Inkasso och betalningsanmärkningar

Av: , Uppdaterad: 2022-02-25

Inkasso & betalningsanmärkningar

De allra flesta gör sitt yttersta för att undvika betalningsanmärkningar. Det är välkänt att den här typen av anmärkning påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Men det betyder inte att det är kört om du har fått betalningsanmärkningen registrerad. Det gäller dock att tänka på rätt sätt. Du behöver fatta besluten som för dig i rätt riktning mot en ekonomi som är stabil och som lägger grunden till bättre villkor då du behöver lån.

Ett brev från Inkasso är inte en betalningsanmärkning! Många missuppfattar ett brev från Inkasso som samma sak som betalningsanmärkning. Det är det inte! När ett inkassobolag skickar dig ett brev är det en påminnelse om en faktura som du inte har betalt. Du har kanske redan har fått påminnelser från företaget som du är skyldig pengar. Antingen har du ignorerat dessa eller så har du missat.

Inkassos påminnelser kostar pengar. Det brukar röra sig om cirka 150 kronor oavsett hur mycket du har missat att betala. Det är om du inte betalar till inkassobolaget som du riskerar att ärendet går vidare till Kronofogden där det kan bli till en betalningsanmärkning.

Artikelns innehåll:
1.
Om inkasso har fel
2. Så fungerar en betalningsanmärkning
3. Har du en betalningsanmärkning registrerad?
4. Vikten av din kreditvärdighet
5. Skuldsanering
6. Lån med betalningsanmärkningar

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Om Inkasso har fel

Det händer att inkassobrev är felaktiga och du kan bestrida brevet i Tingsrätten. Om din anledning till att inte betala räkningen är giltig blir det ingen betalningsanmärkning. Räkningen kanske helt avskrivs. Det viktigaste är att du är aktiv. Om du vet att påminnelsen är felaktig ska du bestrida den. Inte sopa den under mattan och tänka att det hela säkert var ett misstag som snart försvinner. Det gör det inte om du inte agerar!

Så fungerar en betalningsanmärkning

Betalningsanmärkningen betyder att du inte har betalat en skuld i tid. Det spelar alltså ingen roll om du efter att anmärkningen registrerades betalade. Den kommer att ligga kvar i tre års tid och den kan ses av alla som gör en kreditupplysning om dig. Det spelar ingen roll om kreditupplysningen görs med UC eller med ett annat kreditupplysningsföretag. Betalningsanmärkningen kommer att synas. Ibland är det uppgifter som finns hos Kronofogdemyndigheten som leder till en betalningsanmärkning. Det kan vara:

 • Att du har fått ett beslut om att du är skyldig att betala en räkning.
 • När du har skulder till stat eller kommun. Det kan vara skatter som inte har betalats in eller en parkeringsbot som du har hoppat över.
 • När Kronofogden har beslutat genomföra en skuldsanering.
 • Bolag kan också få anmärkningar då Kronofogden får in en ansökan om ett betalningsföreläggande.

Det är Kronofogdens beslut som lägger grunden för utfärdandet av anmärkningen. Men det är kreditupplysningsföretagen som kommer att utfärda den. Det är därför som du måste vända dig till det kreditupplysningsföretag som har utfärdat betalningsanmärkningen för att få mer information om den.

Jämför banker & långivare samt låna pengar trots betalningsanmärkningar hos Lendo

Har du en betalningsanmärkning registrerad?

Innan du ansöker om ett viktigt lån som till exempel bolånet kan det vara klokt att se över din kreditvärdighet. Ett steg att ta kan vara att se om det finns betalningsanmärkningar som du inte är medveten om. För att få veta om du har betalningsanmärkningar kan du vända dig till ett kreditupplysningsföretag som mot betalning ger dig ett utdrag. Det här är vad banker och butiker som säljer på avbetalning gör då du vill ta lån eller handla på kredit. Du kan få ett utdrag via nätet direkt på kreditupplysningsbolagets hemsida.

Vem som helst kan inte fungera som ett kreditupplysningsföretag. Det krävs tillstånd från Datainspektionen för detta. På Datainspektionens hemsida finner du företagen som har detta tillstånd och som på ett lagligt vis kan ge kreditupplysningar om dig. Det kan de göra till dig eller till den som du vill få kredit från. I de register som kreditupplysningsföretagen har finns alla svenskar som har fyllt 15 år. Alla är med i dessa register oavsett om det finns betalningsanmärkningar registrerade eller inte. Det är det som gör det så lätt att kontrollera din och alla andras kreditvärdighet.

Vikten av din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet har stor betydelse. Den kommer att påverka saker som:

 • Om du får ta ett lån
 • Hur mycket lånet kommer att kosta
 • Om du får ett mobilabonnemang
 • Om du får hyra en bostad
 • Om du kan handla en vara på kredit

En betalningsanmärkning ses som ett minus för din kreditvärdighet. Detta på grund av att den anses vara ett tecken om att du inte sköter dig. Kreditupplysningsföretag får inte hela historien omkring anmärkningen. De ser den rätt och slätt som ett bevis på att du inte har skött dig och då kan det förstås vara så att du kommer att bete dig likadant igen.

Ekonomisk sanering – skuldsanering

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara dags för ekonomisk sanering. Vissa kommuner har rådgivare som kan hjälpa dig med detta. Du kan också se närmre på samlingslån som kan hjälpa dig att samla alla krediter du har. Det kan minska risken för nya betalningsanmärkningar. Med en sanering kan du få ordning på ekonomin samtidigt som tidigare anmärkningar försvinner från register. Då hamnar du i en mycket bättre position för möjliga lån framöver. Om du just har fått anmärkningen kanske du får vänta 3 år innan din kreditvärdighet förbättras nämnvärt. Men det finns mycket att göra under tiden som kan göra stor skillnad. Exempel på sådant som du kan göra på en gång för att förebygga brev från Inkasso och betalningsanmärkning är:

 • Förbättra din hantering av räkningar med smarta betalningssystem och bokföring
 • Gör upp en rimlig hushållsbudget och håll dig till den
 • Se över dina krediter och beakta samlingslån
 • Få ekonomisk rådgivning av en oberoende person

Låna pengar med eller utan betalningsanmärkningar

Det går att få lån med betalningsanmärkning. Ett exempel på detta är snabblånen som ges för mindre summor under kortare tidsperioder. Det kan också finnas lite större blancolån som beviljas trots en anmärkning. Kreditgivare som ger lån trots betalningsanmärkning gör en bedömning baserat på hela den ekonomiska bilden. Men de tar inga risker. Lån av den här typen kostar mer än vanliga lån och de ska betalas snabbare.

Det absolut bästa är om du kan få lån hos de vanliga bankerna. Då får du den lägsta räntan. På Lendo.se kan du jämföra ca 40 stycken banker & långivare med en kostnadsfri ansökan. Om du får några erbjudanden från de olika bankerna & långivarna väljer du helt själv om du vill tacka ja eller inte. Du kan hos Lendo.se även få erbjudanden även ifall du har betalningsanmärkningar.