Förhandla om ränta

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Förhandla om ränta på lån

Kan man förhandla om ränta hos banken och hur gör man det i så fall? Det kan vara lite knepigare att förhandla om ränta med storbankerna då de ofta ger dig ett standardiserat svar. Men man kan göra saker för att påverka räntan

Pruta ner räntan på lånet

Bankerna vill ha kunder och de vill gärna ha dig som kund länge. Dessa saker kan du bland annat trycka på när du letar efter en bank att sätta in dina pengar på, ta lån hos och så vidare. Det här är ingen sak som vi kan lova att du kan påverka din ränta, men vi vill ändå ge tips om hur du kan försöka förhandla om ränta med banken.

 Förhandla om räntan på bolån

  1. Skaffa dig ett bra förhandlingsläge och ta kontakt med flera banker.
  2. Se till att skaffa bra villkor hos den bank du väljer för att få en bra långsiktig lösning för din ekonomi.
  3. Banken vill gärna ha dig som helhetskund med sparande och betalkort samt lån, jämför olika bankers erbjudanden.
  4. Använd dig av en bolåneförmedlare om du vill sänka räntan på bolånet.
  5. Använd dig av en vanlig låneförmedlare om du vill sänka räntan på ditt privatlån eller billån.
  6. Att ha ett bra kapital som grund skapar bättre förutsättningar för en bra ränteförhandling då banken gärna vill ha kapitalstarka kunder.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Tips om vad du kan tänka på

Först och främst, banken vill ha dig som kund, får de inte det så förlorar de något som kallas en marknadsandel och det ofta till en konkurrerande bank. Så de är måna om att få in dina pengar till sin bank hur mycket eller lite det än är.

Skaffa bra förhandlingsläge med bankerna

Det du då kan göra till din fördel är att du i val av bank besöker flera olika banker och även upplyser dem om att du tittar runt och skaffar dig på så sätt ett bra förhandlingsläge. Så undersök och diskutera med flera olika banker för att skaffa dig en bra position och insikt i vad som erbjuds hos de olika bankerna.

Skaffa dig en bra position hos banken

Banken vill gärna ha kunder som är på längre sikt, detta skapar nämligen bättre möjligheter för dem att tjäna större pengar på dig som bankkund. Vad du gör när du till exempel är ung och köper ditt första boende och tar ett lån hos banken så ger du dem på lång sikt mycket pengar.

Ju yngre du är desto mer viktigare är detta att tänka på då du är en långsiktig stor inkomst för banken. Se till att du får de villkor du behöver för att de ska få denna långsiktiga investering.

Samla din ekonomi hos banken för att få bättre villkor

Något som också är viktigt för banken är att de vill att du ska ha allt som rör din ekonomi samlat hos dem. De vill ha dig som helhetskund. Tänk på att om de ber dig att flytta över dina sparande eller andra saker så gör inte det utan att de erbjuder bra räntor, avgiftsfria VISA kort eller annat förmånligt som kan göra situationen mer gynnsam för dig som kund.

Stort sparandekapital ger fördelar

Sen kommer vi till den delen som handlar om kapital, har du ett större kapital så är banken naturligtvis intresserad av att förvalta detta åt dig. Det är även något du kan trycka på i en förhandlingssituation. För dem är det viktigt att det kommer in stora belopp som de kan förvalta.

Banken vill minimera risken

Och de bör erbjuda dig förmånliga situationer för att denna insättning ska ske. Till sist så är det sista banken vill är att förlora pengar, det innebär risk för banken att låna ut pengar och de vill ha goda bevis för att de inte kommer att göra det.

Ju mindre risk det är att låna ut pengar till dig desto mer förmånligt lån kan du få av banken. Då är det bästa att du har något eller några saker att kunna motivera ditt lån med som säkerhet.

Om att förhandla med banken

Det kan verka svårt att som enskild sparare kunna sätta något emot en stor bank, men det är just mängden av enskilda sparare som är grunden för att banken ska kunna finnas och de är måna om att just du ska komma till dem med dina pengar. Utnyttja den position som du har och skapa dig den bästa gynnsamma positionen.