Att ta lån till bostad som student

Mer info om Att ta lån till bostad som student

 

Att ta lån som student

 • Ett bra sparande ökar möjligheterna att få lån.
 • En medsökande ökar möjligheten att bli beviljad ett lån.
 • Med en medsökande så måste din ekonomi vara kontrollerad och sparsam.
 • Förbered dig noga inför mötet med banken.

Så blir du beviljad bolån som student

Du kan få beviljat bolån som student. I många fall kräver banken en fast inkomst för att bevilja lån, men det finns ändå möjligheter för en student att kunna köpa en bostad. I det här inlägget tänkte vi presentera olika saker du kan tänka på om du är student och funderar på att ansöka om ett lån för bostad.Ta bolån som student

Då bolån i regel är ganska stora lån så krävs det att du har en god ekonomi för att kunna betala av de summor som banken kräver varje månad vid ett lån. Med studiebidrag och studielån så kan det bli lite ansträngt i ekonomin vid ett så stort lån.

Bankerna är också måna om att minska risken för dem så att deras pengar kommer tillbaka till dem varje månad, ofta kräver de då en fast inkomst för att minska den risken.

 

Sätt att få bolån som student

Det finns dock ändå möjligheter för dig som student att få ett bolån beviljat. Ett sätt är att du är en person med god hantering av din ekonomi och att du har redan sparade pengar som kan räcka till exempelvis en kontantinsats och kanske lite till. Bankerna ser då att du är en noggrann person med sparade pengar vilket kan göra det lättare för dig att få ett bolån beviljat.

 • Ett befintligt sparande.
 • Ordnad ekonomi.
 • Medsökande på lånet. (Till exempel en förälder som har en bostad som säkerhet.)
 • Kunna presentera goda chanser att få arbete efter avslutade studier.

Medsökande ökar chanser att bli beviljad bolån som student

Som student är det också lättare för dig att få bolån beviljat om du har en medsökande i bolånet. Det kan vara en person med fast inkomst som är villig att gå in som säkerhet i din låneansökan. Det kan för studenter vara föräldrar eller en partner som har fast inkomst eller sparade pengar.

En medlånstagare eller medsökande ökar chanserna för en student att få lån och står för att återbetalningarna sköts som de ska. Det som fortfarande krävs av dig som student är att du har en god ekonomi som klarar av månadsbetalningarna.

Skulle du inte klara av betalningarna till banken så vänder de sig direkt till medlånstagaren för att få tillbaka sina pengar, så tänk på att inte ta lån som du inte kan betala tillbaka som student.

För att sammanfatta så är det viktigt att du är noggrann och sparsam för att eventuellt kunna beviljas ett bolån som student. Även om du har medlånstagare så måste du ha så pass god ekonomi att du klarar av att hantera månadskostnaderna för ett bolån, det blir dina medlånstagare som får ta smällen om du inte klarar av att betala dina månadsavgifter.

Mer om bolån och belåningsgrad

Vanligtvis så täcker ett bolån ca 85% av kostnaderna för bostadsköp,  resten måste du kunna betala själv alternativt ansöka om privatlån, men det kan vara svårare för dig som student.

Det vill också sägas att det är inte alls säkert att du blir beviljad ända upp till 85%, det är ingen garanti. Handpenning för en bostad ligger idag på ca 15 % av köpesumman, den summan måste du själv kunna betala eller även låna till.

Olika faktorer påverkar belåningsgraden

Det finns olika faktorer som påverkar belåningsgraden, det kan handla om osäkerhet på marknaden, att bostaden ligger i ett oattraktivt område eller att din ekonomi är osäker. Det finns alltså flera anledningar till att fundera över att ta bolån som student.

Vi hoppas att du hittar den lösning som fungerar bäst för dig och att du i hamnar i en situation som gör det tufft för dig. Som du ser finns flera olika alternativ att överlägga mellan. Lycka till.

Läs mer om bolån och relaterade ämnen

 

Tyck till eller fråga om

41 Kommentarer

 1. Klara skriver:

  Hej!
  jag är en student som vill köpa en lägenhet och undrar om det ens är möjligt! Har ungefär 220 000 i sparpengar och fonder, vill köpa en lägenhet för ca en miljon eller lite mer. Har en bror som kan gå in som borgenär om det behövs.

