Amorteringsfritt bolån – Vad gäller på nyproduktion

Av: , Uppdaterad: 2020-10-06

Sedan 2016 finns det ett amorteringskrav vilket resulterat i att amorteringsfria bolån blivit ovanligare. Men i samband med Corona finns nu möjligheten att slippa amortering fram till den 31 augusti 2021 .

Amorteringsfritt lån

Lite kort om amorteringsfritt bolån

 • Amorteringsfritt innebär att du betalar endast ränta under en period.
 • Idag finns det ett amorteringskrav sedan 2016.
 • Amorteringsfri period passar dig som har ansträngd ekonomi i början av lånet.
 • Amorterar du från början så minskar skulden och därmed räntekostnaden.

Amorteringsfritt under corona

I samband med Corona pandemin finns nu möjlighet att ansöka om amorteringsfria bolån fram till den 31 augusti 2021. Det är dock upp till banken att avgöra ifall du som kund ska slippa amortering eller ej beroende på din ekonomiska situation.

Lite kort om amorteringsfrihet i Corona pandemin

 • Alla med ett bolån kan ansöka om amorteringsfritt. Detta gäller även alla som ansöker om nytt bolån.
 • Du kan ansöka fram till den 31 augusti om amorteringsfrihet.
 • Du kommer få din vanliga amorteringsplan när den amorteringsfria perioden är slut. Det finns ingen möjlighet att förlänga amorteringsfriheten efter denna period.

Amorteringsfria lån förekommer och då handlar det oftast om att ha en period av amorteringsfrihet. Ett amorteringsfritt lån innebär att du endast betalar räntan på lånet under en period.

Det kan vara fördelaktigt för dig som har det lite tyngre med ekonomin i början av låneperioden. Även om det kan kännas frestande att ansöka om amorteringsfria lån så finns det större ekonomiska fördelar att faktiskt amortera från början.

Vad innebär ett amorteringsfritt lån

Ett amorteringsfritt lån är idag ett lån som har en amorteringsfri period. Under den perioden så betalar du endast ränta på lånet.

Det är olika hur långa perioder som långivarna erbjuder som amorteringsfria, det kan handla om en månad eller upp till 1 år.

Mindre kostnader i början av låneperioden

Amorteringsfrihet innebär alltså att du betalar mindre i kostnad på lånet i början av låneperioden.

Du kan komma överens med din bank om hur lång din amorteringsfrihet ska vara. Den vanligaste amorteringsfria längden är 1 år.

När ska du välja att inte amortera ner lånet

 • Du har en tillfälligt ansträngd ekonomi.
 • Väntar på att få börja nytt jobb.
 • Större utgifter under begränsad period.
 • Vet att du kan betala mer efter en viss tid.
 • Ifall du väljer att investera den amorteringsfria delen.

Amorteringsfritt på nyproduktion

Det finns idag fortfarande amorteringsfria bolån och det gör det för att man vill främja nybyggnationen av bostäder. Det är alltså om du som första ägare till en nyproducerad bostad som kan få ansöka om ett amorteringsfritt lån. Bolånet till den nyproducerade bostaden har en amorteringsfrihet på 5 år.

Fördelar och nackdelar med att inte amortera

 • Nackdelar

Nackdelar med ett amorteringsfri period är att ditt lån faktiskt kan bli dyrare än beräknat från början. När du amorterar på ditt lån från start så minskar din skuld och även räntan om du har ett lån med rak amortering som betalningsplan. På så sätt så behöver du inte betala mer för ditt lån.

 • Fördelar

Fördelar med att välja ett amorteringsfritt lån kan vara att du är i behov av att betala lite mindre i början av din låneperiod. Det kan vara så att din ekonomi är ansträngd och att du senare har möjlighet att betala av större summor på lånet.

Krav om amortering sedan 2016

Sedan 2016 då kravet om amortering trädde in så erbjuder inte långivare amorteringsfria bolån längre. Kravet om amortering innebär att om din bostad är belånad upp till 50-70 % så bör du amortera 1% av det totala lånebeloppet per år, och för belåningsgrad över 70% (max 85%) så måste du amortera 2% av det totala lånebeloppet.