Husförsäljning – Tips när du ska sälja huset

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

få ut mest vid husförsäljning

Står du inför en försäljning av ditt hus? Vi ger dig tips om hur du säljer huset och gör den bästa affären. En försäljning kan göras genom mäklarfirma eller privat, det finns även flera olika sätt att påverka affären i positiv riktning och vi ska ge dig dem.

försäljning av huset med mäklare

Om du ska sälja din bostad med hjälp av mäklare kan ge fördelar som att få synas på Hemnet och andra kanaler som mäklarfirmans egna nätverk med potentiella köpare. Mäklaren hjälper dig även med visning av bostaden samt förmedling av homestyling om du önskar det. Det är viktigt att du väljer en mäklare som du känner stort förtroende för efter det är stora pengar som står på spel.

Jämför mäklarna innan du bestämmer dig
Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra mäklarna och samla in offerter från de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja för att välja mäklare och förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Mäklare ger enklare försäljningsprocess

Det är stor fördel om mäklaren har bra kännedom om området och inger ett bra förtroende för att försäljningen ska gå bra. Mäklaren kan hjälpa dig att sätta ett marknadsmässigt pris på bostaden, Värdera bostaden gör mäklaren kostnadsfritt.

Något annat som också underlättar med en mäklare är att den sköter själva visningen av bostaden samt budgivningen. Mäklare har även egna nätverk med intressenter till olika objekt och kan på så sätt även skaffa fram potentiella kunder.

Visst, kostnaden för mäklare tillkommer men hela tanken är att mäklaren skall kunna få ut ett så pass mycket högre slutpris för bostaden så att du faktiskt tjänar på att anlita en mäklare. Statistik i olika undersökningar visar att mäklarna får betydligt högre slutpris än privatpersoner som säljer själv, utan mäklare. Du kan läsa mer om mäklarnas kostnader på Mäklararvode.nu.

Sälj huset utan mäklare

Många väljer idag att sälja huset privat och står själva för hela försäljningen själva. För att kunna sälja huset själv så måste du börja med att samla ihop all information du har om ditt hus. Olika dokument som är kopplade till huset och dess ekonomi och historik. Sedan är det dags för en värdering av huset där finns det olika sätt att gå tillväga;

 • Kika på slutpriser på sålda bostäder på din gata/område.
 • Undersök vad hus i närheten läggs ut för på Blocket eller Hemnet.
 • Du kan kontakta mäklare för en kostnadsfri värdering utan att behöva anlita mäklaren.

Fotografera bostaden inför försäljning

Fotografera av din bostad och det är viktigt att det sker till bostadens fördel. Bilderna kommer att användas i den annons du kommer att skapa i nästa steg. Inför fotograferingen kan det vara bra att göra följande;

 • Rensa ur bostaden ordentligt och plocka bort allt småplottrigt.
 • Städa bostaden grundligt.
 • Tänk på att fixa och plocka undan även utomhus på uteplats/balkong och i din trädgård.
 • Bra belysning.
 • Ta bilderna med bästa dagsljus så att de får bästa möjliga tydlighet.

Målgrupp och annonsering

Skapa en annons där du funderat över vilken målgrupp du riktar dig till, är det en potentiell studentbostad, en bostad för ungt innerstadspar, familjevilla eller lägenhet för äldre person? Framhäv bostaden till den målgrupp du tror den kan attrahera.

Annonsera ut bostaden på till exempel Blocket och andra sajter, eller kanske i den lokala tidningen? Låt en auktoriserad besiktningsman besiktiga bostaden ( iallafall om det är ett hus du säljer) för att kunna vara tydlig med de fel och eventuella brister som bostaden har.

Som säljare har du ansvar för dolda fel i 10 år efter köpet vilket innebär att du är ersättningsskyldig för fel och brister som inte går att upptäcka eller förvänta sig vid en vanlig besiktning.

Visning och budgivningen

Visningen och även budgivningen måste du hålla i själv om du inte anlitar en mäklare. Innan visningen gäller också att framställa huset ur sitt bästa perspektiv.

Budgivningen håller du i själv genom att kontakta de som visat intresse på visningen.

När försäljningen är klar måste du fixa ett köpekontrakt och göra de tillägg och ändringar som husaffären kräver. Det finns flera mallar online för den typen av avtal men var noga med att allt blir korrekt i avtalet. Du bör även göra en kreditupplysning på den potentiella köparen samt undersöka om det finns ett sparande för att kunna täcka handpenningen. Finns det ett bolånelöfte och ett beviljat bolån till affären? Det är delar som du måste ta reda på vid en privat försäljning där inte en mäklare gör allt sådant jobb.

När passar det bäst med försäljning av huset?

De klassiska tidpunkterna för husförsäljning brukar man nämna som vår och tidig höst. Då är efterfrågan som störst (tyvärr även utbudet) på hus. Men i tidningen Vi i villa så nämner Frida Flood från Svensk Fastighetsförmedling följande gällande bäst tidpunkt att sälja bostaden. “— Vi ser en tydlig koppling mellan prisbild och utbud. När utbudet är lågt, som i januari–mars, ger det ett enormt flöde av intressenter per bostad. Framåt april—maj är utbudet som störst, vilket ger färre antal intressenter per hus. Det talar alltså mot uppfattningen att maj är den bästa månaden, eftersom flest väljer att sälja då”.

På frågan om när Flood själv skulle välja att sälja sin bostad för att göra bästa möjliga affär så svarar hon; “Jag skulle välja den period som ligger precis innan ”toppen” av utbudet: februari, mars eller på sommaren”.

Suget efter bostäder är ofta konstant och många är beredda att kolla på intressanta objekt när som helst på året. Det är kanske därför det kan löna sig affärsmässigt att överväga en försäljning när utbudet inte är så stort av bostäder.

Viktiga punkter inför husförsäljning

 • Tidpunkt för försäljning kan påverka hur lyckad försäljningen blir av din bostad.
 • Väljer du att sälja privat slipper du betalar för mäklare men förmodligen förlorar du på det och tvingas dessutom att göra allt jobb själv.
 • Om du tar hjälp av en mäklare välj en med gott förtroende, rätt stil för att presentera ditt objekt samt god kännedom om bostadens område bör du få ut ett högre slutpris.
 • Ta fram all information som finns om din bostad och samla alla dokument.
 • Gör en besiktning av en besiktningsman så att spekulanterna på ditt hus känner sig tryggare och vill lägga högre bud.

Jämför mäklarna innan du bestämmer dig
Hittamäklare.se hjälper dig att jämföra mäklarna och samla in offerter från de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja för att välja mäklare och förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.