SBAB bolån – Vårt omdöme om banken 2024

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

SBAB bolån
Minsta lånebelopp200 000 kr
Max lånebeloppIndividuellt
Löptid1 – 40 år
Betalnings­anmärkningAccepteras inte
Utan fast anställningManuell bedömning
Uppläggningsavgift0 kr
Ålderskrav18 år eller äldre
Utan UCNej
Ansök med BankIDNej
Aviavgift25 kr/mån
InkomstkravVarierar
Svarstid5 arbetsdagar
Betalningsfria månaderNej
Minsta kontantinsats15% av bostaden värde
Betyg på TrustpilotMedel

Tips!
SBAB finns ansluten hos bolåneförmedlaren Lendo.se. Här kan du helt kostnadsfritt jämföra bolån hos totalt 9 banker.

Hur bra är SBAB jämfört med konkurrenter?

Ränta ★★★★ SBABs bolåneränta varierar beroende av hur stark din ekonomi är, om du vill binda ditt bolån och i så fall hur länge du vill binda ditt lån på.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från befintliga kunder visar att SBAB är tydliga med vilka avgifter som är relaterat till bolån. Undantag finns vilket är anledningen till att banken inte får fullt betyg här.

Beviljningsgrad ★★★ SBAB är generellt sett mer generösa när det kommer till att bevilja bolån, framförallt om du tar ditt första bolån. SBAB godkänner inte ett bolån till någon som har en betalningsanmärkning eller om du har lån hos kronofogden.

Kundservice ★★★ Finns tillgängligt via både chat, email och telefon. Tyvärr går det inte att boka in fysiska möten, där av det lite sämre betyget.

Kundomdömen ★★★★ SBAB bolån har över medel i betyg hos TrustPilot. Kunderna uppskattar den snabba responsen och att banken tycks ge höge lånelöften jämfört exempelvis de stora bankerna.

Slutsats ★★★★ Många svenskar vänder sig redan idag till SBAB för att ta ett bolån. Banken är en etablerad bolånebank som är uppskattad av nya, såväl befintliga bolånekunder.

Bolåneränta

Att köpa en bostad är för nästa alla en av de största affärerna man gör, ett bolån är en för lika många en nödvändighet för att kunna köpa en bostad. Den största kostanden som är relaterad till ett bolån är ränta du betalar. Hos SBAB kan du välja att ha ett bolån med 3-månadersränta, även kallad rörlig ränta, eller binda ditt lån på 1 – 40 år, ibland kallad fast ränta.

Vilket alternativ som passar just dig bäst vet bara du, men vi vill hjälpa dig att ta rätt beslut. Om du ska binda räntan eller inte handlar i slutändan till stor del om din personliga inställning till risk och hur stora marginaler som finns i hushållets ekonomi.

Hur du ansöker om bolån

Varje ansökan hanteras av specialist, om du har några frågor kan du kontakt SBAB via mail eller chatt för snabbast svar. Här är stegen för att göra en ansökan idag.

 1. Besök hemsida

  Du ansöker enkelt direkt på hemsidan. Du fyller i uppgifter om bland annat eventuell medsökande, önskat lånebelopp, återbetalningstid, lånets syfte, boendeform och sysselsättning.

 2. Ditt lån

  I första skeded behöver du ange hur mycket du vill låna och om det är så att du låna med någon annan, en parter exempelvis.

 3. Om dig

  I nästa steg behöver SBAB lite mer information om dig. Namn, adress, civiltillstånd och personnummer.

 4. Ditt Boende

  Om du idag äger, eller planerar att köpa en bostad, berättar du i det här steget berätta värdet på bostaden.

 5. Kreditupplysning

  En kreditupplysning via UC tas.

 6. Färdigt!

  När du kommit till det här steget är du färdig. En bolånehandläggare kommer gå igenom din ansökan och ge besked via mail eller brev-post.

Fördelar

Idag har tusentals svenskar har sitt bolån hos SBAB, banken är en av de största bolånebankerna på den svenska marknaden. Vad låntagare tycks uppskatta med SBABs bolån är att banken inte är lika konservativ med storleken på utlåningen jämfört med de traditionella bankerna. Det är alltså enklare att få ett större lånelöfte hos SBAB jämfört konkurrenterna. Många som tar sitt första bolån gör det SBAB.

Ytterligare en fördel med SBAB är valmöjligheten att kunna både låsa räntan eller om man hoppas att räntan förbli låg, eller till och med kommer sjunka mer, kan ha en rörlig ränta. Båda alternativen har SBAB förmånliga alternativ.

Omdömen från kunder

Övergående verkar befintliga låntagare nöjda med SBAB, det finns undantag där kunder har lyfter sitt bekymmer för långa köer till handläggare. Andra skriver positivt om SBAB som beviljade bolån när andra banker tackade nej. Någon som inte verkar vara ett problem är dolda avgifter, väldigt få, om någon, kund skriver om att det har känt sig lurade, vilket är mycket positivt. Det allmänna intrycket är alltså positivt.