En introduktion till att låna pengar

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Låna pengar guide

Det finns många begrepp som du som lånesökare med fördel kan ha koll på och förhålla dig till när det gäller att låna pengar. Vi vill med det här inlägget beskriva de olika begreppen och hjälpa dig att göra bra beslut när du står inför att ansöka om ett lån.

Låna pengar med privatlån

När du lånar pengar med ett privatlån så innebär det att du lånar utan säkerhet. En säkerhet innebär ofta en bostad, ett hus eller lägenhet.

Ett privatlån har fria ändamål, du kan använda lånet till vad du vill. Till skillnad från ett bolån exempelvis där du har en bostad som säkerhet så används lånet till husköp.

Privatlån har en högre ränta som säkerhet

Privatlånet har istället för säkerhet en högre ränta, det blir bankens säkerhet för att låna ut pengar till dig. Räntan i sin tur anpassas efter din ekonomiska situation där banken eller låneförmedlaren/lånegivaren gör en riskbedömning utifrån dina inkomster, kapital, och skulder.

Beräkna din totala lånekostnad

För att vara säker på hur mycket du ska betala för ditt lån är det bäst att först räkna ut den totala lånekostnaden. Här kan du beräkna din totala lånekostnad, var noga med att granska och räkna igenom just det avtal du har innan du skriver på någonting.

Du kan och bör själv göra beräkningar på hur stor den totala lånekostnaden blir för ditt lån. Den totala lånekostnaden är avbetalningar av lånet, ränta samt alla avgifter som tillkommer utöver det. Räntan är den kostnad som du betalar för ditt lån och är den rörlig så kan den variera och påverkar då alltså din kostnad för lånet.

Exempel på ett låns totala kostnad kan vara:

  • Räntekostnad (Är räntan rörlig så kan den påverka kostnaden)
  • Amortering
  • Aviavgift
  • Eventuella tilläggsavgifter

Låna till bostad utan fast inkomst

Att låna till en bostad är ett av de mest vanliga sätten att just låna pengar och det är kanske på det sättet som de flesta kommer i kontakt med vad man tänker är “att låna pengar”.

Idag är det många som på grund av tillfälliga projektanställningar och vikariat har svårare att få ansöka om bolån. Ett bolån förutsätter generellt att du måste ha en fast inkomst och en fast anställning för att bli beviljad bolån.

Det finns idag flera bolåneförmedlare som ger lån till egna företagare eller projektanställda. Bolånegivarna är på väg att anpassa sig efter hur samhället ser ut men som det ser ut idag kan det också ge en högre ränta som säkerhet för bolånegivarna.

Förmedlare som erbjuder bolån till dig utan fast anställning

SveaEkonomi.se ett exempel på en banker som erbjuder bolån till dig som exempelvis är egen företagare eller saknar fast anställning eller om du har en betalningsanmärkning. Banken utgår då ifrån personens ekonomiska historik för att fatta beslut om ett beviljat lån.

Bostaden som säkerhet för ditt bolån

Bolånet fungerar så att banken har din kommande bostad som säkerhet för lånet vilket gör att räntan för bolånet är lägre än den du får vid ett privatlån. Det här gäller för de normativa bolånen för dig med fast anställning och fast inkomst.

Säkerheten gör att banken vet att det finns en garanti för de pengar som de lånar ut. I de fall där låntagaren inte kan betala tillbaka sitt lån så finns fastighetsvärdet som möjlighet för banken att få tillbaka sina pengar.

Det finns flera grupper människor som faller utanför den här ramen för att bli beviljade bolån, till exempel egna företagare, vikarier, studenter, och framför allt personer med betalningsanmärkning.

Låna med betalningsanmärkning och utan säkerhet

Det finns flera olika idéer om att en person med betalningsanmärkning inte bör ansöka om lån eller överhuvudtaget kan ansöka om lån. Det här stämmer inte med lite modifikation. Det finns olika anledningar till att du fått en betalningsanmärkning och det är där det skiljer sig lite åt hur lämpligt eller ej det är. Alla som har en betalningsanmärkning vet hur lämpligt eller ej det är att ansöka om lån.

Det finns lån och banker för dig med betalningsanmärkning som till exempel SveaEkonomi.se (bolån och privatlån) men även Lendo.se godkänner betalningsanmärkningar.

Det finns lånegivare som är villiga att ge dig som har betalningsanmärkning lån, det som är bra att känna till är då att räntan kommer bli markant högre än vid vanliga privatlån.

Lån utan UC

UC betyder kreditupplysning och görs av företag och banker för att undersöka en persons kreditvärdighet inför ett kommande avtal. Det är alla de stora bankerna i Sverige som gemensamt står bakom informationen som finns i en kreditupplysning.

Lån utan UC innebär ofta att det är en högkostnadskredit vilket innebär att lånet har en betydligt högre ränta än privatlån med UC. Den markant högre räntan beror givetvis på att risken är högre för lånegivaren och fungerar som säkerhet för lånegivaren.

Anledningar till att personer vill ansöka om lån utan UC kan såklart variera men en av de vanligaste är att man inte vill äventyra sin kreditvärdighet, då flera låneansökningar kan äventyra kreditvärdigheten och leda till avslag.

Lån utan UC blir ett sätt att ta lån “under radarn av kreditupplysning” men till betydligt högre ränta.

Låna pengar direkt

Att låna pengar behöver inte ta lång tid. Vi rekommenderar ett privatlån då du får en avbetalningsplan och vet hur mycket ditt lån kommer att kosta.

Även en ansökan om ett privatlån kan ta relativt kort tid att handlägga och till att du har tillgång till dina pengar. Hos en låneförmedlare till exempel kan det ta ungefär 24 timmar till det att du får besked från de långivare som är anslutna till låneförmedlaren. Du får du ta ställning till de olika erbjudandena.

Kontokredit ett alternativt lån

En kontokredit är ansluten till ditt bankkonto och träder in om du först gör slut på dina pengar på kontot. Kontokrediten kan variera i summa och det handlar framförallt om större summor hos bankerna så de ha högre krav på sina kunder.

Kontokrediter från låneföretag handlar generellt om lägre summor mellan 5000-25 000 men med högre räntor på det du använder. Du betalar bara ränta på det du använder av din kontokredit.

Den här formen av lån som det faktiskt är kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en buffert tillgänglig och vet att du kommer kunna betala tillbaka din kredit på kort tid. Kontokrediten kan till exempel vara läglig om du får en oförutsedd utgift.

Låna med låneförmedlare – vad är skillnaden?

En låneförmedlare samlar ett antal långivare och banker och låter dem konkurrera om dig som låntagare genom att ge dig bra låneerbjudanden. Du som kund kan alltså skaffa en bra position då du kan jämföra olika banker och långivares erbjudanden.

Trots att du får flera erbjudanden om lån hos en låneförmedlare så görs endast en UC, vilket också är positivt då flera UC förfrågningar kan äventyra en persons kreditvärdighet.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Samla lånen – vad innebär det?

Att samla lånen är ett populärt begrepp att använda sig av hos låneförmedlare då de erbjuder att samla en persons smålån och krediter till ett enda lån. Läs en komplett Guide – Att samla flera lån till ett lån.

Anledningar till att samla sina lån är att du faktiskt kan minska dina lånekostnader genom att gå från betalningar av flera lån och krediter plus deras avgifter som tillkommer till ett enda lån med de avgifter som tillkommer till det.