Överbryggningslån

Av: , Uppdaterad: 2020-07-06

I den här artikeln redogör vi för vad ett överbryggningslån är och när du kan ha användning för ett sådant. När du köper en bostad så är det i många fall den gamla bostadens intäkter som ska finansiera det nya huset eller lägenheten.

Ibland kan det vara så att du kanske inte hunnit få pengarna eller hinner få pengar innan tillträdesdatumet för den nya bostaden. Då kan du ansöka om ett överbryggningslån.

Hur fungerar lånet?

Överbryggningslånet hjälper till att täcka in summan för det nya huset medan du väntar på intäkten från det gamla. När du sen fått pengarna för det gamla huset så kan du snabbt betala av överbryggningslånet.

Kort om överbryggningslån

  • Har du sålt en bostad samt skrivit kontrakt för en ny bostad så kan du få ett överbryggningslån som hjälper dig att finansiera det nya köpet.
  • Överbryggningslån har kort löptid och du måste ha signerade kontrakt både från försäljning och nytt köp för att bli beviljad.
  • Löptiden är vanligtvis mellan 3-6 månader.
  • Räntan för lånet är ofta låg, men kan variera mellan långivare.
  • Skulle försäljningen av din bostad avbrytas så kommer du också vara tvungen att betala tillbaka överbryggningslånet.
  • Lånet betalas tillbaka när du sålt din bostad.
  • På grund av lånets korta löptid så är det amorteringsfritt.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Kort löptid på överbryggningslån

Tänk på följande när du ansöker om ett överbryggningslån. Som vi nämnde så är löptiden generellt väldigt kort, det kan handla om några månader innan du måste betala tillbaka lånet. Du måste också kunna visa på överlåtelseavtal eller köpekontrakt både för det nya huset och det gamla för att få lånet beviljat.

Viktigt att tänka på gällande överbryggningslån

Några punkter som är viktigt att tänka på när det gäller överbryggningslån är bland annat att du måste meddela långivaren om datumet för tillträde till nya bostaden ändras. Löptiden för lånet är mellan 3-6 månader vilket ska täcka processen för försäljningen så att lånet snabbt kan betalas av.

Överbryggningslån är amorteringsfria

Då löptiden för överbryggningslån är så pass kort så är lånet också amorteringsfritt. När du sålt bostaden så löser du in lånet på en gång samt eventuell ränta på lånet.

Så beviljas överbryggningslån

Långivaren kommer att utvärdera om din ekonomi klarar av påfrestningen med att äga två bostäder samtidigt under en period. Det är en av faktorerna för att överbryggningslånet ska beviljas. En annan faktor för beviljande kan vara att långivaren kräver att en mäklare ska hålla i försäljningen för att lånet ska beviljas.

Om den gamla bostaden inte säljs så måste lånet återbetalas

Långivaren kan också kräva nytt överlåtelseavtal eller köpekontrakt om köpeskillingen skulle sänkas. Skulle det vara så att den gamla bostaden inte blir såld och därmed uteblivna pengar så måste överbryggningslånet i många fall återbetalas direkt.

Långivaren kan också vänta med utbetalning av lånet om det finns villkor som måste uppfyllas. Villkor i köpeavtal eller överlåtelsekontrakt måste vara uppfyllda.

Risk med överbryggningslån?

Den risk som finns är att försäljningen av bostaden hävs trots att kontraktet är påskrivet och handpenningen är betald. Skulle det ske så kan du kräva skadestånd av köparen där skadeståndets storlek bedöms utifrån kostnader för omförsäljning, ränta och avgifter som säljaren tvingats betala. Det blir naturligtvis en stor kostnad för dig som säljare om detta skulle uppstå.

Överbryggningslån och överbryggningskredit

Överbryggningslån och kredit är samma sak men det ska inte förväxlas med till exempel ett byggnadslån. Byggnadslån ansöker man om inför en större tillbyggnad av den befintliga bostaden eller när du ska bygga ett nytt hus. Ett annat lån som är riktat mot renovering av hus är renoveringslån där du antingen utökar ditt bolån för att kunna genomföra renoveringen eller ansöker om ett renoveringslån.