Bolån som student – Kan man få bostadslån som student

Av: , Uppdaterad: 2021-04-06

Det finns flera vägar till att bli beviljad ett bostadslån som student. Vi vill hjälpa dig med den här guiden att hitta din väg till att kunna köpa en bostad under studietiden.
Köpa lägenhet som student


Så blir du beviljad bolån som student

Du kan få beviljat bolån som student. I många fall kräver banken en fast inkomst för att bevilja lån, men det finns ändå möjligheter för en student att kunna köpa en bostad. Det kan handla om att du arbetar under studietiden och har en bra månadsinkomst, men det kan också vara så att föräldrar går in som medsökande för lånet.

Att ta lån som student

 • Ett bra sparande ökar möjligheterna att få lån.
 • En medsökande ökar möjligheten att bli beviljad ett lån.
 • Med en medsökande så måste din ekonomi vara kontrollerad och sparsam.
 • Förbered dig noga inför mötet med banken.

Jämför bolån och lånelöfte

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Bolåneräntor hos Lånekoll.se

BindningLägst räntaSnitt­räntaList­ränta
3 mån1.19 %1.20 %1.69 %
1 år1.09 %1.20 %1.59 %
2 år0.99 %1.22 %1.49 %
3 år1.09 %1.21 %1.54 %
4 år1.24 %1.24 %1.64 %
5 år1.18 %1.26 %1.69 %
7 år1.59 %1.59 %1.94 %
10 år1.79 %1.79 %2.14 %
Senast ändrad 2021-04-06

Checklista vid bolån som student

Det finns dock ändå möjligheter för dig som student att få ett bolån beviljat. Ett sätt är att du är en person med god hantering av din ekonomi och att du har redan sparade pengar som kan räcka till exempelvis en kontantinsats och kanske lite till. Bankerna ser då att du är en noggrann person med sparade pengar vilket kan göra det lättare för dig att få ett bolån beviljat.

 • Ett befintligt sparande.
 • Ordnad ekonomi.
 • Medsökande på lånet. (Till exempel en förälder som har en bostad som säkerhet.)
 • Kunna presentera goda chanser att få arbete efter avslutade studier.

Bolån är en utmaning för ekonomin

Då bolån i regel är ganska stora lån så krävs det att du har en god ekonomi för att kunna betala av de summor som banken kräver varje månad vid ett lån. Med studiebidrag och studielån så kan det bli lite ansträngt i ekonomin vid ett så stort lån.

Bankerna är också måna om att minska risken för dem så att deras pengar kommer tillbaka till dem varje månad, ofta kräver de då en fast inkomst för att minska den risken.

Lånekalkylator bostad

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr


Köpa lägenhet som student

Om du istället väljer att investera i en lägenhet under studietiden med hjälp av till exempel föräldrar som medsökande så tjänar du istället på din investering. Går du en utbildning där du har lätt att få jobba efter din examen så underlättar det för dig att kunna överta hela lånet och betala av det själv.

Medsökande

Som student är det också lättare att få bolån beviljat om du har en medsökande i bolånet. Det kan vara en person med fast inkomst som är villig att gå in som säkerhet i din låneansökan. Det kan för studenter vara föräldrar eller en partner som har fast inkomst eller sparade pengar.

En medsökande ökar chanserna för att en student ska få bolån och står då som säkerhet ifall inte återbetalningarna sköts. Det som fortfarande krävs av dig som student är att du har en god ekonomi som klarar av månadsbetalningarna.

Vad händer ifall du inte kan betala

Skulle du inte klara av betalningarna till banken så vänder de sig direkt till medsökande för att få tillbaka sina pengar, så tänk på att inte ta bolån som du inte kan betala tillbaka som student.

För att sammanfatta så är det viktigt att du är noggrann och sparsam för att eventuellt kunna beviljas ett bolån som student. Även om du har medsökande så måste du ha så pass god ekonomi att du klarar av att hantera månadskostnaderna för ett bolån, det blir dina medsökande som får ta smällen om du inte klarar av att betala dina månadsavgifter.

Spara till kontantinsats

15% av bostadens försäljningspris ska kunna betalas direkt i kontantinsats när du köper din bostad. Det finns olika sätt att betala kontantinsatsen. Antingen har du redan ett sparande, eller så kan du ansöka om ett privatlån, eller så börjar du spara.
Beroende på var du vill bo så tar det olika lång tid att spara ihop till kontantinsatsen. När du startar ett sparkonto så välj då ett konto med fonder som ett Investeringssparkonto till exempel. Då kan dina pengar växa till snabbare.

Tips för att spara ihop till kontantinsats

 • Undersök försäljningspriser i de områden du är intresserad.
 • Skaffa ett månadssparande i ett ISK, Investeringssparkonto.
 • Beräkna ungefärlig kontantinsats utifrån de priser som är aktuella.

Kontantinsats & bostadspriser

Här är exempel på priser och sparande (2021) i olika studieorter och utan inblandning av fondsparande som kan skynda på processen.

OrtFörsäljningskostnadStorlek på lägenheten
Handpenning 15%4 års sparande
Göteborg1 850 000 kr1 rum277500 kr5781 kr/mån
Stockholm2 695 000 kr1 rum404250 kr8421 kr/mån
Lund1 610 000 kr
1 rum241500 kr5031 kr/mån
Uppsala1 090 000 kr
1 rum163 500 kr3406 kr/mån
Karlstad1 095 000 kr1 rum164 250 kr3421 kr/mån
Trollhättan590 000 kr1 rum88 500 kr1843 kr/mån

Bolån och belåningsgrad

Ett bolån täcker 85% av kostnaderna för ett bostadsköp.
Kontantinsatsen på 15% av köpesumman måste du kunna betala själv, alternativt ansöka om privatlån, vilket kan vara svårare för dig som student. Har du ett sparande att visa upp för banken eller långivaren så är det fördelaktigt.

Belåningsgrad

Det finns olika faktorer som påverkar belåningsgraden, det kan handla om osäkerhet på marknaden, att bostaden ligger i ett oattraktivt område eller att din ekonomi är osäker. Det finns alltså flera anledningar till att fundera över att ta bolån som student.

Vi hoppas att du hittar den lösning som fungerar bäst för dig och att du inte hamnar i en situation som gör det tufft för dig. Som du ser finns flera olika alternativ att överlägga mellan. Lycka till.

Amorteringskrav

2016 beslutades att amorteringskrav skulle genomföras för bolån. Kravet innebär att du måste amortera på ditt bolån varje år. Belåningsgraden styr hur mycket av den totala lånekostnaden du måste amortera. Med en belåningsgrad upp till 70% så måste du amortera 1% av den totala lånekostnaden per år. Har du en högre belåningsgrad, mellan 70%-85% så gäller amortering på 2% på den totala lånekostnaden. Detta utöver dina månadskostnader på lånet med ränta och avbetalning samt avgifter.

Jämför låneerbjudanden

Det är helt kostnadsfritt att jämföra bolån och ansöka om lånelöfte hos Lånekoll.se. Det görs enbart 1 kreditupplysning och det finns inga dolda avgifter. Du ökar också dina chanser att lägga till en medlåntagare i ansökan.