Låna till sommarstugan

Av: , Uppdaterad: 2020-11-16

Inför köpet av sommarstuga så kan det vara bra att ha ett lånelöfte om bolån av bank eller långivare. Vid köp av en kolonilott så gäller andra regler då de generellt är placerade på ofri grund, då kan du utöka befintligt bolån eller ansöka om privatlån.

Låna till att köpa fritidshus.

Låna till sommarstugan – Sammanfattning

  • Du kan ansöka om bolån för att köpa ett fritidshus (sommarstuga).
  • Ska du köpa en kolonilott kan det bli problem att få bolån då kolonilotter ofta står på ofri grund – ansök om privatlån.
  • Börja med att skaffa lånelöfte.
  • Gå på visningar i områden du är intresserad av.

Det är en fröjd att plöja igenom Hemnet just nu för att titta på små röda stugor med vita knutar och äppelblommor. Och för många blir längtan stark att köpa en liten stuga eller sommarhus.

Fritidshus som banken kallar det kan du söka bolån för, något som du däremot måste se upp med är kolonilott.

Tips för dig som vill låna till sommarstuga

  • Ett fritidshus kan du ansöka om bolån för.
  • Se till att ha lånelöfte innan du går på visning.
  • Till stuga på kolonilott kan du inte ansöka om bolån, då kolonilotter står på ofri grunden.
  • För att köpa kolonilott så kan du utöka ditt bolån sen tidigare eller ansöka om privatlån.
  • Du  som köpare har undersökningsplikt av ditt nya fritidshus.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Skillnad på kolonilott och fritidshus

När det gäller att köpa en liten stuga på kolonilott så kan du inte ansöka om bolån (du kan belåna ditt hus om du redan har ett hus och få bolåneränta till kolonilotten) anledningen till att du inte kan ansöka om bolån är för att kolonistugan ofta står på ofri grund.

Det betyder att du inte äger marken som ditt hus står på, den arrenderas ofta av kommunen, då kan du inte ha stugan som säkerhet för lånet. När du köper ett fritidshus kan du ansöka om bolån och använda din sommarstuga som säkerhet.

Så lånar du till sommarstuga

Att låna till sommarstuga går till på samma sätt som när du köper ett hus, när du går in i budgivningen så är det bra om du har fått ett lånelöfte av banken. Ofta kan det vara ett lägre pris på ett sommarhus eller stuga så att lånet inte behöver bli så stort och du har möjlighet att betala av det snabbare. (Om du inte köper en liten ö på västkusten eller liknande).Låna till sommarstugan

Privatlån till kolonilott

Är det en kolonistuga som du ska köpa så kan du ansöka om ett privatlån, tänk på att du inte kan ha huset om som säkerhet utan att räntan blir högre istället.

Räntan för privatlån sätts utifrån din ekonomiska situation, med utgångspunkt från skulder och tillgångar och månadsinkomst.

Tips inför sommarstugeköpet

Det finns några hållpunkter som listas på Hemnet inför ett köp av hus eller sommarstuga, förutom att skaffa lånelöfte vilket du kan börja med. Börja med att fundera på vilken nivå prismässigt du vill ligga på, det hjälper dig att avgränsa utbudet. Sedan går du på visningar och hittar du ett spännande objekt så försök att lära känna kvarteret, ta del av detaljplaner för området så att det inte blir överraskande händelser i framtiden.

Läs objektbeskrivning noga

Sedan är det dags att läsa på om din potentiella sommarstuga, vad står det i objektsbeskrivningen om uppvärmning, driftkostnader, renoveringar och pantbrev? Läs sedan energideklaration, hur mycket energi går åt i huset?

Undersökningsplikten som köpare

Du som köpare har undersökningsplikt, även om säljaren har viss skyldighet att upplysa om brister så gör en egen inspektion av huset så att inga dyra överraskningar väntar. Du kan inte få ekonomisk ersättning för fel som du upptäcker i efterhand.

Anlita en besiktningsman

Vill du vara riktigt säker så kan du undvika obehagliga överraskningar genom att anlita en besiktningsman. Det kan vara en riktigt bra investering att lägga några tusen på en ordentlig besiktning som är i ditt intresse och inte säljarens.

Beräkna sedan kostnader för eventuella renoveringar eller andra inköp till huset, och vad din månadskostnad kommer att bli.