Flytta bolån till annan bank

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Flytta bolån till annan bank

Det finns flera goda anledningar till att flytta ett bolån från en bank till en annan. Att byta bank kan ge dig bättre ränta eller andra fördelar hos den nya banken. Andra fördelar kan vara lägre ränta på andra lån, bättre villkor och priser för andra banktjänster. Innan du tar beslutet om att flytta ditt bolån finns det ett par saker du först behöver tänka på.

Att flytta bolån är en relativt enkel process som kan spara dig pengar varje år, om du lyckats hittat en annan bank som kan ge dig bättre ränta.

Innan du flyttar…

Jämföra olika bankers bolåneräntor innan du flyttar ditt bolån. Det gör du enklast via tjänster som Lendo.se exempelvis. Helt gratis.

Banken du vill flytta bolånet till hjälper dig oftast med flytten och du som slutkonsument kommer inte uppleva något större skillnad, förutom att dina räntekostnader förhoppningvis är lägre och att det är ett annat företag som skickar fakturan för ditt bolån.

Det finns ett par saker som är bra att veta innan, eller om du funderar på att flytta ditt bolån, från en bank till en annan. Här nedanför är några.

Bra att tänka på om du har bostadsrätt och ska flytta bolån

Be din föreningen om ett utdrag ur lägenhetsförteckningen. När den gamla banken har beviljat din ansökan behöver den nya ett utdrag ur föreningens lägenhetsförteckning. Be din förening om utdraget och skicka det till oss via post eller e-post. Utdraget får inte vara äldre än 30 dagar.

Du kan behöva betala en pantsättningsavgift

När du höjer eller byter ett bolån och använder din lägenhet som säkerhet behöver det nya lånet registreras i föreningens lägenhetsförteckning. Många föreningar tar ut en avgift för det. Den kallas pantsättningsavgift och brukar vara runt 450 kronor.

Hur beställer jag ett amorteringsunderlag för bolån vid bankbyte?

När du ska flytta ditt bolån behöver du be din nuvarande bank om ett så kallat amorteringsunderlag.

Amorteringsunderlaget visar vilka amorteringsvillkor som gäller för lånet som du vill flytta, till exempel hur mycket du amorterar idag och vilken värdering som ligger till grund för amorteringen.

Jag har bunden ränta nu – Går det att byta bank för mitt bolån?

Om dina lån är bundna har din bank rätt att ta ut en avgift kallad ränteskillnadsersättning om du löser lånen i förtid. Hur hög avgiften blir beror på hur stora lån du har, hur lång tid som återstår av bindningstiden och det aktuella ränteläget.

Vill du läsa mer om ränteskillnadsersättning och räkna på hur stor avgiften kan du antingen prata med din nuvarande bank eller kolla in konsumenternas.se som erbjuder en kalkyaltor.

Om du har 3 månaders bindningstid, så kallad “rörlig ränta”, kommer oftast banken kunna lösa lånen hos din nuvarande bank direkt utan att du behöver betala någon avgift.

Ofta brukar banken du vill flytta lånet till vilja ha samtliga utan bolånen och inte bara ditt rörliga bolån, exempelvis. Det går alltså inte att bara flytta delar av bolånet eller flytta dem vid olika tidpunkter.

Har bostadens värde något att göra med mitt bolån?

Räntan du betalar per år för ditt bolån avgörs av storleken på lånet och inte din bostads värde. Amortering avgörs också av storleken på lånet, fast i relation till din årliga inkomst.

Flytta bolånet idag

Om du inte redan vet vilket bank du vill flytta ditt bolån till finns det jämförelsesidor som exempelvis Lendo.se. Att höra av sig till olika lånegivare för att manuellt hämta in offert går också bra. Då får du chansen att förhandla om ditt bolån direkt.

Om din nuvarande bank erbjuder likande ränta som banken du ska flytta bolån till finns det chans att du kan förhandla ned ditt nuvarande bolån också. Att flytta bolån är inte alldeles för komplicerat men om du lyckas förhandla om ditt nuvarande bolån hos din bank är det också ett bra val.

Har du bunden ränta på ditt bolån hos din gamla bank, på antingen 1 år eller mer kan ränteskillnaden vara ganska signifikant.

Kontakta din bank och ta reda på det innan du bestämmer dig för att flytta bolån. Om du har bundit ränta 3 mån, så kallat rörlig ränta, brukar banken du ska flytta ditt bolån hos inte ta ut något avgift i ränteskillnad.

Hur hittar du rätt bank för ditt bolån? Ett bra bolån är ett lån som erbjuder låg ränta under rätt en låneperiod som känns bra för dig.

Det kan exempelvis finnas bolån hos banker som erbjuder dig lägre ränta, men att du då måste binda dig under en längre period. Ränta är alltså inte allt. När du jämför bolån titta på både räntan och bindningstiden. Välj de bolån som erbjuder det bästa utifrån dessa två kriterier.

Vad är en bra ränta?

Vad är en bra ränta för ett bolån idag? Räntan du kan få för ett bolån variera beroende på din ekonomiska situation. Vilken ränta just du får beror på olika faktorer.

Bolåneräntan beräknas utifrån långivarens ordinarie bolåneränta minus en individuell räntenedsättning. Den ordinarie räntan påverkas av marknadsläget och den kostnad långivaren har för bolåneverksamheten.

Den individuella räntenedsättningen påverkas bland annat av hur mycket bolån du har i förhållande till bostadens värde och dina övriga affärer med företaget du tar ditt bolån.

Ett exempel

Med ett bolån på 1 000 000 kronor och en amortering på 50 år, en ränta på 1,39 procent och automatisk betalning på bolånet så blir den effektiva räntan 1,4 procent.

Den första månadsbetalningen blir då 2 825 kronor. Om räntan är oförändrad under lånets amorteringstid (50 år) blir det sammanlagda beloppet du betalar 1 348 010 kronor före skattereduktion.

Efter en skattereduktion på 30 procent blir det totala sammanlagda beloppet 1 243 607 kronor. Antalet avbetalningar har då varit 600 stycken.