Låna pengar utan fast inkomst

Av: , Uppdaterad: 2022-03-18

låna utan fast inkomst

Det står ofta att långivaren kräver “fast inkomst” för att bevilja lån. Men en inkomst som kommer varje månad behöver inte vara ett fast jobb utan ett vikariat, projektjobb eller egen företagande. Att låna utan den fasta inkomsten har blivit enklare.

Allt fler arbetssituationer ser olika ut, det finns egna företagare, projektanställningar, vikariat, och timanställningar.

Även om du får in pengar i slutet av varje månad så kan den summan se olika ut och variera beroende på en mängd olika faktorer. Jobbar du som timvikarie inom vården så kan din lön se olika ut om du jobbat kvällspass med mer OB eller fått färre pass en månad till exempel.

Större flexibilitet hos långivare idag

Många långivare har traditionellt sett nekat lånesökande personer lån om de inte kunnat påvisa en fast inkomst. Idag finns mer flexibilitet hos långivarna och de tittar mer på den sökandes individuella situation och hur den sökande hanterar sin ekonomi.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Varför krävs ofta en fast inkomst vid beviljande av lån?

En fast inkomst som regelbundet och med säkerhet kommer in på den lånesökandes konto ger långivaren en försäkran och säkerhet om att lånet kommer kunna betalas tillbaka.

Långivaren eller banken kan bedöma det som en alltför stor risk att låna ut pengar utan att ha den försäkran från låntagaren och därför neka till lånet.

Vad räknas som en fast inkomst?

En fast inkomst är en summa som kommer in på ett lönekonto vid ett visst datum varje månad. Till följd av ett förvärvsarbete där en man kommit överens om en lönesumma.

Låna utan fast inkomst som student

Du kan inte räkna studiestöd och lån från CSN som fast inkomst, inte heller stöd från socialen.

Utgångspunkten för den fasta inkomsten är då också en fast anställning eller tillsvidareanställning som det kallas.

Tips för dig som vill låna utan fast inkomst

Här är några korta användbara tips för dig som vill ansöka om lån utan fast inkomst.

 1. Skapa en budget för det du vill låna till. Beräkna hur mycket det kommer att kosta samt månadskostnad och hur du kan betala kostnaden.
 2. Visa en tydlig beräkning på vad det kommer att kosta. Undersök från fler håll vad produkten eller ändamålet du vill låna till generellt kostar eller be om offert från den leverantör du är intresserad av.
 3. Visa gärna på sparande eller andra möjligheter som du har att själv hjälpa till att finansiera ditt projekt eller inköp.
 4. Skapa en tydlig kalkyl där du visar hur du klarar av dina övriga levnadskostnader. Där du samtidigt klarar av att betala av ditt lån. Ge gärna olika scenarion på kalkylen med till exempel ändrad ränta eller andra förändringar i din livssituation. Var ärlig i kalkylen.
 5. Sök upp flera långivare eller låneförmedlare. Nöj dig inte med första bästa anbud utan se vilka olika erbjudanden du kan få och jämför.
 6. Vid en eventuell medsökande, så måste information om den personens ekonomi och livssituation också tas med i ansökan.
 7. Ta gärna en personlig kontakt med låneförmedlaren eller långivaren och presentera din situation samt dina förberedelser inför låneansökan.
 8. Dokument som kan vara bra att ha med vid låneansökan är; information om din arbetssituation. Dokumentation om sparande eller andra tillgångar, tidigare kreditupplysningar som gjorts på dig, papper som visar hur du skött dina tidigare skulder och krediter. Samt att du kan visa dina förväntade inkomster framöver.

Exempel på kalkyl för ett privatlån

Exemplet är ett översiktligt exempel, det kan även tillkomma vissa avgifter till lånet som aviavgifter, uppläggningskostnad med mera. Vill du göra en ungefärlig men översiktlig tabell av dina lånekostnader så kan du enkelt göra det i vår lånekalkylator.

 • Lånesumma: 54 100
 • Ränta: 4%
 • Avbetalningstid: 12 månader.
 • Annuitetslån
 • Total lånekostnad: 55 279 kr.
TillfälleAmorteringRäntekostnadInbetalningSkuld kvar
14426180460749674
24441166460745233
34456151460740777
44471136460736306
54486121460731821
64501106460727320
7451691460722804
8453176460718274
9454661460713728
1045614646079167
1145763146074591
1245911546070
Totalt541001179552790

När du ansöker om privatlån utan fast inkomst

Att ansöka om privatlån utan fast inkomst blir vanligare och vanligare. Ett privatlån är ett lån som kan användas till vilket ändamål som låntagaren önskar och med en något högre ränta som säkerhet för lånet.

Idag finns en mängd långivare och låneförmedlare av privatlån på marknaden vilket skapar goda förutsättningar för dig som lånesökande.

Hur mycket får du låna i privatlån om du saknar fast inkomst?

För många långivare så handlar grundkriteriet för att bli beviljad lån att du har den minimiinkomst per år eller månad som som krävs för att uppfylla långivarens kriterier.

Hur den inkomsten ska se ut, fast eller ej, kan specificeras ibland men ofta handlar det om att socialbidrag eller CSN inte räknas som inkomst. Belopp att ansöka om med ett privatlån ligger mellan 5000 – 600 000 kr.

Ansökan via låneförmedlare av privatlån

Hos en låneförmedlare gör du endast en ansökan och där du kan få flera låneerbjudanden tillbaka från de som är anknutna till låneförmedlaren.

Alla långivare och banker som är anslutna till en låneförmedlare kanske inte godtar en ansökan utan fast inkomst men några gör det, så det är alltid värt att göra en ansökan.

Så ansöker du om lån hos låneförmedlare

 1. Ansök online och få preliminärt besked snabbt.
 2. Ansökan förmedlas till alla banker och låneföretag som är anslutna till låneförmedlaren.
 3. Endast en UC (kreditupplysning) görs på dig.
 4. Erbjudanden om lån kommer inom 24h.
 5. Välj det erbjudande som passar dig bäst genom att jämföra de olika erbjudandena.
 6. Du är inte förbunden att ta något av erbjudandena, du kan helt avstå.
 7. Beroende på den långivare du väljer så rör det sig om 1-3 bankdagar till utbetalning av lånet.

Jämför räntor på privatlån & bolån
Lånekoll.se kan du jämföra räntor på privatlån och bolån. Med en enda ansökan får du erbjudanden från ett stort antal olika banker och långivare presenterade på en lista. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Att ansöka om bolån utan fast inkomst

Även bolånemarknaden har börjat öppna upp sig för de som hamnar utanför kategorin “fast inkomst” men ändå har en god ekonomi och vill låna till att köpa en bostad.

Även för bolåneansökan så kan du följa tipsen här ovan för att komma förbered för din ansökan och på så sätt öka dina möjligheter.

Många bolånegivare ser gärna en medsökande för att kunna garantera lånet. Men för den medsökande är det viktigt att den är väl insatt och medveten om det ansvar som det innebär att bli medsökande för ett bolån. Läs gärna mer om medsökande här.