Spara till kontantinsats – Så lång tid tar det

Av: , Uppdaterad: 2020-08-04

Här får du tips på hur du snabbt sparar ihop pengar till kontantinsatsen när du skall köpa en bostad. Du kan också beräkna hur lång tid det tar för dig att få ihop pengar.

När du skall köpa en bostad så behöver du ha pengar till en kontantinsats. Kontantinsatsen, eller handpenningen som det också kallas, är oftast 15 % av vad huset kostar. Dessa pengar måste du själv betala. Det gör du antingen genom att spara ihop till dem själv eller låna pengar till en kontantinsats.

Så lång tid tar det att spara ihop till kontantinsatsen

Behov kontantinsats:

Pengar från början:

Månadssparande:

Förväntad ränta:


Tid till kontantinsats

Så fungerar kalkylatorn

 1. Välj här ovan hur mycket pengar du har från början.
 2. Sedan väljer du hur mycket du skall spara varje månad.
 3. Därefter får du uppskatta hur mycket ränta som du kommer att få på dina insatta pengar. På ett sparkonto kan du räkna med en ganska låg ränta på 1 – 4 %. Om du sparar med högre risk, t ex i aktier, fonder eller högräntekonton, har du möjlighet till högre räntor upp mot 8-11 %. Du får då högre risk och kan även förlora pengar.
 4. Kalkylatorn räknar sedan ut hur lång tid det tar innan du får ihop pengar till kontantinsatsen. Den använder den så kallade ränta på ränta effekten för att göra det.

Pröva gärna vår räntekalkylator eller vår kalkylator för att beräkna lånekostnad.

Jämför bolån och lånelöften

Den enda som förlorar på att inte jämföra bankerna är du själv.
Lånekoll.se hjälper dig att söka lånelöfte eller jämföra räntorna på dina nuvarande bolån eller privatlån. De presenterar sedan erbjudanden från upp till 30 st olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lånekoll.se.

Hur bolån och kontantinsatsen fungerar

När du skall ta ett bolån så kräver banken att du själv betalar en del av bostadens köpesumma. Annars kommer du inte att få låna pengar av banken. De allra flesta banker räknar med att man kan betala 15 % av bostadens kostnad med sina egna kontanter. Så om du köper en bostad som kostar 3 200 000 kr så betalar du 0,15*3 200 000 = 480 000 kr i kontantinsats.

Om du skall spara ihop till en kontantinsats på 480 000 kr och du sparar 5000 kronor i månaden så tar det 7 år och 1 månad. Då räknar vi med att du har en ränta på 4 % och inga pengar att starta med. Om du hade 200 000 kr redan sparat så hade det istället tagit 3 år och 11 månader. Testa gärna själv i kalkylatorn här ovanför.

Våra tips för att snabbt lyckas spara ihop till en kontantinsats

Här nedan listar vi några av våra bästa spartips. De är ganska allmänna och är inte bara relaterade till att spara till en handpenning. Dessa kommer säkerligen att hjälpa dig att snabb upp processen att spara ihop till en handpenning.

Spartips

 1. Sätt upp ett mål och en plan för hur du skall nå det belopp som du önskar nå. Använd gärna kalkylatorn här ovanför för att få en realistisk plan för att nå målet.
 2. Det är alltid bättre att spara pengar i början av månaden istället för på slutet. Lägg in en automatiskt sparöverföring samma dag som du får in lönen.
 3. För att ha möjlighet att spara så mycket som möjligt under en kort period kan du minska dina utgifter. Gå igenom din ekonomi och fundera hur du kan minska dina utgifter.
 4. Några idéer hur du kan minska dina utgifter och öka intäkterna kan vara följande:
  – Ta med matlådor till jobbet.
  – Ta cykeln istället för bilen till jobbet.
  – Gå igenom dina prenumerationer och avsluta de som inte är nödvändiga.
  – Köp billig mat och undvik att småhandla. Det är bättre att veckohandla planerat.
  – Sälj bilen om du inte måste ha en bil för tillfället. Du kan skaffa en bil igen när du har fått in de pengar som du behöver.
  – Har du andra föremål/värdesaker som du kan sälja?
  – Har du möjlighet att ta ett extrajobb under en kortare period?
 5. Några av tipsen här ovan kan vara lite extrema. Men när du väl har nått ditt mål och har fått nyckeln till din nya bostad kan det vara värt mödan.