Låna till Attefallshus

Av: , Uppdaterad: 2021-08-05

Låna till attefallshus

Ett litet extra hus på tomten kan man ha mycket nytta av, oavsett om man bor i en friköpt villa/fastighet, bostadsrättsradhus eller bostadsrättsvilla. Man kan till exempel hyra ut det till någon som behöver bostad, man kan ha det som gästrum eller så kan man sparka ut tonårs-sonen eller dottern dit för att få lugn och ro i huset.

Ett Attefallshus eller en Friggebod får man bygga utan bygglov vilket har gjort det enkelt och populärt att bygga. Man behöver endast göra en bygganmälan till kommunen. Det kostar inte heller några enorma summor att bygga dessa små hus. Du kan få ett nyckelfärdigt Attefallshus från ca 30 000 kr upp till 800 000 kr beroende på hur lyxigt ditt Attefallshus skall vara. Om du vill bygga ett som går att bo i året runt, dvs med ordentligt isolering, värme och vatten så får du nog räkna med minst 150 000 kr.

“För dessa byggnader krävs inget bygglov”

Attefallshus: max 25 kvadratmeter
Friggebod: max 15 kvadratmeter

Finansiering via utökat bolån

Det överlägset billigaste alternativet är om du har möjlighet att låna upp på din bostad, dvs utöka ditt bolån. Det krävs i så fall att du har låneutrymme på bostaden som du kan utnyttja. Bolån är den typ av lån som har absolut lägst ränta så den är att föredra i alla lägen.

Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar i pantförskrivningsavgift att pantsätta bostaden för ytterligare lån. Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev. Även om du måste ta ut nya pantbrev så blir detta oftast det billigaste alternativet för di

Finansiera ditt attefallshus med privatlån

Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Det är lite dyrare i ränta men väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du sedan kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta. Ditt nya Attefallshus eller Friggebod ökar ju värdet på din bostad.