Kan man få bolån som student?

Av: , Uppdaterad: 2024-07-08

Bolån som student
Det finns flera vägar till att bli beviljad ett bostadslån som student. Med den här guiden hjälper vi dig att hitta din väg till att kunna köpa en bostad under studietiden.

Så blir du beviljad bostadslån som student

I många fall kräver banken en fast inkomst för att bevilja lån, men det finns ändå möjligheter för en student att få ett bolån beviljat och kunna köpa en bostad.

För att bli godkänd för ett bolån krävs det vanligtvis att du arbetar under studietiden och har en bra månadsinkomst, men det kan också vara så att föräldrar går in som medsökande/medlåntagare för lånet. Läs mer längre ner i artikeln om vad medsökande är.

Tips

 • Ett bra sparande ökar möjligheterna att få lån.
 • En medsökande ökar möjligheten att bli beviljad ett lån.
 • Din ekonomi måste vara kontrollerad och sparsam.
 • Förbered dig noga inför mötet med banken.
 • CSN-bidrag räknar banken inte som en inkomst
 • CSN-lån räknar banken inte som en inkomst
 • Ordnad ekonomi.
 • Medsökande på lånet (till exempel en förälder) ökar möjligheten till godkännande
 • Presentera goda chanser att få arbete efter avslutade studier

Det finns möjligheter för dig som student att få ett bolån beviljat om du är en person med god hantering av din ekonomi och att du har redan sparade pengar som kan räcka till exempelvis en kontantinsats och kanske lite till. Bankerna ser då att du är en noggrann person med sparade pengar vilket kan göra det lättare för dig att få ett bolån beviljat.

bolån i regel är ganska stora lån så krävs det att du har en god ekonomi för att kunna betala ränta och amortering varje månad. Med studiebidrag och studielån så kan det bli lite ansträngt i ekonomin vid ett så stort lån.

Bankerna är också måna om att minska risken för dem så att deras pengar kommer tillbaka till dem varje månad, ofta kräver de då en fast inkomst för att minska den risken.

Medsökande

Som student är det också lättare att få bolån beviljat om du har en medsökande i bolånet. Det kan vara en person med fast inkomst som är villig att gå in som säkerhet i din låneansökan. Det kan för studenter vara föräldrar eller en partner som har fast inkomst eller sparade pengar.

En medsökande ökar chanserna för att en student ska få bolån och står då som säkerhet ifall inte återbetalningarna sköts. Det som fortfarande krävs av dig som student är att du har en god ekonomi som klarar av månadsbetalningarna.

Vad händer ifall du inte kan betala?

Skulle du inte klara av betalningarna till banken så vänder de sig direkt till medsökande för att få tillbaka sina pengar, så tänk på att inte ta bolån som du inte kan betala tillbaka som student.

För att lösa detta kan du och din medlåntagare skriva ett regressavtal. Då kan medlåntagaren i efterhand kräva dig på ersättning för utlagda kostnader under den tid då du inte klarade av att betala på ditt bolån.

För att sammanfatta så är det viktigt att du är noggrann och sparsam för att eventuellt kunna beviljas ett bolån som student. Även om du har medsökande så måste du ha så pass god ekonomi att du klarar av att hantera månadskostnaderna för ett bolån, det blir dina medsökande som får ta smällen om du inte klarar av att betala dina månadsavgifter.

Kan man låna av föräldrar eller släkt till köp av lägenhet?

Ja, det går utmärkt. En familjemedlem eller släkting kan exempelvis belåna sin egen bostad och sedan låna ut pengarna till studenten till lägenhetsköpet.

Om föräldern eller släktingen har pengarna tillgängliga kontant kan studenten låna pengar utan några hinder. Ett tips är att skriva ett ordentligt skuldebrev vid lån av närstående.

Lånekoll.se jämför lånelöften, bolån & privatlån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.

Spara till kontantinsatsen

15% av bostadens försäljningspris ska kunna betalas i kontantinsats vid köp av bostad. Det finns olika sätt att betala kontantinsatsen. Antingen har du redan ett sparande, eller så kan du ansöka om ett privatlån (banken brukar dock neka lösningen med privatlån för studenter), eller så börjar du spara ihop till kontantinsatsen.

Behov kontantinsats:

Pengar från början:

Månadssparande:

Förväntad ränta:


Tid till kontantinsats

Beroende på var du vill bo så tar det olika lång tid att spara ihop till kontantinsatsen. När du startar ett sparkonto så välj då ett konto med fonder som ett investeringssparkonto till exempel. Då kan dina pengar växa till snabbare.

Tips för att spara ihop till kontantinsats

 • Undersök försäljningspriser i de områden du är intresserad.
 • Skaffa ett månadssparande i ett ISK, Investeringssparkonto.
 • Beräkna ungefärlig kontantinsats utifrån de priser som är aktuella.

Kontantinsats & bostadspriser

Här är exempel på priser och sparande (2021) i olika studieorter och utan inblandning av fondsparande som kan skynda på processen.

PrisStorlekKontantinsats 15%4 års sparande
1 850 000 kr1 rum277 500 kr5781 kr/mån
2 695 000 kr1 rum404 250 kr8421 kr/mån
1 610 000 kr
1 rum241 500 kr5031 kr/mån
1 090 000 kr
1 rum163 500 kr3406 kr/mån
1 095 000 kr1 rum164 250 kr3421 kr/mån
590 000 kr1 rum88 500 kr1843 kr/mån

Amorteringskrav

2016 beslutades att amorteringskrav skulle genomföras för bolån. Kravet innebär att du måste amortera på ditt bolån varje år. Belåningsgraden styr hur mycket av den totala lånekostnaden du måste amortera. Med en belåningsgrad på mellan 50% och 70% så måste du amortera 1% per år på hela ditt bolån. Har du en högre belåningsgrad, dvs över 70% så måste du amortera 2% per år på hela ditt bolån.

Om ditt bolån överstiger 4,5 ggr din årsinkomst före skatt måste du dessutom extra-amortera 1% per år på hela ditt bolån.

Vanliga frågor och svar

Räknas CSN som inkomst vid bolåneansökan?

Nej, varken bidragsdelen eller lånedelen.

Kan man köpa lägenhet eller hus som student?

Ja, men banken kräver oftast en medlåntagare/medsökande

Vad innebär en medlåntagare/medsökande?

Det är en person som går in som betalningsansvarig för lånet. Om låntagaren inte kan betala ränta och amorteringar krävs istället medlåntagaren på pengarna.