Låna till sommarstugan

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Låna till att köpa fritidshus / sommarstuga

Det går utmärkt att ta ett bolån för att köpa fritidshus. Du bör därför söka lånelöfte hos banken innan du börjar leta fritidshus, om du inte tänkt kontant – utan lån.

Låna till sommarstugan – Sammanfattning

  • Du kan ansöka om bolån för att köpa ett fritidshus (sommarstuga).
  • Ska du köpa en kolonilott kan det bli problem att få bolån då kolonilotter ofta står på ofri grund – ansök om privatlån istället.
  • Börja med att skaffa lånelöfte innan du går på visningar.

Det är en fröjd att plöja igenom Hemnet just nu för att titta på fina små fritidshus vid vattnet eller i mysiga naturområden. För många blir längtan för stark för att motstå. Då är det bara att söka lånelöfte hos banken.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Skillnad på kolonilott och fritidshus

När det gäller att köpa en liten stuga på kolonilott så kan du inte ansöka om bolån (du kan belåna ditt hus om du redan har ett hus och få bolåneränta till kolonilotten) anledningen till att du inte kan ansöka om bolån är för att kolonistugan ofta står på ofri grund.

Det betyder att du inte äger marken som ditt hus står på, den arrenderas ofta av kommunen, då kan du inte ha stugan som säkerhet för lånet. När du köper ett fritidshus kan du ansöka om bolån och använda din sommarstuga som säkerhet.

Tips för dig som vill låna till sommarstuga

  • Ett fritidshus kan du ansöka om bolån för.
  • Till stuga på kolonilott kan du inte ansöka om bolån, då kolonilotter står på ofri grund.
  • För att köpa kolonilott så kan du utöka ditt bolån sen tidigare eller ansöka om privatlån.
  • Du  som köpare har undersökningsplikt av ditt nya fritidshus.

Så lånar du till sommarstuga

Att låna till sommarstuga går till på samma sätt som när du köper ett hus, när du går in i budgivningen så är det bra om du har fått ett lånelöfte av banken. Ofta kan det vara ett lägre pris på ett sommarhus eller stuga så att lånet inte behöver bli så stort och du har möjlighet att betala av det snabbare. (Om du inte köper en liten ö på västkusten eller liknande).

Privatlån till kolonilott

Är det en kolonistuga som du ska köpa så kan du ansöka om ett privatlån, tänk på att du inte kan ha huset om som säkerhet utan att räntan blir högre istället.

Räntan för privatlån sätts utifrån din ekonomiska situation, med utgångspunkt från skulder och tillgångar och månadsinkomst.

Privatlån jämför du enklast via Lendo

Tips inför köpet

  • Läs objektbeskrivning noga

Läs på ordentligt om din potentiella sommarstuga, vad står det i objektsbeskrivningen om uppvärmning, driftkostnader, renoveringar och pantbrev? Läs sedan energideklaration, hur mycket energi går åt i huset?

  • Undersökningsplikten som köpare

Du som köpare har undersökningsplikt, även om säljaren har viss skyldighet att upplysa om brister så gör en egen inspektion av huset så att inga dyra överraskningar väntar. Du kan inte få ekonomisk ersättning för fel som du upptäcker i efterhand om dessa gick att upptäcka vid en besiktning av huset.

  • Anlita en besiktningsman

Vill du vara riktigt säker så kan du undvika obehagliga överraskningar genom att anlita en besiktningsman. Det kan vara en riktigt bra investering att lägga några tusen på en ordentlig besiktning som är i ditt intresse och inte säljarens.

Beräkna sedan kostnader för eventuella renoveringar eller andra inköp till huset, och vad din månadskostnad kommer att bli.