Spara till kontantinsats – kalkylator

Av: , Uppdaterad: 2024-01-11

Kalkylator Spara till kontantinsats

Här får du tips på hur du snabbt sparar ihop pengar till kontantinsatsen när du skall köpa en bostad. Du kan också beräkna hur lång tid det tar för dig att få ihop pengar med vår kalkylator.

När du skall köpa en bostad måste du stoppa in en kontantinsats på minst 15 % av bostadens pris. Dessa pengar måste du själv spara ihop eller så kan du låna dom av föräldrar / släktingar.

Det finns även möjligheter att låna till kontantinsatsen av banken. Läs vår djupgående artikel om att: låna pengar till en kontantinsats.

Räkna ut hur länge du behöver spara för att få ihop till kontantinsatsen

Behov kontantinsats:

Pengar från början:

Månadssparande:

Förväntad ränta:


Tid till kontantinsats

Så fungerar kalkylatorn

1. Fyll i hur mycket pengar du har från början.

2. Välj hur mycket du skall spara varje månad.

3. Uppskatta hur mycket ränta eller avkastning du kommer att få på dina sparpengar. Om du investerar pengarna, t ex i aktier, fonder eller högräntekonton, har du möjlighet till högre räntor upp mot 8-11 %. Börsen har historiskt givit en avkastning på ungefär 8 % per år. Öppna ett konto gratis hos Avanza.se om du vill börja investera på börsen i aktier och fonder.

4. Kalkylatorn räknar ut hur lång tid det tar innan du får ihop tillräckligt med pengar till kontantinsatsen. Den använder den så kallade ränta på ränta effekten för att göra det.

Hur bolån & kontantinsatsen fungerar

När du skall ta ett bolån så kräver banken att du själv kan betala minst 15 % av bostadens pris i kontantinsats. Banken kan låna ut max 85 % av bostadens pris som ett bolån.

Som vi nämner ovan kan du låna pengar av släkt eller familj om du inte har tillräckligt för att täcka kontantinsatsen. Du kan även ta ett privatlån (lån utan säkerhet) för att finansiera hela eller delar av kontantinsatsen men för att det upplägget skall fungera så måste banken godkänna det först.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos ett stort antal olika banker med Lånekoll.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Våra tips för att snabbt lyckas spara ihop till en kontantinsats

Här nedan listar vi några av våra bästa spartips. De är ganska allmänna och är inte bara relaterade till att spara till en insats. Dessa kommer säkerligen att hjälpa dig att snabb upp processen att spara ihop till en handpenning.

Spartips

 1. Sätt upp ett mål och en plan för hur du skall nå det belopp som du önskar nå. Använd gärna kalkylatorn här ovanför för att få en realistisk plan för att nå målet.
 2. Det är alltid bättre att spara pengar i början av månaden istället för på slutet. Lägg in en automatiskt sparöverföring samma dag som du får in lönen.
 3. För att ha möjlighet att spara så mycket som möjligt under en kort period kan du minska dina utgifter. Gå igenom din ekonomi och fundera hur du kan minska dina utgifter.
 4. Några idéer hur du kan minska dina utgifter och öka intäkterna kan vara följande:
  – Ta med matlådor till jobbet.
  – Ta cykeln istället för bilen till jobbet.
  – Gå igenom dina prenumerationer och avsluta de som inte är nödvändiga.
  – Köp billig mat och undvik att småhandla. Det är bättre att veckohandla planerat.
  – Sälj bilen om du inte måste ha en bil för tillfället. Du kan skaffa en bil igen när du har fått in de pengar som du behöver.
  – Har du andra föremål/värdesaker som du kan sälja?
  – Har du möjlighet att ta ett extrajobb under en kortare period?
 5. Några av tipsen här ovan kan vara lite extrema. Men när du väl har nått ditt mål och har fått nyckeln till din nya bostad kan det vara värt mödan.