Låna till skuld hos Kronofogden

Av: , Uppdaterad: 2023-11-14

Låna till skuld hos kronofogden

Skuldsanering eller skuldfinansiering är två olika vägar med samma mål. Skuldfinansiering innebär att du som privatperson ansöker om lån för att lösa dina skulder. Skuldsanering ansöker du om hos Kronofogden. Det finns viktiga skillnader mellan dessa två och det är bra att känna till dem.

De vägar som finns för att lösa skuldproblemet är att följa en avbetalningsplan genom ett låneföretag eller via Kronofogdemyndighetens skuldsanering.

Skuldfinansiering & skuldsanering

Kort om skuldsanering och skuldfinansiering

 • Låna till skulder via skuldfinansiering eller Omstartslån.
 • Eller ansök om skuldsanering hos Kronofogden.
 • Löser du skulderna själv syns det ej i kreditupplysning men en skuldsanering hos Kronofogden syns i kreditupplysningen i 5 år.
 • Privat skuldfinansiering kräver ej existensminimum.
 • Skuldsanering kräver att du lever på existensminimum.

 • Skuldsanering – beviljas av Kronofogdemyndigheten och syns under 5 år i dina kreditupplysningar. Ett existensminimum beräknas för dig att leva på.
 • Skuldfinansiering – Erbjuds av till exempel SveaEkonomi Ett privatlån inriktat på att betala skulden hos Kronofogden. Skuldfinansieringen syns ej på kreditupplysning, hänsyn tas till dina levnadskostnader vid avbetalningsplanen.
 • Omstartslån – Erbjuds av Marginalen.se Lån som kräver säkerhet i form av tex bostad. Lånet måste först användas till att lösa skulder innan andra investeringar görs.

Omstartslånet en möjlighet att lösa skuld

För att få ansöka om omstartslån hos Marginalen.se så måste du äga en bostad eller vara på väg att köpa en bostad med lånet. Innan du investerar Omstartslånet i något annat så måste du först lösa dina skulder hos Kronofogden eller hos Inkasso. Så lånet kan användas till att lösa skuld hos Kronofogden. För att få ansöka om Omstartslånet så måste du uppfylla följande krav.

Då kan du ansöka om Omstartslånet

 • Är minst 20 år och folkbokförd i Sverige
 • Har en årsinkomst på minst 200 000 kr, är ni två som ansöker ska den gemensamma årsinkomsten vara minst 350 000 kr
 • Du måste lösa inkasso- eller Kronofogdeskulder innan du investerar i något annat.

Skuldfinansiering ett privat lån där du betalar av dina skulder

SveaEkonomi erbjuder en lösning som de kallar för skuldfinansiering. Det innebär att du som är skuldsatt kan ansöka om ett privat lån hos Svea Ekonomi där du enligt en 5 årsplan betalar via autogiro till dem.

De löser dina lån och skulder hos Kronofogden samt anpassar din månadsbetalning efter din ekonomi så att du inte behöver leva på existensminimum. Skuldfinansieringen syns heller inte i din kreditupplysning till skillnad mot en skuldsanering hos Kronofogden där det syns i fem år.

Är det smart att låna när man är skuldsatt?

Den frågan är svår att ge ett generellt svar på då människors ekonomiska situation ser olika ut och det finns olika anledningar till att hamna i skuld eller få anmärkning. Vi vill ge dig olika alternativ som du kan pröva och väga fram och tillbaka utifrån din situation.

Hur ansöker jag om skuldsanering hos Kronofogden?

Ansökan hos Kronofogden om skuldsaneringen kan godkännas om du uppfyller följande krav;

 • Du är så svårt skuldsatt att du inte på något sätt kommer att kunna betala dina skulder under överskådlig tid (vanligen 10 år)
 • Det är skäligt med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
 • Du är folkbokförd i Sverige
 • Du inte har pågående näringsförbud
 • Du inte tidigare fått skuldsanering

Avbetalningsplanen pågår i 5 år från och med den dag du blir godkänd för skuldsanering. Skuldsaneringen kommer även att synas i din kreditupplysning. Om det är din lön som Kronofogden beslutar att göra avbetalningen eller utmätningen ifrån så räknar man ut ett minsta belopp för dig att leva på ett så kallat existensminimum.

Undvik nya skulder under skuldsaneringen

Undvik att dra på dig nya skulder under den period som skuldsaneringen pågår. Det kan då bli svårt att beräkna summan för skulden och det kan resultera i att skuldsaneringen avbryts. Kontakta även Kronofogdemyndigheten om andra stora förändringar i din privatekonomi sker då det också kan påverka skuldsaneringen om det uppdagas att din ekonomiska situation ändrats.

För dig som behöver hjälp och stöd med din ekonomi och budget så finns det budget -och skuldrådgivare i din kommun att rådfråga.

Skuldfinansiering

Som vi nämner ovan så erbjuder SveaEkonomi en lösning som de kallar för skuldfinansiering. Kika in på deras hemsida och se om det är något för dig. Kika även in Marginalen Banks omstartslån.