Återgångsklausul – så fungerar det

Av: , Uppdaterad: 2020-08-04

En återgångsklausul är en klausul som kan tecknas om du budar på en bostad innan du fått ditt bolån beviljat.

Så använder du en återgångsklausul

  • Klausulen tecknas om du budar på ett hus innan ditt bostadslån blivit beviljat.
  • Huset kan säljas till någon annan om klausulen tecknas.
  • Säkerhet för dig om du inte blir beviljad bolån.
  • Bryter du ett köpekontrakt utan klausuler blir du skadeståndsskyldig.

Köpet går tillbaka om lånet inte blir beviljat

Klausulen innebär att köpet går tillbaka om det skulle visa sig att lånet inte blir beviljat. Viktigt att veta är att säljaren kan välja att sälja bostaden till en annan köpare om du väljer att teckna en återgångsklausul.

Viktigt att förstå återgångsklausulen

Något som är viktigt att vara noggrann med att du har full insikt i vad klausulen innebär. Frågor som är viktiga att ställa är; när, var och hur. Skulle du skriva på ett kontrakt som är bindande utan återgångsklausuler och är tvungen att bryta kontraktet så blir du skadeståndsskyldig gentemot säljaren.

Köpare har långtgående undersökningsplikt

Som köpare har du något som kallas långtgående undersökningsplikt. Det innebär att du som köpare alltid bör göra en besiktning av huset, det är också då viktigt att ha skrivit en återgångsklausul om något skulle uppstå vid besiktningen.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Läs mer

Kanske är du också intresserad av;