Att ta lån till bostad som student

Av: , Uppdaterad: 2019-03-21

Det finns flera vägar till att bli beviljad ett bostadslån som student. Vi vill hjälpa dig med den här guiden att hitta din väg till att kunna köpa en bostad under studietiden.

Ta bolån som student

Att ta lån som student

 • Ett bra sparande ökar möjligheterna att få lån.
 • En medsökande ökar möjligheten att bli beviljad ett lån.
 • Med en medsökande så måste din ekonomi vara kontrollerad och sparsam.
 • Förbered dig noga inför mötet med banken.

Så blir du beviljad bolån som student

Du kan få beviljat bolån som student. I många fall kräver banken en fast inkomst för att bevilja lån, men det finns ändå möjligheter för en student att kunna köpa en bostad. Det kan handla om att du arbetar under studietiden och har en bra månadsinkomst, men det kan också vara så att föräldrar går in som medsökande för lånet.

Sätt att få bolån som student

Det finns dock ändå möjligheter för dig som student att få ett bolån beviljat. Ett sätt är att du är en person med god hantering av din ekonomi och att du har redan sparade pengar som kan räcka till exempelvis en kontantinsats och kanske lite till. Bankerna ser då att du är en noggrann person med sparade pengar vilket kan göra det lättare för dig att få ett bolån beviljat.

 • Ett befintligt sparande.
 • Ordnad ekonomi.
 • Medsökande på lånet. (Till exempel en förälder som har en bostad som säkerhet.)
 • Kunna presentera goda chanser att få arbete efter avslutade studier.

Ett bolån är en utmaning för ekonomin

Då bolån i regel är ganska stora lån så krävs det att du har en god ekonomi för att kunna betala av de summor som banken kräver varje månad vid ett lån. Med studiebidrag och studielån så kan det bli lite ansträngt i ekonomin vid ett så stort lån.

Bankerna är också måna om att minska risken för dem så att deras pengar kommer tillbaka till dem varje månad, ofta kräver de då en fast inkomst för att minska den risken.

Höga hyror för studentlägenheter

Svt.se skriver man om de extremt höga hyrorna som råder för studentlägenheter idag, då en tvåa i Stockholm kan kosta ca 13 000 kr i månaden. En hyra som överskrider CSNbidrag och lån med råge. Köerna till studentbostäder är idag långa och speciellt i de större städerna är trycket stort. Det har också visat sig att Bostadsbolagen för studentbostäder gör stora vinster på lägenheterna.

Kan löna sig att köpa lägenhet under studenttiden

Om du istället väljer att investera i en lägenhet under studietiden med hjälp av till exempel föräldrar som medsökande så tjänar du istället på din investering. Går du en utbildning där du har lätt att få jobba efter din examen så underlättar det för dig att kunna överta hela lånet och betala av det själv.

Förslag på bolån

BankBeskrivningGå vidare
Marginalen har ett lån kallat omstartslånet som kan användas för att köpa bostad även om du har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Omstartslånet kan både användas till köp av ny bostad eller renovering av bostad. Ansök
Mitt Bolån är en bolåneförmedling som samlar banker och aktörer som erbjuder bolån. Även du med betalningsanmärkning eller utan fast jobb kan ansöka om bolån. Ansök
Svea Ekonomi hjälper dig med ditt bostadslån, låna mellan 50 000 - 7 500 000kr, med en belåning upp till 85%. Avbetalningstid är mellan 5 - 40 år. Ansök

Medsökande ökar chanser att bli beviljad bolån som student

Som student är det också lättare för dig att få bolån beviljat om du har en medsökande i bolånet. Det kan vara en person med fast inkomst som är villig att gå in som säkerhet i din låneansökan. Det kan för studenter vara föräldrar eller en partner som har fast inkomst eller sparade pengar.

En medsökande ökar chanserna för en student att få lån och står för att återbetalningarna sköts som de ska. Det som fortfarande krävs av dig som student är att du har en god ekonomi som klarar av månadsbetalningarna.

Medsökande blir betalningsskyldig om du inte kan betala

Skulle du inte klara av betalningarna till banken så vänder de sig direkt till medsökande för att få tillbaka sina pengar, så tänk på att inte ta lån som du inte kan betala tillbaka som student.

För att sammanfatta så är det viktigt att du är noggrann och sparsam för att eventuellt kunna beviljas ett bolån som student. Även om du har medsökande så måste du ha så pass god ekonomi att du klarar av att hantera månadskostnaderna för ett bolån, det blir dina medsökande som får ta smällen om du inte klarar av att betala dina månadsavgifter.

Spara till handpenningen till bostaden

15% av bostadens försäljningspris ska kunna betalas direkt i handpenning när du köper din bostad. Det finns olika sätt att betala handpenningen, antingen har du redan ett sparande eller så kan du ansöka om ett privatlån, eller så börjar du spara. Beroende på var du vill bo så tar det olika lång tid att spara ihop till handpenningen. När du startar ett sparkonto så välj då ett konto med fonder som ett Investeringssparkonto till exempel. Då kan dina pengar växa till snabbare.

Tips för att spara ihop till handpenning

 • Undersök försäljningspriser i de områden du är intresserad.
 • Skaffa ett månadssparande i ett ISK, Investeringssparkonto.
 • Beräkna ungefärlig handpenning utifrån de priser som är aktuella.

Så lång tid tar det att spara ihop till handpenningen i en studieort

Här är exempel på priser och sparande (2018) i olika studieorter och utan inblandning av fondsparande som kan skynda på processen.

OrtFörsäljningskostnadStorlek på lägenheten
Handpenning 15%4 års sparande
Göteborg1 850 000 kr1 rum277500 kr5781 kr/mån
Stockholm2 695 000 kr1 rum404250 kr8421 kr/mån
Lund1 610 000 kr
1 rum241500 kr5031 kr/mån
Uppsala1 090 000 kr
1 rum163 500 kr3406 kr/mån
Karlstad1 095 000 kr1 rum164 250 kr3421 kr/mån
Trollhättan590 000 kr1 rum88 500 kr1843 kr/mån

Mer om bolån och belåningsgrad

Vanligtvis så täcker ett bolån ca 85% av kostnaderna för bostadsköp, handpenningen på 15% av köpesumman måste du kunna betala själv alternativt ansöka om privatlån, men det kan vara svårare för dig som student. Har du ett sparande att visa upp för banken eller långivaren så är det fördelaktigt.

Amorteringskrav sedan 2016

2016 beslutades att amorteringskrav skulle genomföras för bolån. Kravet innebär att du måste amortera på ditt bolån varje år. Belåningsgraden styr hur mycket av den totala lånekostnaden du måste amortera. Med en belåningsgrad upp till 70% så måste du amortera 1% av den totala lånekostnaden per år. Har du en högre belåningsgrad, mellan 70%-85% så gäller amortering på 2% på den totala lånekostnaden. Detta utöver dina månadskostnader på lånet med ränta och avbetalning samt avgifter.

Olika faktorer påverkar belåningsgraden

Det finns olika faktorer som påverkar belåningsgraden, det kan handla om osäkerhet på marknaden, att bostaden ligger i ett oattraktivt område eller att din ekonomi är osäker. Det finns alltså flera anledningar till att fundera över att ta bolån som student.

Vi hoppas att du hittar den lösning som fungerar bäst för dig och att du inte hamnar i en situation som gör det tufft för dig. Som du ser finns flera olika alternativ att överlägga mellan. Lycka till.