Att ta lån som student

  • Ett bra sparande ökar möjligheterna att få lån.
  • En medsökande ökar möjligheten att bli beviljad ett lån.
  • Med en medsökande så måste din ekonomi vara kontrollerad och sparsam.
  • Förbered dig noga inför mötet med banken.

Så blir du beviljad bolån som student

Du kan få beviljat bolån som student. I många fall kräver banken en fast inkomst för att bevilja lån, men det finns ändå möjligheter för en student att kunna köpa en bostad. I det här inlägget tänkte vi presentera olika saker du kan tänka på om du är student och funderar på att ansöka om ett lån för bostad.Ta bolån som student Då bolån i regel är ganska stora lån så krävs det att du har en god ekonomi för att kunna betala av de summor som banken kräver varje månad vid ett lån. Med studiebidrag och studielån så kan det bli lite ansträngt i ekonomin vid ett så stort lån. Bankerna är också måna om att minska risken för dem så att deras pengar kommer tillbaka till dem varje månad, ofta kräver de då en fast inkomst för att minska den risken.  

Sätt att få bolån som student

Det finns dock ändå möjligheter för dig som student att få ett bolån beviljat. Ett sätt är att du är en person med god hantering av din ekonomi och att du har redan sparade pengar som kan räcka till exempelvis en kontantinsats och kanske lite till. Bankerna ser då att du är en noggrann person med sparade pengar vilket kan göra det lättare för dig att få ett bolån beviljat.
  • Ett befintligt sparande.
  • Ordnad ekonomi.
  • Medsökande på lånet. (Till exempel en förälder som har en bostad som säkerhet.)
  • Kunna presentera goda chanser att få arbete efter avslutade studier.

Medsökande ökar chanser att bli beviljad bolån som student

Som student är det också lättare för dig att få bolån beviljat om du har en medsökande i bolånet. Det kan vara en person med fast inkomst som är villig att gå in som säkerhet i din låneansökan. Det kan för studenter vara föräldrar eller en partner som har fast inkomst eller sparade pengar. En medlånstagare eller medsökande ökar chanserna för en student att få lån och står för att återbetalningarna sköts som de ska. Det som fortfarande krävs av dig som student är att du har en god ekonomi som klarar av månadsbetalningarna. Skulle du inte klara av betalningarna till banken så vänder de sig direkt till medlånstagaren för att få tillbaka sina pengar, så tänk på att inte ta lån som du inte kan betala tillbaka som student. För att sammanfatta så är det viktigt att du är noggrann och sparsam för att eventuellt kunna beviljas ett bolån som student. Även om du har medlånstagare så måste du ha så pass god ekonomi att du klarar av att hantera månadskostnaderna för ett bolån, det blir dina medlånstagare som får ta smällen om du inte klarar av att betala dina månadsavgifter.

Mer om bolån och belåningsgrad

Vanligtvis så täcker ett bolån ca 85% av kostnaderna för bostadsköp,  resten måste du kunna betala själv alternativt ansöka om privatlån, men det kan vara svårare för dig som student. Det vill också sägas att det är inte alls säkert att du blir beviljad ända upp till 85%, det är ingen garanti. Handpenning för en bostad ligger idag på ca 15 % av köpesumman, den summan måste du själv kunna betala eller även låna till.

Olika faktorer påverkar belåningsgraden

Det finns olika faktorer som påverkar belåningsgraden, det kan handla om osäkerhet på marknaden, att bostaden ligger i ett oattraktivt område eller att din ekonomi är osäker. Det finns alltså flera anledningar till att fundera över att ta bolån som student. Vi hoppas att du hittar den lösning som fungerar bäst för dig och att du i hamnar i en situation som gör det tufft för dig. Som du ser finns flera olika alternativ att överlägga mellan. Lycka till.

Läs mer om bolån och relaterade ämnen