Avanza bolån

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Avanza bolån

Avanza Bolånet + är nätbanken Avanzas egna bolån med fördelen att alla kunder erbjuds samma ränta. Kunder hos avanza kan låna hos deras samarbetspartners Stabelo och Landshypotek bank.

  • Stabelo – Bostadsrätter och villor
    (erbjuder max 60 % belåningsgrad)
  • Landshypotek bank – Villor och fritidshus
    (erbjuder max 75 % belåningsgrad)

Fördelen med Avanzas bolån, som är framtaget tillsammans med Stabelo och landshypotek, är du inte behöver förhandla om din ränta eller hålla kolla på om – när – din ränterabatt försvinner. Att förhandla om bolånet med din banken, för att tre månader senare bli av med rabatten utan att du för redan på det, är frustrerade och något du slipper med Avanzas bolån.

Hur mycket kan du spara med Avanzas bolån?

Innan du bestämmer dig för att flytta ditt bolån borde du första undersöka om deras bolån kommer kunna spara dig pengar eller inte. När jag gjorde jämförde med Avanzas jämförelseverktyg såg jag att det fanns tusentals kronor att spara om jag bytte bank för mitt bolån.

Räntan

Om ränten du blir erbjuden via Avanza är lägre än vad du betalat hos din bank idag borde du överväga att flytta ditt bolån. Det kostar inte något att flytta ditt lån till Avanza, därför är det här ett mycket enkelt sätt att spara pengar.

Hur fungerar det?

Första behöver du göra en ansökan hos Avanza, vilket tar cirka 5 minuter. I ansökan fyller du i lite information om din bostad, dig själv och eventuell den du söker lånet med. Alla som står med som sökande i ansökan behöver ha ett konto hos Avanzas.

När din ansökan är klar behöver den som eventuellt står som medsökande på lånet också legitimera sig. Stabelo mailar ut en länk som personen kan signera med BankID. En handläggare på Stabelo tar sen hand om din ansökan och du får svar så snart som möjligt, ofta redan samma dag.

När din ansökan har blivit godkänd så skickar Stabelo ut lånehandlingar till din folkbokföringsadress. Alla som ska stå på lånet skriver under och postar sen tillbaka skuldebrevet, och godkänner då att bolånet flyttas över till Avanza. Så fort de underskrivna lånehandlingarna har kommit tillbaka så gör Stabelo allt för att lånet ska betalas ut på den önskade utbetalningsdagen. När lånet är klart och utbetalt kan du se information om ditt Bolån+ när du är inloggad hos oss på Avanza.

Vem får låna?

Det enklaste sättet att ta reda på om du får låna av Avanza eller inte är att göra en ansökan som bara tar några minuter och är gratis.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Alla som vill låna upp till 75 % av marknadsvärdet på sin permanenta bostad har möjlighet att ansöka om Bolån. Dock är bara bostadsrätter, fritidshus och villor som står på svensk mark som får beviljat lån hos Avanza.

Minsta lånebelopp är 500 000 kronor och högsta är 10 miljoner.

Nackdelar

Det finns ett par nackdelar med Avanzas bolån jämfört med exempelvis de traditionella banker SEB, Swedbanks, Nordeas bolån.

En nackdel med att flytta ditt bolån till Avanzas är att du tappar din relation till banken du idag har ditt lån hos. En bra relation till en bank är inget du borde underskatta. Om du någon gång behöver låna till en ny bostad, bil eller kanske pengar till ett nytt företag, då är det mycket förmånligt att ha en bra och upparbetar relation till en bank. Detta går såklart att åstadkomma med Avanza också, men inte lika troligt då Avanza är en bank på nätet där kundrelationer sällan blir personliga.

Löptid

Lånets löptid är under 30 år. Här ett exempel hur det kan se ut:

Med en rörlig 3-månaders exempelränta på 1,29 % för ett lån på 2 000 000 kr med 30 år rak amortering om 5 556 kr/mån, blir det totala beloppet att betala 2 388 075 kr, varav 388 075 kr ränta om räntan är oförändrad under lånets löptid, alltså 30 år.

Flytt av bolån

Att flytta ditt bolån till avanza är mycket enkelt och någon som kommer utan extra kostander. Har du ett rörligt bolån kostar det ingenting att flytta ditt bolån till Avanza. Har du däremot ett bundet bolån betalar du ränteskillnadsersättning vid flytt av bolånet. Samma gäller för alla banker.

Om du vill veta hur mycket kan du prata med din nuvarande bolåneförmedlare, alltså den bank du använder idag. Avanza har inga uppläggningsavgifter och eftersom du betalar ränta och amortering via autogiro betalar du heller ingen aviavgift.

Borde du binda ditt bolån?

Förenklat kan man säga att du ska binda ditt lån om du tror att räntan kommer öka. Om du tror att ränta kommer minska, eller förbi som den är idag, borde du har rörlig ränta.

Fundera över hur din vardagsekonomi ser ut? Om det finns goda marginaler klarar man troligtvis en räntehöjning bättre än om man har svårt att få ekonomin att gå ihop. Med den inkomst du eller ditt hushåll har, skulle du klara av om era kostnader skulle öka med ett par tusen kronor om året?

En rörlig ränta har över tid inneburit en lägre räntekostnad än en bunden ränta – men föredrar du säkerhet kan det vara smart att fundera på att binda ditt bolån. Har du bundit räntan vet man vilken ränta man har under bindningstiden och slipper då oroa sig för räntehöjningar. Risken med rörlig ränta är ju att den höjs så pass mycket att kalkylen inte går ihop.

En nackdel om du väljer att binda ditt bolån är att du behöver betala ränteskillnadsersättning om man vill lösa ut lånet i förtid.