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej,
   Det kan vara lite svårare att få lån till bostad som student då man oftast endast har studielånet som “inkomst”. När banken då gör en kalkyl över vad du klarar att ta i lån utifrån olika räntesatser kan levnadskostnaderna (inklusive lånekostnaderna) överstiga inkomsterna. Eftersom du redan har en kontantinsats på 220 000 så har du ju det du behöver (minst 15%) för att ta ett lån på en miljon. Kanske att det enklaste är att du kontaktar din bank för att se hur de resonerar kring dina möjligheter att ta lån. Ett alternativ är ju också att någon annan tar lånet åt dig och du betalar det, detta förutsätter förstås att det är tydligt ansvarsfördelat juridiskt mellan dig och den som tar lånet åt dig.

 2. Martin skriver:

  Hej, jag är fast anställd och min fru är student. Vi har en liten dotter tillsammans. Vi behöver ta över så mycket som möjligt av lånet på vår lägenhet som togs på 1250 000kr, lånet står just nu på mina föräldrar. Hittills har ingen bank velat hjälpa till, de säger att min lön på 24000kr i månaden är för lite, de vill heller inte ge oss en del av lånet. Vi har precis köpt flygbiljetter så våra besparingar är just nu 0.

  Vart kan jag vända mig?

  Tack på förhand!

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Martin, hur ser den juridiska ansvarsfördelningen ut mellan dig och dina föräldrar för lånet? I och med att de gått in som låntagare i ditt ställe så måste någon form av överenskommelse av lånets löptid gjorts och när ni ska ta över det. I så fall borde ni kanske ha varit medvetna om datum för övertagande av lånet och på så sätt satt undan buffert för lånekostanderna. Samtidigt har dina föräldrar ett visst ansvar som borgensmän för lånet. Se artikel om borgen https://www.hittalanet.se/lanebegrepp/enkel-borgen, Du blir naturligtvis återbetalningsskyldig gentemot dina föräldrar. Se även låneaktörer som lånar utan säkerhet. https://www.hittalanet.se/privatlan
   Hoppas att er situation kan lösas till det bästa.

 3. Malin skriver:

  Hej!
  Jag är student på heltid och har för närvarande enbart enbart studiebidrag från CSN (ca 2800kr) plus inkomst från mitt extrajobb på 6000-9000 kr per månad, dvs ca 10000 att röra mig med i månaden.

  Jag vill väldigt gärna kunna köpa en lägenhet på kanske drygt en miljon. Jag har för närvarande en kontantinsats på ca 500 000 kr. Skulle jag kunna ta studentlån för att klara “inkomst-gränsen” för att kunna ta ett bostadslån? Finns det någon bank som kan erbjuda det?

  Tack på förhand!

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Malin! Dina chanser att få ett bolån beviljat ökar markant då du har ett sparande som räcker till kontantinsats. Då ser banken att du är en noggrann och pålitlig person vilket också väger in i en låneansökan. För att kunna garantera banken att du verkligen är god för att betala tillbaka lånet så kanske du har en person i din närhet som kan gå in som medlånstagare? En förälder, partner till exempel? Lycka till med din bolåneansökan!
   Med Vänliga Hälsningar
   Sofia

 4. Malin skriver:

  Hej!
  Jag är student som tar fullt studielån, vilket är ca 9000kr/månaden. Utöver det jobbar jag och via jobbet får jag ut ca 3500kr/månad. Alltså en total månadsinkomst på ca 12500kr. Min sambo har en månadslön på 19000kr innan skatt och vill nu låna till en bostad. Tjänar vi på att ha med mig på låneansökan eller har min sambo störst chans att få ett lån beviljat själv? Finns det chans att få låna till kontantinsats också eller det är helt omöjligt?

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej!
   Genom att ni är två som ansöker om lånet så är chanserna större, då din partner även har en fast månadslön.Banken letar givetvis efter en så stor säkerhet som möjligt hos dem de ska låna ut pengar till. Skulle ni haft ett sparande till en kontantinsats så ökar även det på möjligheten. Men det finns andra vägar, en del väljer att låna även till kontantinsatsen, då ofta så kallade privatlån. Hoppas att detta kan hjälpa er. Lycka till med er bolåneansökan!
   Med Vänliga Hälsningar
   Sofia

   • Fredrick skriver:

    Hej!
    Jag är i samma sits som personen ovan men jag upplever inte att ni svarade riktigt på frågan.
    Alltså, är det mest fördelaktigt för min sambo att ansöka om lån själv eller tillsammans med mig. Jag studerar och jobbar lite extra medan min sambo jobbar heltid. Jag har inget stort sparat kapital medan min sambo har ganska stort.
    Tacksam för svar.

