Internet svämmar över av olika jämförelsesajter som listar kreditkort. Ett kreditkort är helt avgiftsfritt och ett annat har en lite lägre ränta än andra.

Alla dessa detaljer spelar mindre roll för dig som konsument i slutändan. Konkurrensen är så hård inom kreditkortsbranschen att det som den ena aktören kan dra av i kostnad, tar de igen på något annat såsom lägre bonuspoäng eller högre ränta. Vårt tips är att strunta i dessa detaljer och att följa nedanstående råd istället när du skall välja kreditkort.

Välj det kreditkort där du spenderar mest

Hemligheten är att välja det företag och kort där du spenderar mest pengar. Välj ett företag där du spenderar mycket pengar, år ut och år in, som leverantör av ditt kreditkort. I princip alla kreditkort har räntefri kredit i 45-60 dagar och erbjuder bonusar i olika former. Det är just därför du bör välja ett kort som passar just din livsstil, för att maxa dina bonusar.

Resor – American express SAS Eurobonus

Om du reser mycket kan det vara klokt att ha ett kreditkort som ger fördelar för dig som stor konsument av resor. För dessa kort ingår flertalet fina försäkringar för dig när du reser och du får även betydliga rabatter på dina resor när du är kreditkortskund.

Ett mycket bra kort i denna kategori är Amex SAS Eurobonus. Du får poäng på allt du handlar och du kan köpa resor riktigt billigt hos SAS med poängen. Via oss på Hittalanet.se får du 10 000 Eurobonus-poäng (det är väldigt många poäng) direkt om du går via vår länk och skaffar ett gratis standard-kort. Få 10 000 poäng direkt HÄR.

10 000 Eurobonus-poäng räcker till en inrikes flygresa. Om du väljer ett Premiumkort eller Elitekort och handlar för ett visst belopp under de första månaderna kan du få upp till 60 000 poäng som starterbjudande och 3 månader gratis. Månadsavgiften för premiumkortet är 100 kr/mån och man får en hel del extra förmåner som du kan läsa om på deras hemsida.

Kan man betala på ICA Maxi med American express?

Svar: Ja.
Du drar bara ditt vanliga ICA-kort så att ICA-bonusen registreras men själva betalningen genomför du med ditt Amex-kort istället. På det sättet få du alltså dubbel bonus.

Mat – ICA

Lägger du mest pengar under året på mat hos ICA? Ja, då bör du teckna ett kreditkort hos ICA. De flesta familjer har mat som sin största utgift. En normal person spenderar 2500 kr – 3500 kr per år på mat. Det blir 30.000 kr till 42.000 kr per år. Om du väljer ICA som din leverantör så har du möjlighet att få dubbla bonuspoäng på all mat du handlar hos ICA osv.

Hur kreditkort fungerar

Ett kreditkort är en betalningslösning. Alla dina köp samlas ihop under en månad och skickas sedan som en klumpsumma till dig på faktura istället för att dina köp dras direkt från ditt bankkonto. Tillsammans med fakturan får du ett utdrag med alla dina köp under perioden som är fakturerad. Du kan välja att betala hela fakturan eller att delbetala den. Betalar du hela skulden direkt slipper du att betala någon ränta. Delbetalar du den så betalar du ränta på den kredit du utnyttjar. Är du ordentlig och alltid betalar hela din faktura varje månad så är kreditkort mycket fördelaktiga.
Nyttjar du krediten så blir det istället dyrt. Slarva inte med detta och sköt din ekonomi!

Några fördelar med kreditkort om man jämför med ett vanligt kontokort, till exempel ett vanligt standard Mastercard:

  • Om du köper något där du betalar i förskott och företaget går i konkurs mister du din vara eller tjänst som du betalat för. Om du betalar med kreditkort får du pengarna tillbaka. Detta kallas för chargeback.
  • Kreditkort erbjuder alltid bonusar, försäkringar och förmåner som du inte får via ett vanligt kontokort.
  • Du får en faktura varje månad som visar allt du handlat på ett tydligt sätt.
  • Betala din faktura varje månad så betalar du ingen ränta och får alla fördelar som kreditkort innebär.