Vi tittar närmare på kreditkort vs. debetkort

kreditkort vs. debetkort

Det har skett en spännande utveckling på kreditkortsmarknaden under de senaste 2 åren. En ny sorts kort har fått ett ordentligt uppsving och blivit allt mer populärt. Vi pratar såklart om debetkort (eller betalkort som de också kallas). Men vad är egentligen ett debetkort och hur bra är de i jämförelse med ett traditionellt kreditkort?

Vi bestämde oss för att ta en titt på detta och sammanfattade våra fynd i följande artikel.

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort är ett sorts betalkort som på många sätt fungerar som en kombination av ett vanligt bankkort och ett kreditkort. Till skillnad från kreditkort saknar debetkort kreditutrymme vilket betyder att du själv ansvarar över att fylla på det med pengar, antingen via löneutbetalning eller vanliga transaktioner från ditt bankkonto.

Till skillnad från ett bankkort som bara kan användas till att betala för saker har debetkort förmåner som kan liknas vid ett kreditkort. Idag har de bästa debetkorten till och med kompletterande reseförsäkringar och ger bonusar på alla köp du gör. Dock är förmånerna begränsade om man jämför dem med de bästa kreditkorten.

Därmed är ett debetkort mindre riskabelt än ett kreditkort, men betydligt mycket mer lönsamt än ett vanligt bankkort. Och eftersom kortet saknar kreditutrymme är kraven för korten inte heller lika strikta utan de är tillgängliga för alla, även för de som har en betalningsanmärkning och/eller skulder.

Kreditkort ger fler förmåner

Som sagt ger kreditkort betydligt mycket fler och mer generösa förmåner och i många fall kan man använda ett kreditkort till att spara pengar. Så för den som vill ha bra ekonomiska förmåner är ett kreditkort det givna valet.

Samtidigt är det inte helt riskfritt att ha ett kreditkort och om man inte betalar in sina kreditfakturor är risken att man börjar bygga ett skuldberg som förr eller senare hamnar hos Kronofogden. Dessutom förväntas du betala ränta på de belopp du använder och ofta tillkommer andra fasta avgifter såsom årsavgift och administrationsavgifter.

Slutsatsen

Så vad är då bäst: ett kreditkort eller ett debetkort?

Svaret är att korten är väldigt olika och fyller olika funktioner, därför ska de också användas till olika syften. Har du en stabil och ordnad ekonomi är ett kreditkort i de allra flesta fall att rekommendera, medan de som inte kan ansöka om ett kreditkort bör överväga att skaffa ett debetkort. Utöver vissa förmåner har debetkorten också tillhörande ekonomiappar som kan hjälpa dig ta kontroll över din ekonomi, vilket så klart är ett stort plus om man är skuldsatt.

Med det sagt kan man med fördel ha både ett kredit- och ett debetkort för att på så sätt utnyttja de unika lösningarna som erbjuds. I slutändan är valet ditt.

Kommentera eller Fråga

Vi visar aldrig den eller delar den till någon annan.