Tips inför att gå på husvisning

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Tips inför visning

Det finns flera bra tips att tänka på inför att du ska gå på husvisning och hitta ditt drömboende. Här har vi sammanställt en lista på olika tips som kan hjälpa dig när du ska på husvisning.

Tips inför husvisning – sammanfattning

  1. Prenumerera på intressanta områden på Hemnet & hos mäklarna.
  2. Sök lånelöfte innan du börjar gå på visning
  3. Gå på många visningar, det ger erfarenhet
  4. Besiktiga bostaden eller undersök den väldigt noga innan köpet

Det är bra att börja med att fundera på olika områden som ni är intresserade av och kolla upp dem ordentligt. Finns det bra förskolor, skolor? Bra kollektivtrafik eller andra kommunikationer? Närhet till mataffärer, vårdcentraler, bibliotek med mera.

Prenumerera på Hemnet

Genom att prenumerera på nya annonser i det området du är intresserad av så ökar dina chanser att hinna förbereda dig och ha större möjlighet att köpa bostaden. Läs gärna mer på Hemnet här.

Ta kontakt med banken i god tid för lånelöfte

Att ta kontakt med banken i god tid för att diskutera din lånesituation och möjlighet att få lånelöfte är positivt för att processen att köpa hus ska bli snabbare. Tänk på att du kan pruta och och förhandla med banken om din ränta. Jämför banker och deras erbjudanden, vilken bank kan ge dig bäst erbjudande.

💡Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista presenterad med bankernas lånelöften och räntor. Du väljer sedan själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Du kan även använda Lendo för att sänka räntorna på dina befintliga bolån.

Det är helt gratis att använda deras tjänster och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Gå på många visningar

När du går på många visningar lär du dig något nytt varje gång. Det är den bästa av förberedelser att verkligen gå och se olika typer av boenden för att få en bild av hur du vill bo och vad som är viktigt att ta reda på. Ta tillfället i akt på en visning och ställ många frågor. Det ger dig också en uppfattning av bedömningen av huset och varför priset är satt som det är.

Lita på magkänslan och använd besiktningsman

Du kan inte utgå ifrån att mäklaren vet allt om bostaden du är intresserad av, mäklaren är där för att sälja och har ofta inte vistats längre i huset än en timma innan visning. Det bästa för att verkligen få svar på hur konditionen på huset, är att ta in en besiktningsman. Och du vinner verkligen i längden på att göra det, för att inte få obehagliga överraskningar och för att kunna förhandla med säljarna om priset.

Lita också på din magkänsla när det gäller upplevelser av huset, ta reda på vad din upplevelse grundar sig på. Något som också kan vara bra är att knacka på hos grannar och fråga om deras upplevelse av huset, intressanta fakta kan uppdagas.

Fråga om anledning till försäljning

Fråga gärna om anledning till försäljning av bostaden, det kan ge en fingervisning om vilken process det blir. Vid skilsmässa till exempel så är ofta en snabb affär aktuellt. Genom att ställa frågor kan du få mycket mer information om den specifika försäljningssituationen.