Svea ekonomi bolån

Svea Ekonomi har sedan 1981 hjälpt människor att få en enklare och bättre ekonomisk tillvaro. Med hjälp av sina tjänster inom lån som till exempel, konsumentlån, samla dina lån, bolån och lån trots betalningsanmärkning så ser inte Svea Ekonomi några hinder till att just du skulle kunna bli deras kund. De erbjuder är sparande till förmånliga räntor.

Vad är ett bolån?

Ett bolån är en typ av lån som används för att finansiera ett köp av en bostad. Ett bolån kan man få utbetalt av en bank och man får en bolåneränta som baseras på varje persons unika ekonomiska situation. När en bank betalar ut ett bolån så sätter man bostaden som säkerhet (pant) för lånet, vilket skapar en trygghet för banken.

I Sverige får privatpersoners bostadslån motsvara högst 85 % av bostadens totala värde. Man behöver alltså finansiera 15 % på egen hand med en så kallad kontantinsats eller handpenning. Bestämmelsen om högst 85 % i lån infördes i oktober 2010 av Finansinspektionen – syftet var att dämpa prisutvecklingen på bostäderna runt om i Sverige. Förr kunde man låna upp till 100 % av bostadens totala värde, vilket gjorde det betydligt enklare att köpa en bostad och därmed pressades marknadsvärdet.

Svea är en av bankerna som jämförs via förmedlare

Om du använder Compricers jämförelsetjänst så är Svea en av bankerna som jämförs.

Compricer.se jämför privatlån, bolån och billån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Compricer.

Mer om Sveas bolån

Om du önskar ett bolån från Svea Ekonomi så finns det två varianter att ansöka om. Det finns ett bolån till dig som köper en ny bostad och ett tilläggslån för dig som önskar låna ytterligare på din nuvarande bostad. Om man önskar renovera sin bostad är ett tilläggslån ett bra alternativ för att frigöra mer pengar till att fixa i ordning bostaden ordentligt.

Hur går man tillväga om man vill ansöka om ett bolån?

Det är ett par steg man behöver genomföra innan man kan få ett beslut om bolån från Svea Ekonomi, se nedan.

Innan ansökan om bolån

  • Du måste vara minst 20 år gammal för att kunna göra en ansökan
  • Man behöver ha en fast inkomst varje månad
  • Du behöver vara skriven i Sverige (folkbokförd sedan minst 1 år)
  • Du kan ansöka om ett bolån hos Svea även fast du har en betalningsanmärkning – du får dock inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden
  • Om du väljer att ha en medsökande på bolånet så behöver även medsökande ha en fast inkomst

Räkna på ditt bolån

I det här steget så behöver du räkna lite på ditt bolån så att du får en uppfattning av hur mycket pengar du kan låna och vad en eventuell månadskostnad skulle bli. Räkneexemplet är enbart en indikation på hur ditt bolån från Svea Ekonomi kan se ut. Räntan som du får bestäms alltid individuellt efter en kreditupplysning. Handläggarna dubbelkollar alltid varje ansökning och bedömer varje enskilt fall.

Gör en ansökan

När du vet vilket belopp du behöver låna så kan du enkelt och smidigt göra din ansökan digitalt på Svea Ekonomis hemsida. I det här steget behöver du fylla i dina personuppgifter, uppgifter om ditt hushåll, uppgifter om din inkomst och ditt arbete samt anställning. Det kan även vara så att du behöver berätta om dina befintliga lån.

Handläggare går igenom din ansökan

När din ansökan kommer in till Svea Ekonomi så går deras handläggare igenom din ansökan och återkopplar till dig inom ett par dagar. Om du skulle behöva komplettera din ansökan så kan du behöva inkomma med uppgifter som:

  • En värdering på bostaden som du vill belåna
  • Amorteringsunderlag och ett arbetsgivarintyg
  • Årsredovisningar (om du driver eget företag)

Se till att ha dina uppgifter redo så kan din handläggningstid bli ännu kortare. Det är alltid bra att vara förberedd.

Besked och utbetalning

När din ansökan blivit godkänd så skickas det hem lånehandlingar till dig. Du behöver signera dessa handlingar och sedan skicka tillbaka dem till Svea Ekonomi.

Utbetalningen av ditt bolån sker på tillträdesdagen där du eller din mäklare bokar in och meddelar Svea Ekonomi. Om du ansökt om ett utökat bolån på din nuvarande bostad så betalas pengarna för lånet ut till ditt bankkonto.

Om köpet av bostad inte skulle bli av så kan du avbryta din bolåneansökan, det går bra att avbryta fram tills att bolånet är utbetalt.

Hur fungerar amorteringen på mitt bolån?

Alla bolån från Svea Ekonomi har en “rak amortering”, vilket innebär att du betalar tillbaka en fast summa varje månad på ditt lån samt den ränta du behöver betala.

Räntebeloppet du skall betala varje månad kan dock variera månad till månad då det är en procentsats av din skuld. Det betyder att det totala beloppet du betalar varje månad sjunker över tid eftersom skulden blir mindre och mindre för varje månad som går.

År 2016 så infördes ett beslut från Riksdagen att man skärper amorteringskraven på bolån. Alla nya bolån som överstiger 70 % av bostadens värde ska amorteras med 2 % om året ned till 70 % av bostadens värde, därefter ska amortering ske med 1 % om året ner till 50 % av bostadens totala värde.

Nya bostadslån som understiger 50 % av bostadens värde omfattas inte av nya amorteringskravet.

Det kom ett ytterligare amorteringskrav 2018 där de som lånar ett belopp som är mer än 4,5 gånger högre än sin årsinkomst, före skatt ska amortera ytterligare 1 % utöver det tidigare amorteringskravet. Det har alltså blivit skärpta regler den senaste tiden som man behöver ta hänsyn till och räkna med när man skall ansöka om ett bolån från Svea Ekonomi.

Vårt omdöme av Bolån från Svea Ekonomi

När vi testade Svea Ekonomis tjänst för Bolån så blev vi riktigt imponerade över all information som fanns att tillgå på deras hemsida. Det var tydliga beskrivningar om bolån, amorteringskrav och hur man skall räkna, vilket gjorde processen väldigt enkel för oss.

Vi upplever Svea Ekonomi som en av de tydligare aktörerna på marknaden när det handlar om att beskriva sina tjänster och lån. Här ger vi absolut högsta betyg till Svea Ekonomi.

Tack för att ni läst vår artikel om Svea Ekonomi Bolån. Vi hoppas att informationen varit tydlig och att du blir nöjd med ditt bolån.