Låna till motorcykel/mc – vilken typ av lån som passar

Av: , Uppdaterad: 2021-08-05

Låna till motorcykel

När våren äntligen kommer och solen tittar fram så är det många som drömmer om att köra motorcykel. Hur kan man då göra för att förverkliga den drömmen? Antingen sparar man ihop pengar till en hoj eller så får man ta ett lån. När man skall låna till motorcykelköpet finns det några olika typer av lån som lämpar sig. Dessa olika typer av lån skall vi gå igenom i denna artikel.

Lån till motorcykel/MC – olika alternativ

Det absolut billigaste alternativet är om du äger en bostad som du kan belåna. Om du har utrymme i bostadens värde kan du låna upp på huset/bostadsrätten och använda pengarna till motorcykelköpet. Räntan på bolån mycket lägre än övriga typer av lån. Man kan använda följande typer av lån för motorcykelköpet:

  • Låna upp på din bostad (öka på bolånet är det absolut billigaste alternativet)
  • Motorcykellån (motorcykeln används som säkerhet/pant för lånet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  • Avbetalningslån (om du köper en helt ny MC kan du köpa den på avbetalning)

Fördelar och nackdelar med de olika typerna av lån

Låna på bostad
Att låna på sin bostad är det bästa alternativet. Det är det billigaste alternativet eftersom räntan på bolån är lägre än alla andra lånetyper. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2% extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev.

Du måste dessutom har utrymme kvar i din bostad för att kunna utöka bolånet. Man får max ha en belåningsgrad på 85% av bostadens värde. Du kan ta hjälp av en mäklare och värdera upp din bostad om du behöver sänka din belåningsgrad och skapa utrymme för ett större bolån

Motorcykellån
Att pantsätta motorcykeln för lånet fungerar endast om du köper en helt ny motorcykel i en butik eller om du redan äger motorcykeln och vill belåna den i efterhand.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån är det smidigaste alternativet. Du tar då helt enkelt ett lån, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter en hoj. Privatlån fungerar oavsett om du skall köpa en ny eller begagnad motorcykel.

Avbetalningslån
Om du skall köpa en helt ny motorcykel i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa motorcykeln på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.