Kontokredit – Så fungerar det

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Kontokredit förklaring

En kontokredit är ett alternativ till privatlån. Det innebär att en kredit kopplas till ditt bankkonto och du endast betalar ränta på den del du använder av krediten.

För många är kontokrediten ett enklare alternativ än till exempel ett privatlån då handläggningstiden (hos låneföretagen) är kortare för en kontokredit. Det kan även vara smidigt med en kontokredit om du inte vet exakt hur mycket du behöver låna i förväg.

Större summa än ett snabblån

Så använder du dig av kontokredit

 1. Kontokredit är ett alternativ till privatlån.
 2. Du använder kontokrediten när dina pengar är slut på ditt konto.
 3. Kontokrediten är kopplad till ditt bankkonto.
 4. Det är en skillnad mellan banker och företag som erbjuder kontokredit.
 5. Kortkredit är något annat än en kontokredit då kortkrediten ges vid varje köp på kreditkort.

Kontokrediten kan användas när dina pengar är slut på kontot eller när du får oväntade utgifter och är i behov av en buffert. En bank som har en smidig kontokredit-tjänst är Avida.se. Kika in på deras hemsida om du vill läsa mer om deras kontokredit.

Det fungerar bra med kontokredit ju snabbare du kan betala tillbaka krediten och frigöra mer kredit igen. Men på längre sikt kan kontokrediter bli mer kostsamma. En kontokredit kan ha olika kreditgränser – hur stor summa du kan nyttja som kredit – beroende på om det är en bank eller ett låneföretag som är kreditgivare.

Banker kan ge mellan 20 000 – 150 000 kr i kreditgräns och låneföretag ger generellt mellan 500 – 20 000 kr med några få undantag som ger upp till 100 000 kr.

Sammanfattning – Kontokrediter

 • Kontokredit kopplas till ditt bankkonto
 • Du kan välja att använda krediten när dina pengar är slut på kontot eller vid oförutsedda utgifter.
 • Ett snabbare alternativ till privatlån.
 • Stor skillnad mellan kontokredit hos bank eller hos låneföretag.
 • Du som har betalningsanmärkning kan ansöka om kontokredit hos vissa låneföretag

Då passar det bra att ansöka om kontokredit

Det finns många anledningar till att ansöka om en kontokredit, det finns också olika ekonomiska situationer som lämpar sig bra eller mindre bra för att ansöka om att ha en kontokredit. Har du en fast månadslön utan en problematisk ekonomisk situation kan det fungera bra och smidigt att ha en kontokredit som till exempel en buffert för oväntade och oförutsedda utgifter.

Ansök om kontokredit hos banken

Du kan ansöka om bankernas kontokrediter  som har avsevärt lägre effektiv ränta och månadsavgifter, men med längre handläggningstider. De tar heller inte emot ansökningar med betalningsanmärkningar. Den effektiva räntan är ett bra mått på lånets aggressivitet och hur det fortlöper över tid. Du som inte ansöker om kontokredit hos en bank men hos ett låneföretag istället känner naturligtvis till att bankerna kan ha bättre förutsättningar men att du har andra förutsättningar.

Anledningar till att ansöka om kontokredit hos låneföretag

Kanske har du;

 • En betalningsanmärkning.
 • Du har inte tid att vänta, du är i behov av pengar snabbt och har inte tid för långa handläggningstider.
 • Du känner till att en del kreditgivare har räntefria perioder och att du slipper avgifter om du betalar tillbaka lånet innan det blir ordinarie pris.
 • Du vill slippa bankens uppläggningsavgifter.
 • Du vill ha ett snabbt lån i slutet av månaden i väntan på lönen.

Skillnad på kontokredit mellan banker och företag

Som vi nämnt finns det skillnader mellan en bank som kreditgivare och ett låneföretag. En av skillnaderna om vi kikar på hur långt lånet löper över tid så kan man generellt säga att du får lägre kostnader och en bättre ränta hos bankerna på din kontokredit. Den lägsta kreditgränsen är högre hos bankerna vilket är en trygghet för banken som då kan ställa högre krav på den ekonomiska situationen.

Lägre krav hos låneföretag

Hos låneföretagen är kreditgränsen betydligt lägre vilket innebär att de inte behöver ställa lika höga krav och kan bevilja fler lån. För många så känns det tryggt och bra att anlita en av storbankerna till exempel, man kanske även hellre väljer att använda sig av ett privatlån där avbetalningsplanen är tydlig från början. Men för andra finns det fördelar med att använda sig av ett låneföretag istället. Det handlar väldigt mycket om vem du är och vad du har för avsikter med ditt lån vilken väg du väljer att gå för din kontokredit.

Höga räntor hos låneföretag som säkerhet

Trots höga räntor och att det verkligen blir dyrare att ansöka om kontokredit hos ett låneföretag så finns det en stor efterfrågan efter just en sådan tjänst. Att kunna ansöka om ett snabbt lån i väntan på att lönen ska komma in på kontot till exempel.

Har du dessutom en kontokredit med räntefri period så kan det innebära om du har en kontrollerad ekonomisk situation och följer din planering att du kan betala av krediten utan extra kostnad förutsatt att du gör det inom tidsramen för den räntefria perioden.

Genom att låna ut många småsummor så kompenserar låneföretaget med att istället ta ut höga räntor för lånet. Det förekommer ofta att låneföretag beviljar personer med betalningsanmärkningar kontokredit, det är företaget som utifrån sina direktiv bedömer om de beviljar en person med en eller flera eller ingen betalningsanmärkning.

Som vi nämner ovan
Avida erbjuder en mycket bra och smidig kontokredit. Kika in deras hemsida Avida.se och se om deras villkor passar dig.

Skillnad mellan kontokredit och kortkredit

Det som skiljer en kontokredit ifrån en kortkredit, det vill säga en kredit kopplad till ditt kreditkort är att kortkrediten används så fort du gör ett köp på ditt kreditkort.

Inköpen på kreditkortet samlas sedan ihop och du får en faktura i slutet av månaden på dina inköp. Det är så kortkrediten fungerar, att pengarna inte dras från ditt konto direkt vid ett köp utan du betalar alla inköp i slutet av månaden.

En kontokredit däremot träder in när och om det skulle vara slut på pengar på kontot och du betalar då ränta på det du väljer att använda av din kontokredit.