Överbryggningslån

Av: , Uppdaterad: 2021-06-14

Brygglån / överbryggningslån

I den här artikeln redogör vi för vad ett överbryggningslån är och när du kan ha användning för ett sådant. När du köper en bostad så är det i många fall den gamla bostadens intäkter som ska finansiera det nya huset eller lägenheten.

Ibland kan det vara så att du kanske inte hunnit få pengarna eller hinner få pengar innan tillträdesdatumet för den nya bostaden. Då kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Hur fungerar brygglånet?

Överbryggningslånet hjälper till att täcka in summan för det nya huset medan du väntar på intäkten från det gamla. När du sen fått pengarna för det gamla huset så kan du snabbt betala av överbryggningslånet.

Kort om överbryggningslån

  • Har du sålt en bostad samt skrivit kontrakt för en ny bostad så kan du få ett överbryggningslån som hjälper dig att finansiera det nya köpet.
  • Överbryggningslån har kort löptid och du måste ha signerade kontrakt både från försäljning och nytt köp för att bli beviljad.
  • Löptiden är vanligtvis mellan 3-6 månader.
  • Räntan för lånet är ofta låg, men kan variera mellan långivare.
  • Lånet betalas tillbaka när du sålt din bostad.
  • På grund av lånets korta löptid så är det amorteringsfritt.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Kort löptid på överbryggningslån

Tänk på följande när du ansöker om ett överbryggningslån. Som vi nämnde så är löptiden generellt väldigt kort, det kan handla om några månader innan du måste betala tillbaka lånet. Du måste också kunna visa på överlåtelseavtal eller köpekontrakt både för det nya huset och det gamla för att få lånet beviljat.

Viktigt att tänka på gällande överbryggningslån

Några punkter som är viktigt att tänka på när det gäller överbryggningslån är bland annat att du måste meddela långivaren om datumet för tillträde till nya bostaden ändras. Löptiden för lånet är vanligtvis mellan 3-6 månader vilket ska täcka processen för försäljningen så att lånet snabbt kan betalas av.

Överbryggningslån är amorteringsfria

Då löptiden för överbryggningslån är så pass kort så är lånet också amorteringsfritt. När du sålt bostaden så löser du in lånet på en gång samt eventuell ränta på lånet.

Så beviljas överbryggningslån

Långivaren kommer att utvärdera om din ekonomi klarar av påfrestningen med att äga två bostäder samtidigt under en period. Det är en av faktorerna för att överbryggningslånet ska beviljas. En annan faktor för beviljande kan vara att långivaren kräver att en mäklare ska hålla i försäljningen av din gamla bostad för att lånet ska beviljas.

Överbryggningslån och överbryggningskredit

Överbryggningslån och kredit är samma sak men det ska inte förväxlas med till exempel ett byggnadslån. Byggnadslån ansöker man om inför en större tillbyggnad av den befintliga bostaden eller när du ska bygga ett nytt hus. Ett annat lån som är riktat mot renovering av hus är renoveringslån där du antingen utökar ditt bolån för att kunna genomföra renoveringen eller ansöker om ett renoveringslån.