    • Hittalånet.se skriver:

     Hej Fredrick, tack för din kommentar. De flesta långivare ser helst att det finns fler låntagare, det minskar risken för banken. Vi på hittalånet.se kan dock inte ge svar på vad som är bäst i just din situation då vi inte är långivare/bank. När du ansöker om lån prövas just er situation och banken kan ge vägledning utifrån den. Vi försöker svara på mer generella frågor runt lån. Så kontakta den långivare/bank du är intresserad av för att få information om deras riktlinjer och hur ni ska gå tillväga. Lycka till!
     Mvh
     Sofia/Hittalånet.se

 5. Mohammed skriver:

  hej!
  Jag kommer till årsskiftet ha sparat ihop kontantinsatsen samt lite till för en tänkt lägenhet. Då jag tänkte börja plugga igen efter årsskiftet på heltid kommer jag kliva ner i antalet arbetstimmar (jobba ca 30 %). Jag kommer även att ta fullt studielån och vet därmed att jag kommer kunna täcka alla utgifter gott och väl. Här kommer min första fråga:
  Kan jag som tjänstledig ansöka om bolån då jag är tillsvidareanställd?

  Om vi sedan spinner vidare på scenariot och säger att banken inte går med att ge mig lån som tjänstledig. Om någon familjemedlem skulle gå i borgen för mig, skulle det påverka ett eventuellt framtida bolån den familjemedlemmen skulle vilja ta för att köpa en egen bostad?

  Tack snälla på förhand!

  Mvh
  Mohammed

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Mohammed!
   Tack för din kommentar, att du är tillsvidareanställd och kan påvisa det med referenser och kontrakt tex, måste såklart vara till din fördel vid en bolåneansökan. Var noga med att kunna visa på det genom dokumentation. Det är ju naturligtvis upp till varje bank att ställa sig till, men förbered dig noga för att kunna ge en så tydlig bild av din situation som möjligt. Sparande till kontantinsats är också väldigt positivt. Ang hur en borgensman ev.kan påverkas i framtiden, så är det bästa att ni vid en eventuell borgen skriver en juridisk överenskommelse så att borgensmannen inte hamnar i problem, men det är såklart också ett stort ansvar och åtagande som man behöver vara medveten om som borgensman. Just inför egna framtida planer så behöver borgensmannen ha insikt i vad som kan hända om det skulle bli problem för dig med återbetalning av lån. Tydlighet är viktigt för er båda. Lycka till med framtida planer!
   Mvh Sofia

 6. petra hult skriver:

  Har en fråga om min son som tar studenten i juni, och har blivit anställd direkt efter skolan med bra lön. Har en kontaninsats till bostadsrätt på 10 %.
  Kan han låna resten om priset är 400000-450000, med föräldrar som borgenärer?

  Med vänlig hälsning
  Petra Hult

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Petra, tack för din kommentar. Vi kan inte svara på frågan om din son kommer bli beviljad lån, den frågan får ni diskutera med banken. Det vi kan uppmuntra till är att ni jämför olika bankers erbjudanden samt att ni har tydlig dokumentation av sonens arbetsvillkor, eventuellt kontrakt som visar tillsvidareanställning, lön osv. Och att ni kan påvisa att det finns ett sparande till handpenning. Samt att ni som borgensmän tillsammans med låntagare (din son) skriver ett juridiskt avtal för lånet. Hur länge, när sonen ska ta över lånet, vad som händer om han inte skulle kunna betala osv. Lycka till!
   Mvh
   Sofia
   https://www.hittalanet.se

 7. Emmy skriver:

  Hej!
  Jag och min sambo bor nu i en bostadsrätt som jag köpte innan vi träffades och således är den och lånet mitt. Vi är båda studenter och tar csn lån, jag har fast anställning och är tjänstledig för studier. Vi har tillsammans en del sparade däremot inte till de 15%. Hur ser våra möjligheter ut för ett bolån, tänker eftersom jag har både fast anställning och äger en bostadsrätt? Min sambo är anställd på kontrakt som går ut nästa år.

