Låna till badrumsrenovering

Av: , Uppdaterad: 2024-01-11

låna till badrumsrenovering

Går du i tankarna om att renovera ditt badrum? Ett modernt badrum är en dröm för många människor och samtidigt en riktigt bra investering. Ett nytt och fräscht badrum ökar värdet på din bostad samtidigt som du får en trivsam hemmiljö.

Häng med i denna artikeln så berättar vi om olika lånealternativ och andra tips för att förverkliga dina badrumsplaner!

4 alternativ för att finansiera ditt nya badrum

När du önskar att låna pengar för att finansiera en renovering av ditt badrum finns det olika valmöjligheter. Vilket alternativ som passar dig bäst beror både på dina planer och hur din ekonomi ser ut. Nedan listar vi de 4 vanligaste alternativen för lån du kan ta för att uppfylla dina drömmar om det perfekta badrummet.

1. Utöka bolån för renovering

Det bästa och billigaste alternativet för lån till en badrumsrenovering är om du har möjlighet att utöka ditt nuvarande bolån. Räntan på bolån är nämligen i de flesta fall lägre än andra alternativ såsom privatlån.

För att utöka ditt nuvarande bolån behöver du ha ledigt utrymme i värderingen av bostaden som du kan nyttja för att utöka ditt bolån. Detta eftersom det enligt lag inte 

är möjligt att ta ett bolån på mer än 85 % av bostadens värde. 

Att utöka sitt bolån för badrumsrenovering lämpar sig bäst för dig som vill låna mer än 100 000 kr eftersom de flesta banker kräver en utökning på minst det beloppet. 

2. Ta lån för renovering

Ett privatlån eller blancolån är ett lån utan säkerhet. Att lånet är utan säkerhet innebär att banken inte har någon säkerhet för lånet såsom en bostad eller bil. Detta medför att privatlån generellt har en högre ränta än ett bolån där man har bostaden som säkerhet. 

Att teckna ett privatlån är väldigt enkelt och passar perfekt för dig som vill låna mindre summor mellan 5 000 och 100 000 kr. (Vill du låna mer än 100 000 kr lämpar sig ett bolån bättre, om du har den möjligheten).  

Tips! Om du efter renoveringen låter en mäklare värdera bostaden och den värderas upp kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en lägre ränta.

Jämför privatlåneräntor hos 40 st olika långivare på Lendo.se. Där får du en lista med erbjudanden från långivarna och väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

3. Köp på avbetalning

Om du bara skall köpa ny badrumsinredning exempelvis kan du ofta köpa det på avbetalning direkt i butiken. Ta reda på vilken ränta de tar på avbetalningar innan du köper, ibland kan de till och med erbjuda räntefri avbetalning. Räkna ut den totala kostnad du kommer behöva betala och jämför den med övriga finansieringsalternativ.

4. Kreditkort

Om du vill låna en mindre summa pengar under en kort tid för att täcka dina kostnader, och dessutom själv bestämma återbetalningstiden, kan ett kreditkort vara ett bra alternativ. I vissa fall är det mer fördelaktigt att betala med ett kreditkort än att ta ett lån, vissa banker erbjuder nämligen kreditkort med ett visst antal dagars räntefri kredit. 

Värdering efter renovering

Finansinspektionens regler säger att man endast får göra en omvärdering av sin bostad högst vart femte år ifall man köpt sin bostad efter den 1 juni 2016. Men det finns ett undantag till denna regel, du kan nämligen utföra en omvärdering ifall du har utfört en mer omfattande ombyggnad eller tillbyggnad. Att renovera ett badrum, kök eller lägga om taket på huset är därför inte tillräckligt för att göra en värdering efter renoveringen. Läs mer på boverket.se för vidare information om tillbyggnad och ombyggnad.

  • Du kan göra en omvärdering högst vart femte år.
  • Regeln gäller inte för dom som köpt sin bostad före den 1 juni 2016.
  • Renovera badrummet räknas inte som ombyggnad.

