Amorteringsfritt bolån vid nyproduktion

Av: , Uppdaterad: 2023-04-05

Amorteringsfritt bolån nyproduktion

Sedan 2016 finns det ett amorteringskrav för bolån vilket resulterat i att amorteringsfria bolån blivit ovanligare.

Vid köp av nyproduktion brukar bankerna kunna erbjuda

Lite kort om amorteringsfria bolån

 • Amorteringsfritt innebär att du slipper amortera (betala av) på ditt lån
 • Idag finns det ett amorteringskrav på bolån, läs mer här på Hittalånet om: Amorteringskravet för bolån
 • Om du har under 50% i belåningsgrad och din skuldkvot understiger 4,5 ggr din årsinkomst före skatt kan du få amorteringsfritt bolån
 • Om du köper en nyproducerad bostad kan du ofta få amorteringsfritt bolån i upp till 5 år.
 • Amorteringsfri period passar dig som har ansträngd ekonomi i början av lånet.
 • Amorterar du från början så minskar skulden och därmed räntekostnaden.

Amorteringsfria lån förekommer och då handlar det oftast om att ha en period av amorteringsfrihet. Ett amorteringsfritt lån innebär att du endast betalar räntan på lånet under en period.

Det kan vara fördelaktigt för dig som har det lite tyngre med ekonomin i början av låneperioden. Även om det kan kännas frestande att ansöka om amorteringsfria lån så finns det större ekonomiska fördelar att faktiskt amortera från början.

Amorteringsfritt på nyproduktion

Det finns idag fortfarande amorteringsfria bolån och det gör det för att man vill främja nybyggnationen av bostäder. Det är alltså om du som första ägare till en nyproducerad bostad som kan få ansöka om ett amorteringsfritt lån. Bolånet till den nyproducerade bostaden har en amorteringsfrihet på 5 år.

Vad innebär ett amorteringsfritt lån?

Ett amorteringsfritt lån är idag ett lån som har en amorteringsfri period. Under den perioden så betalar du endast ränta på lånet.

Det är olika hur långa perioder som långivarna erbjuder som amorteringsfria, det kan handla om en månad eller upp till 5 år.

Mindre kostnader i början av låneperioden

Amorteringsfrihet innebär alltså att du betalar mindre i kostnad på lånet i början av låneperioden.

Du kan komma överens med din bank om hur lång din amorteringsfrihet ska vara. Den vanligaste amorteringsfria längden är 1 år.

När ska du välja att inte amortera ner lånet

 • Du har en tillfälligt ansträngd ekonomi.
 • Väntar på att få börja nytt jobb.
 • Större utgifter under begränsad period.
 • Vet att du kan betala mer efter en viss tid.
 • Ifall du väljer att investera den amorteringsfria delen.

Fördelar och nackdelar med att inte amortera

 • Nackdelar

Nackdelar med ett amorteringsfri period är att ditt lån faktiskt kan bli dyrare än beräknat från början. När du amorterar på ditt lån från start så minskar din skuld och även räntan om du har ett lån med rak amortering som betalningsplan. På så sätt så behöver du inte betala mer för ditt lån.

 • Fördelar

Fördelar med att välja ett amorteringsfritt lån kan vara att du är i behov av att betala lite mindre i början av din låneperiod. Det kan vara så att din ekonomi är ansträngd och att du senare har möjlighet att betala av större summor på lånet.

Krav om amortering

Sedan 2016 då kravet om amortering trädde in så erbjuder inte långivare amorteringsfria bolån längre. Kravet om amortering innebär att om din bostad är belånad upp till 50-70 % så måste du amortera 1% av det totala lånebeloppet per år, och för belåningsgrad över 70% (max 85%) så måste du amortera 2% av det totala lånebeloppet.

Om du har en skuldkvot (bolånets storlek / din årsinkomst före skatt) som överstiger 4,5 måste du amortera extra 1 % per år på hela ditt bolån.