  Vi är intresserade att köpa ett hus som ligger på 2 000 000kr, min lägenhet köptes för strax över 600 000kr och en del amorteringar är gjorda!
  MvH
  E.

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Emmy!
   Det är till fördel att du blivit beviljad lån till bostad tidigare och att du redan amorterat på det. Bostaden fungerar också som säkerhet vid lån så se till att få din nuvarande bostad omvärderad för att få reda på aktuellt värde. Det är banken eller din långivare som tar beslut om beviljat lån eller ej men vi vill uppmuntra att visa tydlig dokumentation på allt som rör din bolåneansökan. Visa på anställningskontrakt och att du är tillsvidareanställd efter dina studier. Då ni är två som ansöker om lånet så är det viktigt att din sambo också gör det. Det brukar även vara positivt att vara flera vid låneansökan. Det är också bra att ni visar upp ert sparande för lånegivaren, det visar ytterligare på att ni tar ansvar och är sparsamma.
   Lycka till!
   Mvh
   Sofia
   http://www.hittalånet.se

 8. Patrik skriver:

  Hej

  Jag är för närvarande student på heltid med csn bidrag, samt har en hyresinkomst på 5500 per månad. Jag äger tre fastigheter till 100 procent som icke är belånade och är tillsammans taxerade till ca 1 mkr, men har en nuvarande studieskuld på ca 50 000 kr.

  Jag har förövrigt inga skulder eller anmärkningar.

  Min fråga är om det är troligt att bli beviljad ett lån på 100 000 kr till förmånlig ränta i syfte att köpa ett hus?

  Tacksam för svar

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Patrik,
   I din specifika situation måste du kontakta de långivare/banker du är intresserad av för att se vad de kan ge dig för erbjudande baserat på din situation. Finns det någon som kan gå in och ansöka om lånet tillsammans med dig? En medlåntagare ökar chanserna att bli beviljad ett lån. Det finns olika vägar att gå för den summa du nämner, ett alternativ kan vara ett privatlån. Privatlån är dock utan säkerhet och då blir räntan högre. Rådgör med din bank/långivare, du har flera förslag på låneaktörer här på sidan.
   Lycka till och tack för din fråga.
   Mvh
   Sofia
   http://www.hittalånet.se

 9. Emma skriver:

  Hejsan!
  Jag och min sambo vill ta ett bostadslån men jag är studerande ha ett halv år kvar och min sambo fast med 22.000 innan skatt och huset ligger runt 800 000 kr och till kontantinsatsen har vi sparade och kanske lite till kommer vi få ett lån?
  Mvh Emma

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Emma,
   tack för din kommentar. Vi på hittalånet.se kan inte ge besked om ni kommer bli beviljade lån eller ej, men vi kan bara tipsa om vad ni kan tänka på inför er låneansökan samt vilka fördelar ni har. Något som är till er fördel är att det finns ett sparande till kontantinsatsen. Banken bedömer hela er ekonomiska situation i beslut om lån. Sparande och fast inkomst är positivt, och visar på ordnad ekonomi och större möjligheter att kunna betala av lånet. Något som kan vara bra att tänka på är att du som student, har ett halvår kvar, chanserna att bli beviljad lån ökar om det finns medsökande till lånet. Är det möjligt för dig att söka lånet när du är klar med din utbildning och börjat arbeta så är det såklart bättre. Det blir också enklare för er att klara av månadskostnaderna rent ekonomiskt. Det är viktigt att komma ihåg att ni måste kunna klara av låne(och ränte)kostnaderna och att ni gör beräkningar för det. Vi har flera kalkylatorer för detta ändamål.
   Hoppas att ni fått hjälp av svar. Lycka till.
   Mvh
   Sofia
   https://www.hittalanet.se

 10. my skriver:

  Hej,
  Jag studerar på heltid men jobbar extra och tjänar 6000-9000kr varje månad + 2800 kr i studiebidrag (studiebidraget kommer att minska, då jag jobbar heltid under sommmaren och inkomsten kommer överstiga fribelopp). Just nu har jag sparat ihop ca 220000kr. Är det goda chanser att jag få låna från banken om jag vill köpa en lägenhet på ca 800000kr? Jag vill helst inte be mina föräldrar om hjälp.
  Mvh My

