Återgångsklausul – bostadsaffär

Av: , Uppdaterad: 2021-06-14

Återgångsklausul bostad

En återgångsklausul i en bostadsaffär är en klausul (ofta även kallat villkor) som skrivs in i kontraktet och den gör att affären inte är bindande utan kan återgå om klausulen inte uppfylls

  • Klausulen måste skrivas in i kontraktet
  • Om klausulen inte uppfylls återgår hela köpet och eventuell handpenning återbetalas till köparen

Olika typer av återgångsklausuler

Det finns ett gäng olika återgångsklausuler. Nedan listar vi de vanligaste.

1. Köpet går tillbaka om lånet inte blir beviljat
Klausulen innebär att köpet går tillbaka om det skulle visa sig att köparens lån för affären inte blir beviljat av banken.

2. Besiktningsklausul
Klausulen ger köparen rätt att besiktiga bostaden. Om köparen inte längre vill stå fast vid köpet efter besiktningen kan återgångsklausulen åberopas och köpet återgår i sin helhet.

3. Försäljning av egen bostad
Klausul som ger köparen rätt att försöka få sålt sin egen bostad inom en viss tid. Om så inte sker kan klausulen åberopas och köpet återgår i sin helhet.

4. Banken måste godkänna bostaden
klausul som gör att affären återgår om inte köparens bank godkänner bostaden som säkerhet för bolånet. Om banken inte tycker att bostaden uppfyller alla krav återgår köpet i sin helhet.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Viktigt att förstå återgångsklausulen

Se till att du verkligen förstår dig på klausulerna i kontraktet innan du skriver på. Fråga mäklaren om du känner dig osäker så att du inte drabbas av obehagliga överaskningar.