Låna till köksrenovering

Av: , Uppdaterad: 2022-03-18

Låna till köksrenovering

När köket börjar bli gammalt och gräsligt kan det vara läge att investera i ett nytt. Du höjer ju faktiskt värdet på din bostad om du renoverar eller byter kök.

Du kan välja själv om du vill göra en light-renovering där du bara byter bänkskiva, kakel och luckor till exempel eller om du vill installera ett helt nytt kök.

Idag kan du få ett kanonfint helt nytt kök inklusive vitvaror för ca 40 000 kr och uppåt. IKEA är Sveriges i särklass största försäljare av kök och det beror på att de erbjuder väldigt snygga och praktiska kök till riktigt låga priser. De är prisvärda helt enkelt.

“Du höjer ju faktiskt värdet på din bostad när du renoverar eller byter kök”

Låna pengar till kök/köksrenovering – alternativ

Bolån
Det absolut billigaste och bästa alternativet är om du har möjlighet att låna upp på din bostad, dvs utöka ditt bolån. Det krävs i så fall att du har ledigt utrymme i värderingen på bostaden som du kan utnyttja för att utöka ditt bolån. Du får ju inte ha mer än 85% av husets värde i bolån. En mäklare kan hjälpa dig att avgöra om det går att värdera upp bostaden i det skick som den är idag.

Bolån är den typ av lån som har absolut lägst ränta så den är att föredra i alla lägen. Om du har en bostadsrätt är det enkelt att ta ut nya lån och det kostar vanligtvis bara några hundralappar i pantförskrivningsavgift att pantsätta bostaden för ytterligare lån. Om du har ett hus så krävs det att du har ledigt låneutrymme i dina pantbrev annars måste du ta ut nya och det kostar 2% i pantbrevs-kostnad (2% på lånets/pantbrevet storlek) om du skall ta ut nya pantbrev. Även om du måste ta ut nya pantbrev så blir detta oftast det billigaste alternativet för dig.

Privatlån/blancolån
Det andra alternativet är privatlån/blancolån. Du tar då helt enkelt ett privatlån för att finansiera köksrenoveringen. Det är lite dyrare i ränta men väldigt smidigt och du slipper kostnader utöver räntekostnaden. Om du sedan kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare så kan du i efterhand baka in privatlånet i ditt bolån och därmed få en betydligt lägre ränta. Om du renoverar eller byter köket så ökar du värdet på ditt hus eller din lägenhet.