Finansinspektionens svarta lista

Av: , Publicerad: 23 september, 2013

lån och säkerhet

  • Finansinspektionens företagsregister visar fakta om företag.
  • Listan visar företag som står under FI tillsyn och är godkända.
  • Titta efter varningssignaler hos företaget som erbjuder något.
  • Undersök företaget utifrån Finansinspektionen.

Undersök om långivaren finns med Finansinspektionens svarta lista

Hur vet jag att den långivare eller bank som jag vill låna pengar hos inte är en bedragare och vill lura mig på pengar? Hos Finansinspektionen finner du en “svart lista” som handlar specifikt om banker. Där finner du alla företag som FI varnar för att göra ekonomiska affärer med.

Listan har även med företag som andra länders tillsynsmyndigheter har varnat för. Bra för dig som gör utländska affärer.

Att tänka på inför ekonomiska affärer

Finansinspektionens varningslista är inte fullständig och uppdateras hela tiden. Så håll dig a jour med den för att inte göra några misstag när du investerar eller gör andra ekonomiska affärer.

Ta för vana att gå in på Finansinspektionens företagsregister för att kontrollera att företaget som du ska göra affärer med är godkänd att tillhandahålla finansiella tjänster och står under Finansinspektionens tillsyn.

Varningssignaler

Det finns varningssignaler som indikerar om det är ett företag som sysslar med bedrägerier du stött på. Det kan vara bra att ha dessa i åtanke när lockande erbjudanden dyker upp. Den första är att om det verkar för bra för att vara sant- så är det så. Det kan handla om snabba erbjudanden med snabb vinst utan större ansträngning av främmande säljare.

“De fem flaggornas teori” innebär att bedragarna spridit ut risken

Ytterligare varningssignal är också om investeringen spänner över flera länder, det handlar då ofta om något som Finansinspektionen kallar för “de fem flaggornas teori”. Det innebär att för att göra det svårare att spåra bedragarverksamhet så har bedragarna spridit ut risken att åka fast.

Kontrollera med Finansinspektionens företagslista om företaget är godkända

Företag kan hävda att de har tillstånd i Sverige för att erbjuda sina tjänster vilket kan vara helt fel. Kontrollera med Finansinspektionens företagslista. Kontrollera om du ska köpa värdepapper eller aktier att de finns beskrivna i godkända prospekt. Läs mer om varningssignaler hos Finansinspektionen.

Läs mer

 

 

 

Amortering
Avbetalning
CSN lån
Fakta om kreditkort
Fördjupning av Lånebegrepp
Kreditupplysning
Lån med betalningsanmärkning
Lån och nybörjare
Låneförmedling
Lånekategorier
Medsökande lån
Ränta
Snabblån