Topplån & bottenlån

Av: , Uppdaterad: 2022-02-25

Topplån

Topplån & bottenlån är gamla ord för den del av bostadslån. Både topplån och bottenlån är lånetyper som inte längre finns eller används.

Så fungerade bottenlån & topplån då de fanns

Bottenlån var lån med säkerhet i bostaden som vanligtvis uppgick till 75% av bostadens pris. 75 % var dock ingen definitiv gräns, bottenlånet kunde ibland vara högre eller lägre än 75 % av bostadens pris.

Topplån var namnet på resterande del av bostadslånet, dvs den del av lånet som inte var ett bottenlån. Den del av bostadens lån som kallades topplån hade högre ränta än bottenlånet. Både bottenlånet och topplånet hade säkerhet i bostaden vilket innebär att banken kunde sälja bostaden om låntagaren inte betalade lånet. Eftersom banken hade säkerhet i bostaden för både bottenlånet och topplånet kunde de få tillbaka sina utlånade pengar för bägge lånen.

Nu heter det istället bolån & kontantinsats

Nuvarande ord och regler:

  • Kontantinsats = Minst 15 % av bostadens pris – Kan ej lånas som bolån.
  • Bolån = Lån med bostaden som säkerhet – Max 85 % av bostadens pris kan belånas med bolån.

Kontantinsatsen kan lånas av banken som ett privatlån/ blancolån men helst skall låntagaren ha sparat ihop pengarna till kontantinsatsen.

Jämför lån till kontantinsatsen
Jämför erbjudanden & räntor på kontantinsatslån hos 40 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Läs även vår artikel om: låna till kontantinsats