Amorteringsfritt lån

Av: , Uppdaterad: 2020-01-23

Sedan 2016 finns det ett amorteringskrav vilket resulterat i att amorteringsfria lån blivit ovanligare. Men det finns lån som är amorteringsfria under en period av lånet. Att amortera eller att slippa det under en period det påverkar ditt lån på olika sätt.

Amorteringsfrihet

Ett amorteringsfritt lån – kort sammanfattning

  • Amorteringsfritt innebär att du betalar endast ränta under en period.
  • Idag finns det ett amorteringskrav sedan 2016.
  • Amorteringsfri period passar dig som har ansträngd ekonomi i början av lånet.
  • Amorterar du från början så minskar skulden och därmed räntekostnaden.

Amorteringsfria lån förekommer och då handlar det oftast om att ha en period av amorteringsfrihet. Ett amorteringsfritt lån innebär att du endast betalar räntan på lånet under en period.

Det kan vara fördelaktigt för dig som har det lite tyngre med ekonomin i början av låneperioden. Även om det kan kännas frestande att ansöka om amorteringsfria lån så finns det större ekonomiska fördelar att faktiskt amortera från början.

Vad innebär ett amorteringsfritt lån

Ett amorteringsfritt lån är idag ett lån som har en amorteringsfri period. Under den perioden så betalar du endast ränta på lånet.

Det är olika hur långa perioder som långivarna erbjuder som amorteringsfria, det kan handla om en månad eller upp till 1 år.

Amorteringsfritt lån innebär en mindre kostnad i början av låneperioden

Amorteringsfrihet innebär alltså att du betalar mindre i kostnad på lånet i början av låneperioden.

Du kan komma överens med din bank om hur lång din amorteringsfrihet ska vara. Den vanligaste amorteringsfria längden är 1 år.

Då kan det passa bra med ett amorteringsfritt lån

  • Du har en tillfälligt ansträngd ekonomi.
  • Väntar på att få börja nytt jobb.
  • Större utgifter under begränsad period.
  • Vet att du kan betala mer efter en viss tid.

Nybyggd bostad och amorteringsfritt lån

Det finns idag fortfarande amorteringsfria bolån och det gör det för att man vill främja nybyggnationen av bostäder. Det är alltså om du som första ägare till en nyproducerad bostad som kan få ansöka om ett amorteringsfritt lån. Bolånet till den nyproducerade bostaden har en amorteringsfrihet på 5 år.

Fördelar och nackdelar med amorteringsfritt lån

  • Nackdelar

Nackdelar med ett amorteringsfri period är att ditt lån faktiskt kan bli dyrare än beräknat från början. När du amorterar på ditt lån från start så minskar din skuld och även räntan om du har ett lån med rak amortering som betalningsplan. På så sätt så behöver du inte betala mer för ditt lån.

  • Fördelar

Fördelar med att välja ett amorteringsfritt lån kan vara att du är i behov av att betala lite mindre i början av din låneperiod. Det kan vara så att din ekonomi är ansträngd och att du senare har möjlighet att betala av större summor på lånet.

Krav om amortering sedan 2016

Sedan 2016 då kravet om amortering trädde in så erbjuder inte långivare amorteringsfria bolån längre. Kravet om amortering innebär att om din bostad är belånad upp till 50-70 % så bör du amortera 1% av det totala lånebeloppet per år, och för belåningsgrad över 70% (max 85%) så måste du amortera 2% av det totala lånebeloppet.

Innehåll

Hitta ditt lån

Privatlån
Lån mellan 5 000 - 600 000 kr
Samla lån
Samla lån och krediter till ett lån.
Billån
Ta lån till köp av bil.
Bolån
Hjälp att ansöka om lånelöfte.