Låna till altanbygge – bygga eller renovera altan

Av: , Uppdaterad: 2021-08-05

Låna till altan

Tyvärr är det inte billigt att bygga altan. Om du gör allt jobb själv så kan du klara dig på runt 10 000 – 20 000 kronor men om du anlitar en hantverkare som bygger altanen kan du räkna med att det kostar ca 2 500 – 3 500 kronor per kvadratmeter efter ROT-avdraget.

Om du inte varit duktig och sparat pengar så får du helt enkelt låna pengarna till altanbygget. När du bygger ny eller renoverar altanen så höjer du värdet på din bostad vilket gör att det i många fall är en god investering.

I denna artikel skall vi gå igenom vilka lån som lämpar sig för altanbygge eller altanrenoveringar.

Låna pengar till att bygga altan – alternativ

Bolån
Det absolut billigaste alternativet är om du har möjlighet att låna upp på din bostad. Bolån är de lån som har absolut lägst räntor så denna typ av lån är att föredra. Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar att pantsätta bostaden för ytterligare lån.

Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev.

Det krävs då att du har låneutrymme på bostaden som du kan nyttja. Du får bara låna upp till 85% av bostadens värde. Om du har lägre än 85% belåningsgrad kan du öka upp ditt nuvarande bolån. Om du har 85% i belåningsgrad på din bostad idag så kan du ta hjälp av en mäklare och se om du kan värdera upp bostaden för att skapa utrymme för större bolån.

Privatlån/blancolån
Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Det är lite dyrare i ränta men väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta.