Skandia bolån

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Skandia bolån
LånebeloppUpp till 85% av bostadens värde
Betalnings­anmärkningar:Accepteras inte
Utan fast anställning:Accepteras
Uppläggningsavgift:1 850 kr
Ålderskrav:18 år eller äldre
Utan UC:Nej
Ansök med BankID:Nej
Aviavgift:20 kr
Inkomstkrav:Varierar
Svarstid:5 arbetsdagar
Betalningsfria månader:Nej
Minsta kontantinsats:15% av bostaden värde
Betyg på Trustpilot:Medel +

Skandia är en av bankerna som jämförs när du använder Lendo.se för att jämföra bolåneräntor. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du jämför.

Hur bra är Skandia bolån jämfört konkurrenterna?

Ränta ★★★★ Skandias räntor är i klass med storbankernas.

Tydliga avgifter ★★★★ Omdömen från befintliga kunder visar att Skandia är tydliga med vilka avgifter som tillkommer vid ett bolån. Det finns kommentarer om att räntehöjningar gjorts utan att låntagaren blivit informerad. Något som tyvärr är standard, då den rörliga ränta förändras.

Beviljningsgrad ★★★★ Skandias beviljningsgrad är bättre jämfört med de traditionella bankerna, men något sämre jämfört nischbankerna som Nordax eller Bluestep Bank.

Kundservice ★★★★ Finns tillgängligt via både chat, email och telefon. Du kan också boka ett möte på ett av Skandias konto, som du hittar på flera ställen.

Kundomdömen ★★★★ Omdömet från kunder är att Skandia är över medel. Befintliga kunder gillar att banken är tydlig med vilken ränta som gäller, även att det är snabb handläggning.

Slutsats ★★★★ Om vi ska summera Skandias bolån är det över lag mycket positivt. Ränta är relativt låg, beviljningsgraden är mer förmånlig jämfört de stora bankerna.

Ränta

Kostaden för ett bolån hos Skandia varierar beroende på hur stort ditt lån är och hur hög din ränta blir. Väljer du en fast ränta kommer räntan bli högre, vilket kommer göra att bolånet blir dyrare. Det tillkommer också en uppstartsavgift vid varje nytt bolån, en engångskostnad på 1850 kronor. Om du flyttar ditt bolån till Skandia behöver du inte betala den här avgiften, bara om du tar ett nytt lån.

Som vi skriv i början kommer din bolån kostnad beror på vilken effektiva ränta du har, och hur stor ditt lån är. Kostaden för räntan kommer en gång i månad, om inget annat är överenskommet med banken. Du kommer också behöva amortera på ditt lån. Amortering är ingen kostad, utan istället en form av sparade. I räkneexempel nedanför försöker vi illustrerar hur ett bolån fungerar.

Hur ett bolån fungerar

Räkneexempel

I det här exempel utgår vi ifrån en exempelränta på 1.20%. Tänk på att den rörliga räntan förändras en gång i kvartalet. Den effektiva räntan är lånets totala kostnad uttryckt som en årsränta, alltså vad det kostar om man slår ut räntan över året, inklusive avgifter. Exemplet är baserat på Skandias lägsta ränta med en bindningstid på 3 mån

ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, ett lånebelopp 2 000 000 kr, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år effektiv ränta 1 14. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 316 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 596 051 kr utan hänsyn till ev. skatteavdrag.

Hur du ansöker

 1. Besök hemsidan

  du kan göra din ansökan direkt via hemsidan eller på ett kontor. Du fyller i uppgifter om bland annat eventuell medsökande, önskat lånebelopp, återbetalningstid, lånets syfte, boendeform och sysselsättning.

 2. Storlek på lån

  Du behöver berätta för banken hur mycket du vill låna, även om du vill låna tillsammans med någon annan, eller om planerar att köpa din bostad själv.

 3. Om dig själv

  I det tredje steget behöver banken få reda på lite mer om dig och eventuellt den du söker lånet med. Ditt namn, adress, personnummer etc.

 4. Ditt nuvarande boende

  Hur ser din nuvarande bostadssituation ut? Vad är värdet på din nuvarande bostad (om du äger någon).

 5. En kreditupplysning via UC tas.

  En kreditupplysning via UC tas. Detta för att Skandia behöver vet hur din ekonomi ser ut idag.

 6. Färdig!

  Din ansökan kommer hanterats av en bolånehandläggare, svar kommer inom några dagar, antigen via epost eller att du får ett brev skickat hem till dig.


Avgifter

När du tar ett nytt bolån hos Skandia tillkommer två olika avgifter, förutom räntan du kommer betala varje månad för lånet. Avgifter är uppläggningsavgift och en aviavgift, båda avgifter är kostader som kommer när du tar lånet och är alltså inte återkommande.

 • Uppläggningsavgift Är en avgift som banken tar för att administrerar själva lånet och skiljer sig inte beroende bolånets storlek. Skandia tar 1 850 kronor i uppläggningsavgift vilket varken är dyrt eller billigt
 • Aviavgift är den avgift som en banken ta ut för att täcka kostnaden för administration kring avihantering. Nordax tar 20 kronor i Aviagift

Hur skiljer sig Skandia mot likande tjänster?

Kostnaden för lånet inkl avgifter hos Skandia kommer variera beroende på vilken ränta du får. Bästa ränta just nu hos Skandia hittar du på jämförelsesidor eller direkt hos Skandia på hemsidan. Den totala kostnaden för lånet avgöras av hur kreditvänlig bolånehandläggare på Skandia uppfattar dig.

Du kan räkna ut din bolåneränta genom Lendo.se eller direkt på Skandia egna hemsida. Ränta är den totala kostnaden för att få låna pengar av en bank och att förhandla om ditt lån kan ge lägre ränta som i sin tur leder till lägre kostnader.

Vill du köpa en ny bostad och vill du låna pengar föra att finansiera köpet borde du först undersöka vilka ränta banker, som exempelvis Skandia, kan erbjuda dig. Räntan kommer att variera om du vill låna på 5 år eller på 3 månader. Kostnaden kommer också variera beroende av bolånets storlek.

Om du har tjänstepension hos Skandia, eller andra tillgångar som aktier eller fonder kan också ditt lån hos Skandia bli mer förmånligt. Banken tenderar att uppskatta kunder som har flera produkter hos sig, vill du veta mer och undersöka om du kan få lägre ränta kan du läs mer på Skandias hemsida.

Lendo.se jämför lånelöften, bolån och privatlån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Bör du binda ditt bolån?

Det enkla svaret är, du ska binda ditt bolån när räntan är låg. Vanligtvis får du en något högre ränta om du väljer en bunden ränta istället för en rörlig ränta, som oftast binds på 3 månader. Men det finns ingen garanti för att 3-månaders räntan alltid ligger under räntorna med längre löptider.

En ränta med kort bindningstid kan snabbt stiga om marknadsräntorna går upp. Rent generellt kan det därför vara bra att binda bolånet på en längre löptid när räntorna är låga. Fundera också på hur hög ränta du och ditt hushåll skulle klara av. Gör en egen kalkyl och jämfört dina kostnader om räntan skulle stiga till 3-4%. Det viktigaste är att du tar ett beslut som grundas utifrån dina egna förutsättningar.

Räkna ut din bolåneränta

För att räkna ut din bolåneränta behöver du veta vilken effektiv ränta du har hos din bank. Uträkningen ser ut såhär: Det enklaste sättet att räkna ut hur mycket din räntekostnad blir är att ta hjälp av en enkel formel: belopp * räntesats = räntekostnad. Vill du till exempel låna 20 000 kronor och räntan är 7 % per år så blir resultatet med formeln ovan: 20 000 x 0,07 = 14 000. Bolån är oftast större än 14 tusen men använde det talet för göra det enkelt.

kostnader till banken

Hur mycket du kommer behöva betala till banken för ditt lån beror alltså på två saker. Ränta just nu 1 och beloppet på ditt önskade bolån hur mycket vill du låna? Alltså storleken på lånet och räntan avgör din månadskostad till banken för lånet. Du ska kunna ta del olika av olika erbjudanden på ränta på Skandias hemsida.

Effektiv ränta

Det finns många vanliga frågor om effektiv ränta och hur det skiljer sig från “vanligt ränta”. Den effektiva räntan är räntekostnaden för lånet tillsammans med avgifter eller andra kostnader som tillkommer för lånet. Helt enkelt den totala kostanden för lånet. Vanligtvis har du en uppläggningsavgift för ett lån, för bolån lika så. När du jämfört olika lån, om det är bolån eller ett privatlån, är det den effektiva räntan du ska jämföra eftersom det är den totala kostanden för lånet.

Bostadens värde och ränta

Har bostadens värde något att göra med den effektiva räntan? Nej egentligen inte. Vad som avgör är storleken på lånet och räntan du betalar, du kommer betala ränta oavsett.

Flytta bolån

Du kan flytta ett befintligt bolån från någon bank till Skandia, en fördel är att då betalar du ingen uppläggningsavgift igen. Vill du göra en förfrågan om att flytta ditt lån kan du antigen logga in och använda deras chat-funktion eller höra av dig via e-post eller telefon. När flytten är genomförd kan du betala via faktura eller så betalar du med autogiro.

Om Skandia

De allra flesta associerar Skandia som ett pension bolag. Att ha sin tjänstepension hos Skandia är vanligt och något som företaget har bedrivit sedan Skandia bildades 1855, då erbjöd företaget försäkringar. Skandia riktade in sig mot näringslivet och sålde försäkringar till företag, också så flera fick sin tjänstepension hos Skandia.

När börsen i Stockholm öppnade 1863 var Skandia en av få aktier som gick att köpa på börsen. Skandia har idag ränta effektiv som produkt, tjänstepension bolån, försäkringar och kapitalförvaltning. På företaget arbetar det drygt 2500 personer som primärt är bosatta är Stockholm och Göteborg. Bolaget har haft ett par vändor som noterad företag på börsen och därmed bytt ägare. Företaget har också gjort ett flertal samarbeten med olika idrottsföreningar, golf har länge varit en sport som Skandia har valt att synas i.

Idag äger Försäkringstagarna i Livförsäkringsbolaget Skandia ömsesidigt, men så har det inte alltid varit. Tidigare har ett amerikansk försäkringsbolag vid namn Old Mutual ägt företaget. 2005 la Old Mutual ett offentligt bud på alla aktier i bolaget. Budet uppfattades som aggressivt och handlade mer om att stötta ut Skandia, därför rekommenderade att avråda aktieägarna från att acceptera budet. Styrelsens ordförande, Bernt Magnusson förlorade budstriden och avgick i samband med uppköpet. Nu är dock inte den amerikanska företaget kvar som ägare.

Skandia fonder

Bolaget har ett antal olika fonder, framförallt för sina pensionskunder men också för kunder som vill köpa Skandias fonder på en annan platform som exempelvis Avanza eller Nordnet. Fondbolag har flera miljarder under förvaltning.

Tjänstepension hos Skandia

Om du har din tjänstepension via Skandia har du bra möjligheter att också få bra villkor på ditt lån. Du kan höra med den person från banken ditt arbete jobbar med för att också få en direktkontakt. Det kan hjälpa när man förhandlar ett lån.

Andra lån

Skandia erbjuder också andra typer av lån än bolån. Privatlån finns också för andra köp som inte är en bostad. Det kan exempelvis vara ett lån för en bil, en båt eller en renovering.

Vad kan man använda lånet till?

Förutom att låna till att köpa bil eller båt kan du också låna till renoveringen hemma. Ett privatlån kan vara ett bra komplement till vårt bolån när du behöver finansiering med bra villkor. Detta eftersom vaje bostad behöver finansieras med minst 15% av eget kapital.

Kontokredit

Banken erbjuder också ett kontokredit som i sin tur kan användas som en kortade lån. Du kan få kontokredit på 5 000 kr – 100 000 kr utan krav på säkerhet.

Cancerfonden

En mycket uppmärksammad fond är Skandias Cancerfonden som är en hållbar fond med inriktning mot svenska aktier. 2% av fondens värde gå årligen till Cancerfonden, vilket är mycket populärt. Fonden är en fond som investerar i andra fonder, exempelvis Skandia Sverige Hållbar & har exponering mot huvudsakligen bolag på Stockholmsbörsen, men även upp till tio procent av fondens värde mot aktiemarknaderna i Danmark, Finland & Norge.

En investering i fonden fördelas över olika branscher, främst i de större företagen på marknaderna Sverige, Finland och Norge. Fonden har hållbarhetsfokus och investerar företrädelsevis i bolag som arbetar för miljö & samhälle. Fonden väljer bort bolag som kränker internationella normer, utvinner/genererar kraft från fossila bränslen eller uran, producerar tobak, vapen eller genmodifierade grödor.

Vilken typ av fond?

Den här fonden investerar inte i bolag som är involverade i cannabis för rekreationsbruk & har en restriktiv hållning gentemot bolag involverade i medicinsk cannabis, det skriver fondbolaget på hemsidan. Vidare säger också fonden stor försiktighet vid investering i gruvbolag. Två procent av Skandia Cancerfondens värde tillfaller årligen Cancerfonden – Riksföreningen mot Cancer, något som uppmärksammats mycket.