Topplån

Av: , Uppdaterad: 2020-11-17

Topplån

Topplån är ett annat ord för ett kontantinsats-lån. När man köper en bostad får man låna 85% av bostadens pris som ett bolån. Resterande 15% måste man spara ihop själv, låna som ett topplån eller låna på annat håll.

  • Topplån = lån utan säkerhet (privatlån)
  • Bottenlån = lån där banken har säkerhet i bostaden (bolån)

Topplån, privatlån & blancolån är alla samma typ av lån men med olika namn. De är alla lån utan säkerhet.

Topplån har högre ränta än bolån

Ett topplån är egentligen ett vanligt privatlån. Det är alltså ett lån där banken inte har någon säkerhet i lånet. Eftersom banken inte har säkerhet för lånet så kräver de en högre ränta för ett sådant lån.

  • Räntan för topplån ligger idag på ca 3-5 %

Ett bolån är ett så kallat hypotekslån, dvs banken har säkerhet i din bostad för lånet. Det gäller både för bostadsrätter och villor.  Det innebär att om du inte kan betala dina räntor och amorteringar så kan banken gå via kronofogden och tvinga fram en försäljning av bostaden. När bostaden säljs så tar banken pengarna från försäljningen som krävs för att betala av lånet. Om pengarna inte räcker till så kommer du att ha en restskuld till banken i form av ett privatlån.

  • Räntan för bolån ligger idag på ca 1,5%

Kan alla ta topplån?

Nej, långt ifrån alla kan ta ett topplån. Lagen säger att man måste stoppa in 15% som egen kontantinsats när man köper en bostad. I de allra flesta fall måste man spara ihop 15% själv eller låna av föräldrar eller släktingar. För att man skall få ta ett topplån, dvs ett lån för att finansiera kontantinsatsen vid ett bostadsköp så krävs det att man har en mycket god ekonomi och hög inkomst.

Ta reda på om du kan få köpa bostad med topplån

Det bästa och enklaste sättet att ta reda på om din ekonomi räcker till för att bli godkänd för topplån är att ansöka om ett lånelöfte. När du ansöker om lånelöfte så undersöker banken dina möjligheter och meddelar sedan om du är godkänd för topplån eller inte.

På hemsidan Lånekoll.se kan du ansöka om lånelöfte hos flera banker med endast en ansökan. Ansökan är gratis och du förbinder sig inte till något. Lånekoll.se brukar även kunna lösa riktigt låga räntor på de lånelöften som de förhandlar fram med de olika bankerna åt dig.

Spara ihop kontantinsatsen och undvik topplån – kalkyaltor
Behov kontantinsats:

Pengar från början:

Månadssparande:

Förväntad ränta:


Tid till kontantinsats