Vad är en betalningsanmärkning?

Av: , Uppdaterad: 2024-01-10

Betalningsanmärkning

I det här inlägget tänkte vi redogöra för vad en betalningsanmärkning är och varför man kan få en sådan. Hur länge drabbar den din kredithistorik? När du börjar undersöka om du kan få ett lån exempelvis så kan du stöta på motstånd hos vissa lånegivare om du har en så kallad betalningsanmärkning. Du kan också få problem med att få lägenhet, skaffa mobilabonnemang, lägenhet och ibland till och med arbete.

Betalningsanmärkning = notering om att du inte betalat din räkning

En betalningsanmärkning är framförallt ett tecken på att du inte sköter dina betalningar. Kanske har du hamnat i en ekonomiskt svår situation och det kan givetvis ha många anledningar.

Tyvärr så godtas inte så många ursäkter vid sådana situationer mer än att just sköta sina betalningar.

Mer om betalningsanmärkning?

  • Om du belastats med en betalningsanmärkning kan det försvåra ett beviljat lån.
  • Kreditupplysningsföretagen samlar in information som kan generera en betalningsanmärkning.
  • 3 år kan en betalningsanmärkning ligga kvar på privatperson.
  • 5 år gäller för juridisk person,(företag förening etc)
  • Vid problematisk ekonomi kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden.

Kan man ta lån trots betalningsanmärkning?

Det är möjligt att ta både bolån och privatlån trots betalningsanmärkning. Vissa banker och långivare är mer förlåtande mot anmärkningar, de tar istället ut en lite högre ränta eftersom risken blir högre för långivaren.

Jämför lån hos långivare som godkänner betalningsanmärkning

Lendo.se jämför lånelöften, bolån och privatlån åt dig gratis och presenterar sedan erbjudanden från ett stort antal olika banker åt dig på en lista. Du väljer sedan själv om du vill acceptera någon av bankernas erbjudanden eller inte.

Tjänsten är helt gratis, fungerar även för dig med anmärkningar och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan hos Lendo.

Det är inte Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkning

Det är inte Kronofogdemyndigheten som utfärdar betalningsanmärkningar vilket kanske är en generell uppfattning hos många.

Det är istället en benämning och ett samlingsnamn på ett stort antal uppgifter som kreditupplysningsföretagen samlar in vid en kreditupplysning.

Det är ofta myndigheter som tillhandahåller den informationen för kreditupplysningen och bland dem är Kronofogdemyndigheten är en av myndigheterna.

Daglig uppdatering hos kreditupplysningsföretagen

Hur snabbt hamnar då informationen hos kreditupplysningsbolagen? Hos Kronofogdemyndigheten hämtar kreditupplysningsbolagen information dagligen så det dröjer inte länge förrän informationen är dem tillhanda. Och då har du fått din betalningsanmärkning.

Hur länge har man en betalningsanmärkning?

Det är tyvärr så att kreditupplysningsföretagen har kvar betalningsanmärkningen och den ligger i regel kvar i 3 år hos en privatperson. Och det gäller från det datum som anmärkningen registrerades.

Uppgifter om skuldsanering syns i 5 år

För juridiska personer det vill säga företag så kan anmärkningen ligga kvar upp till 5 år. Vilket kan vara ganska ödesdigert för både privatpersoner och företag.

Men efter 5 år ska uppgifter om skuldsanering försvinna och skulle en betalningsplan sträcka sig längre än 5 år så försvinner den när betalningsplanen slutförts. Men för en privatperson ska det alltså handla om 3 år.

Hos Datainspektionen kan du ta reda på om du har en betalningsanmärkning eller inte. De har listor över kreditupplysningsföretag som du kan göra en sökning hos.

Vad är en skuldsanering?

Vi nämnde tidigare i inlägget begreppet skuldsanering och vad innebär då det? Om du får en skuldsanering så innebär det oftast att du ska följa en betalningsplan. Du betalar in pengar till dem du är skyldig och lever då under den tiden på existensminimum.

Tiden för skuldsaneringsplanen brukar vara 5 år. Om du har en plan som sträcker sig längre än 5 år så försvinner den när du slutfört betalningsplanen.

Vad är en skuldfinansiering?

SveaEkonomi.se erbjuder en så kallad skuldfinansiering där de hjälper dig att lösa lån och krediter. Kika in på deras hemsida och se om det är något för dig.

Omprövning för skuldsanering vid förändrad inkomst

Det kan till exempel handla om att du redan innan uppgifter om skuldsanering lever på existensminimum och har svårt att betala tillbaka det du är skyldig.

Då sätts betalningsplanen på oviss tid tills du betalat tillbaka den. Skulle något inträffa liknande det som beskrivits att du till exempel får svårt att betala tillbaka under perioden eller att du skulle få oväntad inkomst så kan du alltid göra en omprövning för skuldsaneringen. Även de du är skyldig pengar kan ansöka för omprövning.

Vänd dig till budgetrådgivare i din kommun för stöd och rådgivning

Om du behöver någon som stödjer dig eller ger råd eller hjälper dig att fylla i ett formulär skuldsaneringsansökan så kan du vända dig till skuld och budgetrådgivare i din kommun.

Vi hoppas att du fått mer information om vad betalningsanmärkning och skuldsanering innebär. Fakta till den här artikeln har hämtats från Kronofogdemyndigheten.