaden och är den del av köpeskillingen (kostnaden för bostaden) som man får betala själv. Det är rekommenderat att betala detta själv men det går också att ta ett privatlån till handpenningen. Ett privatlån har högre ränta än ett bolån då detta är ett lån utan säkerhet.

Vad är bunden och rörlig ränta?

Med bunden ränta så får du en ränta som är förutbestämd en viss tid framöver oavsett hur ränteläget i landet (reporäntan) ser eller hur banken förändrar sina räntar. Detta skapar ekonomisk förutsägbarhet och det blir enklare att planera privatekonomin. Det behöver dock inte vara det mest lönsamma alternativet. Med en rörlig ränta så kan räntan förändras beroende på hur ränteläget i landet och banken ser ut för tillfället.

Vad är rak amortering och annuitet?

Med rak amortering menas att du betalar samma summa i amortering vid varje betalningstillfälle. Den del av inbetalningen du gör som består av ränta kommer att vara högre i början av lånetiden och minska allteftersom lånet minskar. Med annuitet så betalar du iställa samma total summa i inbetalning vid varje betalningstillfället. Det här innebär att amorteringsdelen kommer att vara mindre i början av lånet och öka allteftersom att räntedelen minskar. Läs gärna mer om rak amortering och annuitet här.

Kan man låna pengar till kontantinsatsen?

Det är alltid rekommenderat att kunna betala handpenningen (kontantinsatsen) med egna pengar istället för att ta ett lån till detta. Eftersom att man då får ta ett lån utan säkerhet (privatlån) så kommer detta innebära en högre ränta. Du kan dock ta ett privatlån till detta om din ekonomi tillåter det. Räkna alltid på hur mycket detta kommer att kosta dig månadsvis.

Vad är ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån kan tas när man säljer en bostad och samtidigt köper en ny. Lånet, som har en kort löptid, kan användas för att finansiera ett bostadsköp om du ännu inte hunnit sälja din gamla bostad.

Vad är en kreditprövning?

När banken gör en kreditprövning (kreditupplysning) görs en undersökning på din betalningsförmåga och om du har några betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Vad är en ränteskillnadsersättning?

Om du vill lösa ett lån i förtid har banken rätta att ta ut en avgift för de förlorade intäkterna som detta innebär för dem. Detta kallas för ränteskillnadsersättning och denna beräknas av banken som du har ditt lån hos.

Vad innebär reporäntan?

Reporäntan som också kallas för styrräntan sätts av riksbanken. Målet med denna ränta är att stabilisera inflationen i Sverige. Räntan påverkar också hur billiga/dyra bolån då denna ränta i praktiken blir den ränta som bankerna i Sverige kan låna eller låna ut pengar från och till svenska staten.

Senaste artiklarna om bostadslån och lånelöfte

Spara till kontantinsats – Så lång tid tar det

När du skall köpa en bostad så behöver du ha pengar till en kontantinsats. Kontantinsatsen, […]

Läs artikeln

Hypoteket Bolån

Snabb sammanfattning Hypoteket bolån Hypoteket bolån erbjuder bolån med belåningsgrad upp till 65%. Förmedlingen av […]

Läs artikeln

Så får du ut så mycket som möjligt vid en husförsäljning

Husförsäljning med mäklare En försäljning med hjälp av mäklare kan ge fördelar som att få […]

Läs artikeln