Vad är lånelöfte

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Lånelöfte bolån

I det här inlägget vill vi redogöra för hur du får ett lånelöfte till ditt bolån och vad du behöver tänka på vid ansökan av lånelöfte. Vi kommer också att informera om vilken typ av  information du bör ta med till banken då du ansöker.

Vad är ett lånelöfte?

Så fungerar lånelöftet

 1. Lånelöfte baseras på de sökandes ekonomiska situation, samt nuvarande inkomster.
 2. Löftet är preliminärt och giltigt under begränsad tid, oftast 6 månader.
 3. Att ha lånelöfte klart innan du börjar gå på visningar rekommenderas.
 4. Du kan enkelt ansöka om lånelöfte via nätet.

Ett lånelöfte är ett löfte från banken om hur mycket du får låna inför ett bostadsköp. Lånelöftet baseras på din nuvarande inkomst och ekonomiska situation samt hur många ni är som ansöker om lånelöftet.

Lendo.se jämför lånelöften & bolån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Viktigt att säga är att löfte för lån är preliminärt och giltigt under ca 6 månader.

Tips för dig som vill ansöka om lånelöfte

 1. I ansökan anger du personuppgifter, inkomst före skatt, hemkommun, sysselsättning och arbetsgivare.
 2. Du anger också hur du bor idag (hyresrätt, bostadsrätt eller villa).
 3. Nästa steg i ansökan är att ange uppgifter om din ekonomi.
 4. Preliminärt besked om lånelöfte – i slutet av ansökan så får du ett preliminärt besked av banken.

Det är kostnadsfritt att ansöka om lånelöfte

Vanligtvis är det kostnadsfritt att ansöka om lånelöfte. Du behöver alltså inte betala några avgifter för att ansöka om löfte till  lån. Vid ett beviljat löfte får du veta hur mycket du du får låna. Idag kan du enkelt ansöka om löftet om lån på nätet, då kan du enkelt komplettera ditt lånelöfte med en låneansökan.

Viktigt är att du försöker räkna ut hur stor kostnaden blir för ditt boende per månad. Tänk på att hur du än bor så har du alltid andra utgifter som också påverkar boendekostnaden. Ta med dessa i dina beräkningar.

Att ansöka om lånelöfte

Hur går det då till att ansöka om lånelöfte på nätet? Vilka uppgifter måste du kunna redovisa?

 1. I första steget så fyller du dina personuppgifter, det handlar om att fylla i uppgifter om medsökande, uppgifter om du ansöker tillsammans med din partner. Du fyller också i inkomst före skatt, hemkommun, sysselsättning och arbetsgivare.
 2. Steg nummer två handlar om att fylla i dina nuvarande bostads- och låneuppgifter. Så att banken får information om hur din nuvarande boende och lånesituation ser ut.
 3. Steg nummer tre handlar sen att fylla i dina ekonomiska uppgifter.
 4. Steg nummer fyra är en sammanställning av informationen och steg nummer fem är ett preliminärt besked av banken om du kan få lånelöfte eller ej. Det går alltså väldigt smidigt, och snabbt att ansöka om lånelöfte. Du tjänar framförallt tid på att ansöka om lånelöftet via nätet. Känner du dig ändå osäker så kan du så klart ansöka via ett bankkontor och få personlig assistans.

Varför är det viktigt med lånelöfte?

Varför är det då viktigt med lånelöfte? Det är viktigt att kunna visa ditt lånelöfte för mäklaren när du går på visningar. Det visar att du kan backa upp din budgivning ekonomiskt.

Det är bra att du har ditt lånelöfte redan innan du börjar att gå på visningar, det betyder inte att du behöver ha ett fysiskt dokument med dig men ändå veta att du blivit beviljad ett lånelöfte.

Lånelöfte är ingen garanti

Ett lånelöfte innebär dock inte att du är beviljad pengar till 100%, banken kan reservera sig och avslå låneansökan. Det kan handla om att situationen på något sätt ändrats i din situation eller med bostaden.

Därför är det viktigt att du aldrig skriver på kontrakt innan du fått ditt lån beviljat av banken. Så att du inte hamnar i problem med indraget lån.