 11. Helena skriver:

  Hej!
  Jag studerar på heltid och får ut ca 9000 kr/månad i bidrag och lån. Jag äger en obelånad bostadsrätt som är köpt för 600 000 kr och är värderad till ca 700-800 000 kr i dagens läge. Jag vill nu göra en badrumsrenovering och skulle därför behöva ta ett bolån på ca 75-100 000 kr för att bekosta detta. Är det möjligt med tanke på att jag är student eller borde jag vänta tills jag får ett fast jobb?
  Mvh Helena

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Helena, tack för din fråga! Det är svårt att svara generellt på din fråga, det bästa är om du frågar din bank där du har bolånet om de är beredda att ge ytterligare lån under den tid du är student.
   Mvh
   Sofia

 12. Jessica skriver:

  Hej! Jag studerar heltid till jurist och får ut ca 9000 kr i månaden i CSN och studielån. Utöver detta är jag fast anställd och tjänar runt 3 000 -5 000 kronor i månaden. Jag har alltså runt 13 000 kronor i fast inkomst per månad.

  Jag har möjlighet att låna cirka 150 000 kronor av mina föräldrar till kontantinsatsen, och mina föräldrar kan stå som medlåntagare/borgenär på bostadslånet.

  Vad är mina chanser att få ett bostadslån beviljat?

  Vänliga Hälsningar, Jessica.

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Jessica, kan ej ge exakt svar om du blir beviljad lån eller ej, det gör banken/långivaren. Men medlånetagare ökar såklart möjligheten att få lånet beviljat. Banken vill ju ha en stabil säkerhet för att de får tillbaka lånet, samt räntan. Utan fast anställning blir det lite svårare, men att dina föräldrar är villiga att låna ut pengar till kontantinsats samt gå i borgen är en fördel. Se bara till att skriva juridiska avtal med dina föräldrar angående borgensåtagande samt lån. Där en tidsplan ingår för övertagande av lånet när du får fast anställning. Lycka till!
   Mvh
   Sofia

 13. Elin skriver:

  Hej! Jag och min pojkvän bor i nuläget fortfarande hemma hos våra föräldrar. Jag jobbar 80% på ett cafe och får ut cirka 16.000 och han jobbar som målare och får ut cirka 23.000 efter skatt. Vi har fått upp ögonen nu för en nyproduktion som ska vara färdigt sommaren 2016(( 1,5 år framåt )) och den kostar 1.625.000 vilket innebär cirka 240.000 i insats som vi redan har sparat ihop! Vi kommer även ha tid att hinna spara ihop mer på tiden vi väntar! Och som jag förstått det så vid en nyproduktion så betalar man först in ett bokninsavtal på 20.000, och om ett halvår ska ytterligare 30.000 betalas in och resterande belopp behöver inte betalas innan den dagen man flyttar in! Det jag undrar då är ju när man måste ansöka om lånelöfte?dessa håller ju vanligtvis inte i så många månader… Och min tanke var att börja plugga nu i mars och som håller på 1 år framåt, i stort sett fram tills dagen vi får tillträde till lägenheten. Under det året kommer mina inkomster minska rejält .. Kommer troligtvis ha kvar ett helgjobb som resulterar i iallafall 2000-3000 efter skatt utöver csnlån då. Är det ens värt och möjligt att vi drömmer och spekulerar om detta? Eller är det helt omöjligt för oss? Har jag missat info angående nyproduktion? Tacksam för svar 🙂 mvh elin

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej, tack för din kommentar/fråga. Mina kunskaper om nyproduktion är tyvärr bristfälliga kring nyproduktion och reglerna där. Ett lånelöfte är som du säger tidsbegränsat och visar för mäklaren att din ekonomi blivit granskad och klarar ett bostadsköp. I det här fallet tycker jag att du tar kontakt med den bank/långivare för att höra vad de har för förhållningssätt till nyproduktion. I och med att du kommer vara student under den tiden som lånelöftet kommer att vara aktuellt så måste du diskutera det med. Det stora sparande som ni har är naturligtvis väldigt positivt, se till att informera även om det. Det visar också på att ni är sparsamma personer med ordnad ekonomi. Det bästa rådet är att diskutera er situation med den långivare/bank som ni använder.
   Lycka till,
   mvh
   Sofia

