Nordax bolån

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Nordax bolån
LånebeloppUpp till 85% av bostadens värde
Betalnings­anmärkningarAccepteras
Utan fast anställningAccepteras
Ränta 3 månSe nuvarande räntenivåer
Uppläggningsavgift1 850 kr
Löptid30 år
Ålderskrav18 år eller äldre
Utan UCNej
Ansök med BankIDNej
Aviavgift20 kr
InkomstkravVarierar
Svarstid5 arbetsdagar
Betalningsfria månaderNej
Minsta kontantinsats15% av bostaden värde
Betyg på TrustpilotMedel

Nordax är en av bankerna som jämförs när du använder Lendo.se för att jämföra bolåneräntor. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du jämför.

Hur bra är Nordax Bolån jämfört konkurrenterna

Ränta ★★★ Om du har god ekonomi kommer Nordax säkerligen erbjuda dig en lägre ränta men generellt är deras räntor ganska höga.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från befintliga kunder visar att Nordax är tydliga med vilka avgifter som är relaterat till bolån och att låna pengar av dem.

Beviljningsgrad ★★★★★ Här får Nordax fem av fem möjliga stjärnor. När bankerna kräver fasta anställningar är Nordax mer flexibel om vem som får ett beviljat bolån eller vem som får låna pengar.

Kundservice ★★★ Finns tillgängligt via både chat, email och telefon. Tyvärr går det inte att boka in fysiska möten, där av det lite sämre betyget.

Kundomdömen ★★★★ Nordax har över medel i betyg hos TrustPilot. Kunderna skriver att det uppskattar snabb handläggning och tydliga avgifter för att låna pengar hos Nordax.

Slutsats ★★★★ Vår slutsats är att ett bolån hos Nordax är ett bra alternativ för både nya, och flytt av befintliga bolån. Jämför alltid bolån mellan flera olika banker för att hitta det lägsta räntan.

Ränta

Ränta är den procentsats du ska betala till banken för att du får låna pengar. Hur bra din ekonomi är påverkar vilken ränta du får.

Det tillkommer också en kostnad kostnad för uppläggning och eventuell aviavgift.

I räkneexemplet nedanför går vi igenom hur ett bolån fungerar, vilka kostanden som tillkommer och hur mycket ditt egna bolån kommer att kosta dig.

I exemplet har vi räknat på en ränta vid 2.95%, vilket är Nordax högsta rörliga ränta.

Hur fungerar ett bolån

Räkneexempel

Vid ett bolån om 1 000 000 kr med säkerhet i fastighet, tomträtt eller bostadsrätt med en nominell ränta om 4%, 30 års löptid, 2% årlig amortering, 20 kr i månadsavgift för autogiro, 1 850 kr i uppläggningsavgift, 1 995 kr i värderingskostnad och 3,95% i tilläggsränta det första året, blir den effektiva räntan 4,4%, antalet avbetalningar uppgår till 360 och avbetalningens storlek uppgår till 5 020 kr per månad.

Det sammanlagda beloppet att betala uppgår till 1 807 200 kr (5 020 kr per månad x 360 avbetalningar). Räntan är fast och kan variera från 2,95% – 9,0% beroende på räntebindningsperiod som kan vara 3 månader, 3 år eller 5 år.

Hur du ansöker

Att ansöka om ett bolån av Nordax är relativt enkelt. Varje bolåneansökan studeras av bolånespecialister och Nordax erbjuder alltid personlig hjälp under låneprocessen.
1. Besök hemsida Du ansöker enkelt direkt på hemsidan. Du fyller i uppgifter om bland annat eventuell medsökande, önskat lånebelopp, återbetalningstid, lånets syfte, boendeform och sysselsättning.
2. Ditt lån I första skeded behöver du ange hur mycket du vill låna och om det är så att du låna med någon annan, en parter exempelvis.
3. Om dig I nästa steg behöver Nordax lite mer information om dig. Namn, adress, civiltillstånd och personnummer.
4. Ditt boende Om du idag äger, eller planerar att köpa en bostad, berättar du i det här steget berätta värdet på bostaden.
5. kreditupplysning En kreditupplysning via UC tas.
6. Färdig! När du kommit till det här steget är du färdig. En bolånehandläggare kommer gå igenom din ansökan och ge besked via mail eller brev-post

Lendo.se jämför privatlån, bolån och billån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Bolån utan fast anställning

Nordax bank beviljar bolån, oavsett om du har en fast anställning eller inte. Istället för att bedöma din anställningsform bedömer Nordax istället din ekonomiska situation som helhet. Vanligtvis väljer banker att neka bolån till den som inte har en fast anställning, detta eftersom banken är osäker på hur väl du som låntagare kommer kunna betala tillbaka ditt lån.

Detta är något som levt kvar sedan tidigare, då var en fast anställning i princip den enda anställningsformen. Nu ser samhället annorlunda ut, fler arbeta i större utsträckning som konsulter, egenföretagare, på vikariat eller likande. Nordax, tillsammans med ett par andra nischade banker, erbjuder bolån till den här gruppen.

Fördelar

Fördelarna med Nordax, jämfört vad storbankerna kan erbjuda är flexibilitet. Storbankerna kräver att du som vill låna pengar har en fast anställning hos ett företag och inga betalningsanmärkningar. Sättet vi arbetar på idag, jämfört med tidigare, har förändrats. Idag ser anställningsformen annorlunda ut.

Projektanställda, vikariat, egenföretagare eller timarbete är den vanligaste typen av anställning i Sverige, ändå väljer flera banker att inte bevilja dessa 450 000 ett bolån. Nordax, tillsammans med ett par andra nischade banker, har valt att bevilja bolån till den här gruppen.