Använd låneförmedlare

En låneförmedlare jämför olika banker och långivare och ger dig därefter tillgång till olika låneerbjudanden som är personligt anpassade efter just dina villkor. Därmed kan du säkerställa att du får bästa möjliga låneerbjudande sett till ditt behov. 

Det är gratis att jämföra långivarna och du måste inte välja något av de erbjudanden du får av låneförmedlaren om du inte vill, dvs du förbinder dig inte till något när du gör en jämförelse.

Vi rekommenderar lånjämföraren Lendo.se som jämför både bolån och privatlån hos ett stort antak olika banker och långivare.

Du slipper dessutom att få nedsatt kreditvärdighet på grund av många UC, när du ansöker hos en låneförmedlare delar nämligen alla långivare på en enda UC. 

Tjänsten är som sagt helt kostnadsfri och du har alltid möjlighet att tacka nej till samtliga låneerbjudanden om du inte längre vill låna till ditt badrum eller inte tycker det är tillräckligt bra villkor.

4 värdefulla tips inför badrumsrenoveringen!

Även om det är lätt att drömma sig bort och tänka på vilket fint klinker man ska ha i badrummet eller hur man ska förvara sina badrumsartiklar snyggast så finns det en hel del annat viktigt att tänka på. Nedan ger vi dig 4 värdefulla tips inför din kommande badrumsrenovering. 

1. Sätt en budget (och ha en buffert)

Det är bra att i början av renoveringen bestämma en budget. Du bör ha räknat ut den totala kostnaden för hela projektet redan innan du tar ett lån. På det sättet säkerställer du att du inte behöver avbryta badrumsrenoveringen för att pengarna tog slut. 

Se också till att du har en buffert för eventuella extra avgifter, oftast blir nämligen en renovering dyrare med vad man tänkt sig från början.

2. Jämför olika hantverkare och titta på deras referenser

Att renovera sitt badrum är en stor investering, det är därför viktigt att det blir rätt och att missförstånd undviks. Var tydlig med dina mål med renoveringen, jämför olika hantverkare och be om referenser från tidigare uppdrag.

3. ROT-avdrag

ROT-avdrag är ett gynnsamt skatteavdrag för dig som ska renovera badrummet. Det kan göra renoveringen mycket billigare. Det finns en del regler som behöver uppfyllas för att bli godkänd ROT-avdrag, du behöver bland annat äga bostaden där badrummet ska renoveras. Läs mer om ROT-avdraget på Skatteverkets hemsida

4. Titta på den effektiva räntan

Det är den effektiva räntan som ger dig en rättvis bild över vad ditt lån kommer att kosta, därför är det väldigt viktigt att jämföra den effektiva räntan hos olika långivare och banker. 

Den effektiva räntan tar inte bara hänsyn till räntekostnaden för ditt lån utan även övriga kostnader kopplade till krediten såsom uppläggningsavgifter och aviavgifter. 

Vanliga frågor

Vilket lån är billigast för att renovera badrum?

Generellt är det billigast att utöka sitt bolån, om man har möjlighet till det. Om man inte har möjlighet att utöka sitt bolån är det bästa alternativet ett privatlån/blancolån.

Hur vet jag om jag kan utöka mitt bolån för badrumsrenovering?

Enligt lag får du inte låna mer än 85% av bostadens värde, därmed behöver du se över om du har utrymme för att utöka ditt bolån. För att räkna ut din nuvarande belåningsgrad delar du ditt bolån med bostadens marknadsvärde. Du kan också rådfråga din bank.

Kan jag jämföra räntor på lån till badrumsrenovering ?

Ja, hos Lendo.se kan du jämföra räntor på bolån och privatlån helt gratis och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.

Vilket typ av lån lämpar sig bäst för mindre renoveringar i badrummet?

För mindre renoveringar, på belopp under 100 000 kr, lämpar sig privatlån bäst. Alternativt ett kreditkort om du önskar betala tillbaka lånet inom en kort tid, eftersom vissa kreditkort har en kort period med räntefri kredit. 

Källhänvisning:

www.fi.se
www.skatteverket.se
www.boverket.se