 14. Fatima skriver:

  Hej!
  Jag är fastanställdpå hemtjänst och har runt 220000 i lön/år. Nästa månad hoppas jag på löneförhöjning till 280000 då jag blir utbildad undersköterska. Min fråga är, finns det möjlighet för mig att få ett lån på ca max 1500000 med en kontantinsatts på 250000 kr i förväg? Nämlingen så att jag vill köpa en 4-5 rummare ..
  Tack för mig ..
  Trevlig helg

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej! Tack för din kommentar. Vi kan inte ge besked om beviljat lån eller ej, men vill tipsa om att du kan ta den information du har, gärna dokumenterad med till den långivare/bank som du är intresserad av. Det är viktigt att kunna visa dokumentation av inkomst, anställning samt eventuellt sparande.
   Lycka till,
   mvh
   Sofia

 15. Karolina skriver:

  Hej!

  Jag läser 3:e terminen till sjuksköterska och tar fullt studielån och bidrag (ca 9000 kr) per månad. Utöver det jobbar jag extra och brukar få ut mellan 3000-6000 kr (brutto) beroende på hur mycket jag kunnat jobba. Dessutom har jag en efterlevandepension på 2600kr/mån efter skatt som fortskrider tills dess att jag tar studenten. Jag har alltså en “inkomst” på ca 17.000 kr varje månad (brutto). Jag har även ca 130.000 kr i kontanter o fonder sparade (samt 100.000 kr i pensionsfonder som jag inte kan röra innan jag fyllt 65 år).

  Min fru jobbar heltid (anställd via bemaning med 1 år i taget). Där har hon en månadslön på ca 26.000 kr (brutto). Hon har aldrig varit arbetslös och har alltid haft en årsinkomst på ca 350.000 kr. Utöver det har hon två extrajobb och får mellan 3000-5000 kr (brutto) beroende på hur mycket hon har möjlighet att jobba.

  Vi flyttade i somras till en hyresrätt som är ombildad sedan ca 4 år tillbaka och vi har möjlighet att köpa loss denna strax under marknadspriset. (Har pratat med styrelsen). Vi vill såklart köpa loss den så snart som möjligt så att inte priserna stiger ännu mer. I dagsläget skulle det handla om att lägemheten skulle kosta ca 2.200.000 kr (det egentliga värdet ligger på ca 2.4 milj.kr) Nu undrar jag om vi tillsammans är en omöjlig kombination att få ta lån? Ingen har ju direkt fast inkomst, men vi är båda prickfria och har full kredittrovärdighet. Vad kan vi tänka på? Göra?

  Tack på förhand!

 16. Jakob skriver:

  Hej,

  Jag är student och har just köpt ett hus i mitt namn men mina föräldrar kommer att ta ut lånet på huset. Banken sade att detta är ok. Som jag förstår det skall jag skriva under något så att de kan ta lån på “mitt” hus. Sedan måste vi ju skriva avtal om att jag sedan lånar pengarna av dem och är återbetalningsskyldig till dem. Finns det några problem med detta upplägg? Vem får skatteavdrag för räntekostnader? Något annat vi måste tänka på

  Tack på förhand
  Vänliga hälsningar Jakob

 17. Emilia skriver:

  Hej! Jag är student på heltid och funderar på att investera i en bostad under det det närmsta året, då det spås att bostadspriserna kan komma att sjunka en aning nu efter regeringsskiftet. Jag bor just nu hemma och har en inkomst på 2800 (CSN) + 1000 (lön) = 3800 kr/månad. Tar inga lån än så länge. Räknar med att ha en kontantinstats på ungefär 500 000. De lägenheter jag är intresserad av ligger på ca 1.5 miljoner vilket då innebär att jag kommer behöva ta lån. Mina föräldrar kan stå som medlånstagare. Det jag undrar är om ni tror att banken kommer att bevilja ett så pass stort lån med tanke på min låga inkomst (skulle eventuellt kunna jobba mer) eller om jag borde titta på billigare lägenheter? Har just nu 2,5 år kvar på mina studier.

 18. rebecca skriver:

  Hejsan. Jag heter Rebecca och är student. Har ingen bostad för tillfället men undrar om jag får ta ett lån så jag kan köpa en bostad för cirka en miljon. Har cirka 150 tusen på mitt sparkonto. Kommer banken bevilja ett lån åt mig? Jobbar deltid och tjänar upptill 9000 kronor i månaden. Kommer börja jobba heltid i maj månad och tjäna 20000 kronor i månaden efter skatt.

 19. Johanna skriver:

  Hej!
  Är en student på 21 år, har en beskattningsbar inkomst på ca 6000kr per månad, tillsvidareanställning på två olika arbeten, samt tar fullt CSN lån på ca 9800. Har väldigt lite pengar sparade, bara 50/55k. Min fråga lyder då, finns det någon möjlighet för mig att ta lån då mina föräldrar kan gå in som säkerhet? (De har tidigare bolån själva samt ett lån på ytterligare en tomt – dock har de väldigt bra inkomst)

 20. Nathalie skriver:

  Hejsan! Mitt namn är Nathalie och är 23 år. Jag fick precis en fastanställning på 66.4 % men kommer att ha möjlighet redan nu jobba upp till 100 % pga flera har tjänstledigt ett bra tag framöver. Har en kontantinsats hittills på cirka 150.000 kr (men ska spara mera). Kommer banken godkänna mig som lånare? Mina föräldrar kunde även stå som borgenär har dom sagt. Men vill gärna veta hur stor chans det är för mig att kunna ta lån. Hälsning Nathalie

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Nathalie,
   tack för din fråga/kommentar. Då hittalånet.se endast är en jämförande tjänst så kan vi inte ge dig svar på om du blir beviljad lån eller ej. Det vi kan ge som råd är att det är bra att ha ett sparande till handpenning, vilket du har. Du har också medsökande för lånet vilket också kan bidra till större möjligheter att bli beviljad ett lån. Tänk även på att samla ihop dokument som visar att du har en fast anställning osv, för att kunna visa upp för banken. Lycka till med dina planer!
   Mvh
   Sofia

 21. Matilda skriver:

  Jag är student och har inget extra jobb dvs max 9000/mån. Har en kontantinsats på 200 000 men eftersom jag är student behöver mamma och pappa gå in som borgenärer. Hur påverkar deras borgenärskap ifall de vill köpa ett fritidshus eller sälja sitt eget hus som de tagit lån på? Påverkar det dem alls förutom om det skulle komma en dag som jag inte kan betala på mitt lån?

 22. Elina skriver:

  Hej, jag studerar till fastighetsmäklare och kommer att ha sparat ihop drygt 4-500 000 kronor när jag är färdigutbildad och ska bo i Stockholm där jag har fått anställning. Även de minsta lägenheterna går för 2 500 000 kronor och som mäklare får jag ingen fast lön utan ersättning utifrån vad jag omsätter. Hur ser mina möjligheter ut? Jag är 19 år och har ingen borgenär.

  • Hittalånet.se skriver:

   Hej Elina,
   tack för din kommentar. Vi kan inte ge några garantier för att din låneansökan ska bli beviljad tyvärr. Att visa på att du har en fast anställning som mäklare med någon slags fast grundlön antar jag(?) är en fördel för dig. Se till att ha god dokumentation som till exempel anställningsbevis, kontoutdrag över sparande och andra tillgångar som du kan visa för banken.
   Lycka till.
   Vänligaste Hälsningar
   Sofia

 23. Jenny skriver:

  Hej!

  Jag är 22 år gammal och har lite mer än ett halvår tills jag är färdig sjuksköterska. Jag har en bostadsrätt (lgh, tvåa) som jag köpte december 2016, med hjälp av mina föräldrar som medlåntagare.

  Hur fungerar det om jag och min kille skulle vilja gå ihop och köpa en villa? Han har fast jobb som snickare på Skanska.
  Är det till fördel för oss att jag har en bostadsrätt sedan tidigare?
  Kan jag som student “höja” vårat gemensamma lån eller kommer det endast vara min kille som får ta lånet? Kan ens partner vara medlåntagare och skulle det höja det lån man får ta?

  Många frågor och jag hoppas ni förstår vad jag undrar över
  Mvh Jenny

  • Hittalånet.se skriver:

   Det är lite olika beroende på vilken bank som man pratar med. Visst kan man ta lån som student och att du redan har en bostadsrätt som du uppenbarligen klarat av att betala borde tala till er fördel.
   Tycker att ni absolut skall våga ta kontakt med banken.

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.