Självklart är det viktigt att du har en inkomst, hur mycket du tjänar, när banken ska värdera din betalningsförmåga. Men till skillnad från många andra banker har Nordax en mer öppen och modern syn på inkomst. Det behöver inte krävas en fast anställning för att få ett beviljat bolån.

Nackdelar

Läser man kunder omdöme av Nordax på Trustpilot är vad som drar ner betyget för banken bristen på att få träffa en bolåneexpert på ett fysiskt möte. All korrespondens görs via epost eller per telefon.

Det finns också omdömen från kunder som har ifrågasatt att räntan är för hög. Det är viktigt att komma ihåg att ränta varierar beroende på hur din ekonomiska situation ser ut.

Ränta är alltså individuell när du ska låna pengar, för att undvika att betala för mycket i ränta är det bästa att jämföra flera olika bankers ränta och välja den som är mest förmånlig.

Avgifter

Det tillkommer två olika avgifter när du ska låna pengar för ett bostad hos Nordax Bank. Båda avgifterna är standard och tillkommer hos det alla flesta banker.

  • Uppläggningsavgift Är en avgift som banken tar för att administerear själva lånet. Nordax Bank tar 1 850 kronor i uppläggningsavgift vilket varken är dyrt eller billigt
  • Aviavgift är den avgift som en banken ta ut för att täcka kostnaden för administration kring avihantering. Nordax tar 20 kronor i Aviagift

Ny på bostadsmarknaden?

Om du är ny på bostadsmarknaden är ett bolån inte bara viktigt utan också nödvändigt för det allra flesta. När du tar ut ditt första bolån är det oftast extra svårt att få ett låna pengar till bostaden.

Du är troligtvis yngre och inte varit på arbetsmarknaden tillräckligt länge för att få en god lön eller lyckats spara ihop till en kontantinsats. Vill du exempelvis köpa en lägenhet i centrala Stockholm kommer din bostad troligtvis kosta 2 miljoner och uppåt.

Vid ett bostadsköp på 2 miljoner behöver du enligt lag minst 15% av bostadens värde i kontantinsats. 15% av två miljoner kronor är 300 000 kronor. För någon som är ung, kanske studerat och bara arbetat i några år kan det känns som en omöjlig nivå att spara ihop till.

köpa bostad med nordax

Det finns olika alternativ till hur du kan lösa det här problemet. En del av möjligheten att låna pengar till kontantinsatsen av föräldrar eller släktingar, ett annat alternativ är att även låna kontantinsatsen av en bank, dessa lån kommer inte vara lika förmånliga som ett bolån. Försök därför att låna så lite som du bara kan till kontantinsatsen.

Andra saker att tänka på vid nytt bolån

Om du planerar att köpa din första bostad är det mycket att tänka på. Innan du börjar gå på visningar är det klokt att kolla med din nuvarande bank eller andra banker, som exempelvis Nordax, om ett lånelöfte. Ett lånelöfte är ett intyg om hur mycket banken kan tänka sig att ge dig i bolån. Lånelöftet kommer hjälp dig att förstå hur mycket du slutligen kommer kunna köpa en bostad för.

Tänk på att bostadspriser oftast ökar i värde efter budgivning, för din egen skull borde du därför gå lägenhetsvisningar som är någon billigare jämfört än vad du har fått i lånelöfte och för hur mycket pengar du får låna.

På så vis kommer du att ha en marginal och kunna delta i budgivningar och inte tacka nej till alla bostader du tycker om eftersom att du inte har ett tillräckligt stort bolån.

Fast eller rörlig ränta?

Den eviga frågan, borde du binda eller ha en fast ränta när du ska låna pengar för din bostad och bolån? Svaret beror på den som ska låna pengarna. Hur personens ekonomi ser ut och vilken risk han eller hon är villig att ta. Det beror också på eftersom banker erbjuder olika räntor till olika låntagare. Det är är viktigt är att du för en dialog med din kontakt på banken och fråga vilka olika alternativt som finns. Hur är räntan på 1,2,3 eller 5 år om du binder? Hur blir räntan om du inte binder räntan (3 månader)? När du har svar på dessa frågor kommer det troligtvis vara enklare för dig att ta ett klokt beslut om hur du vill göra.

Om det finns någon universal sanning om hur man ska tänka kring rörlig eller fast ränta vid bolån är det att inte låsa lånen på allt för lång tid. Om du binder ditt bolån till 5 år kommer du behöva betala en ränteavgift om du väljer att sälja bostaden innan löptiden går ut. Dessa kostader kan vara ganska stora. Funderar därför om det är värt att istället låsa räntan på 1 eller 2 år istället. Oftast brukar skillnaden i ränta inte vara stor nog att motivera att låsa på 5 år.

fast eller rörlig ränta nordax

Flytta ditt bolån till Nordax Bank?

Vad finns det för fördelar med att flytta över ditt befintliga bolån till Nordax bank? Det finns flera goda anledningar till att flytta ditt bolån till nordax, eller någon annan bank, om du får ett bättre erbjudande än det du har hos din nuvarande bank. På samma vis som du oftast får högre lön när du byter arbetsgivare, kan du konkurrensutsätta din nuvarande bank med ett erbjudande om lägre ränta någon annanstans.

Innan du flyttar över ditt bolån är det viktigt att du säkerställer att erbjudandet du fått från din nya bank inte bara erbjuder en ränterabatt på ett par månader, utan att det är en permanent rabatt. Räntan kan såklart gå upp, vilket kommer gör att ditt bolån också stiger, det är okej. Vad jag syftar på är rabatten du får på räntan, den ska vara desamma hela tiden om det ska vara värt för dig att flytta lånet. Prata med din nya handläggare om hur länge rabatten kommer gälla, det är inget konstigt att fråga.